Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Nervos » Structura trunchiului cerebral

Structura trunchiului cerebral

Limite:

Structura trunchiului cerebralLimitele trunchiului cerebral:

 • inferior – decusatia piramidala;
 • superior – marginea superioara a lui dorsum sellae.

Trunchiul cerebral este  format din: bulb, punte si mezencefal.

Raporturi:

BULB

 • anterior:   arcul anterior al atlasului, dintele axisului, membrana atlantooccipitala, marginea anterioara a gaurii occipitale mari.
 • posterior: membrana atlantooccipitala, marginea posterioara a gaurii occipitale mari.

PUNTE

 • anterior:   partea bazilara a occipitalului (clivus)
 • posterior: cerebelul, prin intermediul ventricolului IV

MEZENCEFAL

 • anterior:   dorsum sellae
 • posterior: cerebelul.

Dimensiuni. Lungime – 9 cm, latime – 3 cm.

Configuratia externa:

Trunchiul cerebral are doua fete: fata anterolaterala si fata posterioara. Fata anterolaterala este alcatuita din bulb, punte si mezencefal, separate prin doua santuri:  santul bulbopontin si santul pontomezencefalic (pontopeduncular).

Bulbul: Fisura mediana ventrala, inferior este intrerupta de decusatia piramidala, superior in apropiere de santul bulbopontin se largeste si formeaza foramen caecum. Santurile anterolateral si posterolateral, intre ele delimitandu-se cordoane bulbare. Cordoanele bulbare anterioare sunt proeminente – piramide bulbare. In profunzimea piramidelor bulbare se gasesc fasciculele piramidale (inainte de decusatie).

In partea superioara a cordoanelor bulbare laterale se gaseste o proeminenta ovalara – oliva bulbara, in profunzimea ei existand complexul olivar, format din:

 • nucleul olivar primar;
 • 2 nuclei olivari accesori (paraolive) medial si dorsal;
 • dimensiunile olivei: 12 – 15mm / 4 – 5 mm;
 • in santul preolivar (partea superioara a santului anterolateral) se gaseste originea aparenta a nervului hipoglos (XII);
 • in santul retroolivar (partea superioara a santului posterolateral) se gasesc originile aparente ale nervilor glosofaringian (IX), vag (X) si accesor (XI) (radacina bulbara).

In santul bulbopontin sunt trei fosete:

 1. foseta mediala, situata deasupra piramidei bulbare. In ea se gaseste originea aparenta a nervului abducens (VI)
 2. foseta supraolivara, in ea gasindu-se originea aparenta a nervilor facial (VII) si intermediar (VII bis).
 3. foseta laterala, in ea se gaseste originea aparenta a nervului acustico-vestibular (VIII).

Puntea: Pe linia mediana se gaseste santul arterei bazilare pentru artera omonima. Lateral de sant se gasesc piramidele pontine. Superolateral de piramida pontina este originea aparenta a nervului trigemen (V). Lateral puntea se continua cu pedunculii cerebrali mijlocii.

Mezencefalul: Mezencefalul este reprezentat de picioarele pedunculilor cerebrali (crus cerebri), doua mase de substanta alba divergente. Superior de crus cerebri este situata chiasma optica, care se continua cu tracturile optice. Intre chiasma optica, tracturile optice si pedunculii cerebrali se delimiteaza spatiul optopeduncular. In acest spatiu, superior, sunt cei doi corpi mamilari care apartin hipotalamusului. Superior de ei este tuber cinereum ce se continua cu infundibulul de care este legata neurohipofiza.

Inferior de corpii mamilari este substanta perforata posterioara, strabatuta de ramuri din artera cerebrala posterioara. Intre picioarele pedunculilor cerebrali este fosa interpedunculara, unde se gaseste originea aparenta a nervului oculomotor (III). Pe fata laterala a picioarelor pedunculilor cerebrali se gaseste nervul trohlear (IV), care vine de pe fata dorsala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 6 septembrie, 2011, 1:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *