Prima Pagina » Corpul Uman » Structura scheletului

Structura scheletului

Fiecare segment al scheletului indeplineste o functie particulara. Craniul protejeaza creierul si, de asemenea, ochii si urechile. Din cele 29 de oase ale craniului, 14 formeaza structura masivului facial. O privire asupra craniului arata cum structurile vulnerabile ale fetei sunt protejate de aceste oase. Cavitatile orbitale care se gasesc sub frunte adapostesc mecanismele complexe si delicate ale ochiului. La fel mucoasa olfactiva este adapostita profund in cavitatea nazala, in maxilarul superior.

Un element frapant al craniului este dimensiunea mandibulei sau mailarul inferior. Fiind mobila, mandibula reprezinta un instrument ideal de strivire a hranei atunci cand, prin intermediul dintilor, intra in contact cu maxilarul. Cand vedem oasele faciale acoperite cu muschi, nervi si piele, este greu de observat cat de eficiente sunt forma si dispunerea lor. Un alt exemplu de structura adaptata este acela ca zona faciala este mai solida in jurul ochilor si al nasului, pentru a preveni deplasarea oaselor faciale fie posterior, sub craniu, fie in sus.

Coloana vertebrala este formata dintr-un lant de oase mici denumite vretebre si formeaza axul central al scheletului. Este deosebit de solida, dar, deoarece este o tija formata din segmente mici, in loc sa fie un os unic, este, de asemenea, foarte flexibila. Acest lucru ne face capabili sa ne aplecam inainte si sa ne atingem degetele de la picioare, dar si sa ne mentinem pozitia ortostatica. Vertebrele protejeaza, de asemenea, maduva spinarii, dispusa in canalul vertebral. Extremitatea inferioara a coloanei vertebrale este denumita coccis. La unele animale, cum ar fi cainii si pisicile, este mult mai lung si formeaza coada.

Cutia toracica etse delimitata lateral de coaste, posterior de coloana vertebrala si anterior de catre stern. Coastele sunt fixate de coloana vertebrala printr-un tip special de articulatii, care le permit miscarea in timpul respiratiei. Anterior, se ataseaza de stern prin tesut cartilaginos. Cele doua coaste inferioare (11 si 12) sunt articulate doar de coloana vertebrala si nu se articuleaza cu sternul. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de coaste flotante si au o slaba implicatie in respiratie. Prima si a doua pereche de coaste sunt strans legate de clavicula si formeaza baza gatului, prin care trec catre brat o serie de pachete vasculo-nervoase. Structural, cutia toracica este astfel alcatuita incat asigura o protectie a inimii si a plamanilor care se gasesc in interiorul ei, deoarece lezarea acestor organe ar putea fi fatala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 29 decembrie, 2011, 14:12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *