Prima Pagina » Corpul Uman » Structura si functiile maduvei spinarii

Structura si functiile maduvei spinarii

Maduva spinarii este situata in interiorul coloanei vertebrale. Coloana vertebrala este formata din mai multe oase care se numesc vertebre; acestea au in mijlocul lor cate o gaura vertebrala. Cand vertebrele se suprapun, in interior se formeaza canalul vertebral, care adaposteste maduva spinarii. Vertebrele se numesc: cervicale (7), toracale (12), lombare (5), sacrate (5) si coccigiene (4 sau 5).

Maduva spinarii incepe la prima vertebra cervicala si se termina la nivelul vertebrei a doua lombare, de unde se continua cu o formatiune foarte subtire numita filum terminate. Nervii periferici intra in maduva spinarii prin gaurile intervertebrale si se numesc:  cervicali, toracali, lombari, sacrali si coccigieni. Cei lombari si sacrali au traseu descendent si formeaza, impreuna cu filum terminale, coada de cal. Maduva spinarii are forma unui cilindru.

In sectiune transversala observam, in interior, substanta cenusie, cu doua coarne anterioare, doua coarne laterale si doua coarne posterioare. Inconjurand substanta cenusie, la exterior se afla substanta alba, organizata in doua cordoane anterioare, doua laterale si doua posterioare.

Substanta cenusie este situata central. In sectiune are conturul literei H ( de fluture)dar in spatiu, apare ca  o coloana cenusie neintrerupta. Ea contine corpi ai neuronilor, deci aici se afla centri nervosi.

Substanta alba contine axoni grupati in fascicule. Deci, ea are functia de conducere a impulsurilor nervoase:

  • Spre creier (cai ascendente, senzitive),
  • Dinspre creier (cai descendente, motoare)
  • Intre etajele maduvei .

Substanta cenusie este formata in mare parte din corpi neuronali, dar printre acestia se afla si prelungiri neuronale (axoni si dendrite). Substanta alba contine majoritar axoni mielinizati, dar printre acestia se gasesc si corpi neuronali, dendrite sau axoni fara mielina.

In coarnele anterioare se gasesc neuroni motori si somatici. Au rolul de a controla activitatea musculaturii striate, determinand contractia acesteia. Coarnele laterale contin neuroni vegetativi (aduc si duc informatii de la organele interne).

In jumatatea anterioara a coarnelor laterale se gasesc neuroni visceromotori – care realizeaza motilitatea (contractia) musculaturii netede viscerale. In jumatatea posterioara a coarnelor laterale se gasesc neuroni viscerosenzitivi, care primesc informatii de la organele interne (exemplu: durerea de stomac).

In coarnele posterioare ale maduvei spinarii se gasesc neuronii somatici si senzitivi, care aduc informatii de la organele receptoare (exemplu: de la piele).

Substanta alba este alcatuita din prelungiri ale neuronilor din maduva spinarii sau din alte formatiuni nervoase, si se grupeaza in tracturi si fascicule, care se impart in:

  • fascicule ascendente (senzitive) – care aduc informatii de la periferie (organele receptoare) pana la centrii nervosi;
  • fascicule descendente (motorii) – care duc informatii (comenzi) de la centrii nervosi pana la periferie (organele efectoare).

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 27 iunie, 2020, 5:53

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *