Prima Pagina » Corpul Uman » Structura pielii

Structura pielii

Pielea, sau tegumentul, este mai mult decat un invelis al corpurilor noastre. Este un organ activ si elastic, rezistent la umiditate si caldura si care ne protejeaza de radiatiile daunatoare din lumina solara. Este destul de rezistenta pentru a avea o actiune protectoare impotriva agresiunilor si, totusi, destul de supla pentru a permite miscarile. Ea conserva caldura sau raceste corpul in functie de necesitati, astfel mentinandu-se o temperatura interna constanta.

Pielea este constituita din doua componente principale. Partea externa – epidermul – este formata din mai multe straturi celulare, cel intern profund fiind numit strat generator. In acest strat, celulele se divid constant si se deplaseaza catre suprafata, unde se aplatizeaza si sunt transformate intr-un material numit cheratina si sunt eliminate in final prin descuamare. Timpul in care o celula din stratul profund ajunge la suprafata este de trei-patru saptamani.

Acest strat protectiv extern este ferm atasat de un strat subiacent denumit derm. Papilele dermice patrund in epiderm si aspectul valurit al jonctiunii dintre cele doua straturi ale pielii da nastere crestelor papilare, care sunt mai proeminente la varful degetelor si determina aparitia amprentelor digitale. Dermul este format din fibre de colagen si elastina. In interiorul dermului se afla glandele sudoripare, sebacee si apocrine, foliculii pilosi, vasele sanguine si nervii. Nervii penetreaza epidermul, dar vasele sanguine raman in derm. Parul si ductele glandulare trec prin epiderm pana la suprafata.

Fiecare glanda sudoripara este formata dintr-un conduct contorsionat de celule epiteliale care se deschid in ductul sudoripar, deschizindu-se la suprafata pielii. Secretia glandelor sudoripare este controlata de sistemul nervos si este stimulata de emotii, stres sau de necesitati calorice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 15 septembrie, 2019, 1:32

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *