Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Digestiv » Structura colonului

Structura colonului

Din punct de vedere histologic, colonul prezinta 4 tunici: mucoasa, submucoasa, musculara si seroasa.

Intestinul gros se deosebeste de cel subtire printr-o serie de caractere, reprezentate de: calibrul mai mare, tenii, plicile semilunare, haustre si ciucurii epiploici. La acetea se adauga faptul ca peretele intestinului gros este mai subtire ca cel al intestinului subtire si faptul ca are o vascularizatie mai saraca, cu artere rare, anastomoze reduse si o singura arcada marginala din care pleaca vasele drepte.

Teniile sunt trei benzi rezultate din concentrarea fibrelor musculare longitudinale externe, ce au o latime de cca. 1 cm. Incep de la originea apendicelui vermiform, de la nivelul cecului, si au o dispozitie pana la nivelul sigmoidului, unde devin mai late, se reduc in partea inferioara la doua si dispar la nivelul rectului, prin uniformizarea fibrelor in peretele rectului. Teniile sunt denumite dupa pozitia si raporturile pe care le au la nivelul colonului transvers, astfel: tenia mezocolica situata posterior, la nivelul insertiei mezocolonului transvers, tenia omentala situata anterior si corespunzator insertiei omentului mare si tenia libera situata in pozitie inferioara.

Plicile semilunare sunt condensari ale fibrelor musculare circulare, ce proiemina in lumenul intestinului gros, avand o forma semicirculara si fiind alcatuite din toate straturile peretelui. La suprafata le corespund santurile transversale care delimiteaza intre ele niste umflaturi ale peretelui numite haustre.

Ciucurii epiploici sunt mici ciucuri de grasime, inveliti de seroasa care atarna pe peretele intestinal de-a lungul teniei libere si omentale.

Pentru chirurg, teniile reprezinta zone elective de executie a colectomiilor, datorita peretelui mai gros si fibros ce usureaza sutura si da un plus de rezistenta. Trebuie avut grija ca o incizie la nivelul teniei sa fie realizata in zona de mijloc, pentru a se evita o ulterioara retractie asimetrica a peretelui. La nivelul haustrelor peretele este mai subtire datorita muscularei ce este redusa la un singur strat.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *