Prima Pagina » Medicamente » Medicamente S » Subcitrat de bismut coloidal

Subcitrat de bismut coloidal

Prospect

Subcitratul de bismut coloidal este solubil in mediul alcalin. In contact cu acidul clorhidric gastric la pH-2-3-5 se formeaza oxiclorura de bismut insolubila. Citratul de bismut formeaza un complex cu glicoproteinele din mucusul gastric care adera la leziunea ulceroasa pana la suprafata mucoasei intacte si actioneaza ca o bariera protectoare, persistenta cateva ore, diminuand activitatea pepsinei.

Proprietati farmacocinetice:

Subcitratul de bismut coloidal nu este absorbit ca alte medicamente. Totusi in timpul terapiei cantitati extrem de mici de derivate de bismut sunt absorbite. Acestea sunt excretate in urina si nivelele sanguine scad rapid dupa terminarea tratamentului. Cantitatea mare de bismut ingerat este excretata prin fecale.

Proprietati farmacodinamice:

Precipitatul de oxiclorura de bismut formeaza un depozit aderent la leziunea ulceroasa.

Subcitratul de bismut formeaza un complex cu glicoproteinele din mucusul gastric, acesta aderand la suprafata nisei ulceroase realizand un strat protector. Este eficace ca antiulceros si lipsit de toxicitate sistemica. Studii controlate au aratat o eficacitate asemanatoare sau superioara cimetidinei. Efectul este atribuit formarii unei paturi protectoare pe leziunea ulceroasa – are afinitate pentru resturile proteice de la suprafata leziunii de care adera, formand un depozit cristalin, atunci cand pH-ul este acid. In plus stimuleaza secretia de mucus, inhiba pepsina, creste formarea de PGE2 si are actiune untimicrobiana fata de germenii Campzlobacter. Eradicarea germenului Holicobater pilori conduce la atenuarea ulcerului si la imbunatatiri histologice in cazul gastritei si la ameliorarea simptomelor dispepsiei.

Proprietati farmacoterapeutice:

Este indicat in ulcerul gastric si duodenal activ, gastrita cronica, dispepsia neulceroasa.

Proprietati farmacotoxicologice:

Poate sa survina innegrirea scaunelor datorita formarii sulfurii de bismut, dar aceasta poate fi usor diferentiata de melena.

S-au raportat de asemenea vomismente si greturi, in timpul tratamentului. Aceste efecte adverse nu sunt de gravitate si ele dispar la intreruperea tratamentului cu subcitrat de bismut coloidal.

Contraindicatii:

Exista suficiente informatii cu privire la utilizarea acestui medicament in timpul sarcinii si alaptarii pentru a se putea aprecia posibilitatea aparitiei unor eventuale efecte daunatoare, cu toate ca studiile pe animale nu au indicat prezenta unor efecte vatamatoare asupra embrionului sau asupra nou-nascutilor hraniti cu lapte matern in perioada tratamentului.

Nu se recomanda folosirea prelungita a compusilor de bismut in doze inalte deoarece acestia pot produce encefalopatie reversibila. Este contraindicat in disfunctii renale severe.

Interactiuni:

In interval de jumatate de ora inainte si dupa administrare nu se vor lua alte medicamente, alimente sau bauturi, considerandu-se ca aceasta ar putea teoretic sa interfereze cu efectele sale asupra ulcerului. Absorbtia tetraciclinei poate fi diminuata in cazul in care se administreaza concomitent cu subcitratul de bismut coloidal.

Mod de administrare:

Se administreaza sun forma de solutie tamponata continand echivalentul a 120 mg oxid de bismut/5 ml. Dozele recomandate sunt de 5 ml cu o jumatate de ora inainte de mese si la 2 ore dupa ultima masa. Nu se administreaza concomitent cu lapte si antiacide, deoarece acestea interfera cu actiunea sa locala.

Oral, se administreaza 2 comprimate/zi cu o jumatate de ora inainte de cele trei mese principale si inainte de culcare. Cand este necesar se poate administra in a cest mod timp de 8 saptamani maxim.

Dupa un prim tratament poate sa urmeze o perioada de 8 saptamani de pauza, dupa care se poate reincepe o alta perioada de 6-8 saptamani de administrare.

Pret:

Subcitrat de bismut coloidal este disponibil in farmacii la un pret mediu de 40 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 8 noiembrie, 2011, 15:27

Un comenentariu la Subcitrat de bismut coloidal

 1. Stroea Elena 24/03/2018 at 11:43

  Bunaziua,

  As dori sa stiu daca se mai comercializeaza acest produs si de unde as putea sa cumpar si eu sau daca stiti cumva o farmacie unde se prepara aceasta substanta.

  Multumesc frumos si sa aveti o zi buna!

  Cu stima,
  Elena

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *