Prima Pagina » Medicamente » Substantele alcalinizante in tratamentul bolii ulceroase

Substantele alcalinizante in tratamentul bolii ulceroase

Printre cele mai cunoscute substante alcalinizante utilizate in tratamentul bolii ulceroase se numara bicarbonatul de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu (NaHCO3):

Proprietati fizico – chimice: Bicarbonatul de sodiu este o pulbere cristalina alba, cu gust sarat slab lesitic, fara miros, solubil in apa si insolubil in alcool.

Proprietati farmacocinetice : Dupa administrarea orala bicarbonatul de sodiu reactioneaza cu acidul clorhidric din sucul gastric cu formare de NaCl si H2CO3, NaHCO3 + HCl , NaCl + H2CO3.

Bicarbonatul de sodiu este un antiacid sistemic, aducand in organism un exces de baza. Se absoarbe din tubul digestiv si se elimina prin urina, pe care o alcalinizeaza, iar riscul alcalozei este semnificativ cand medicamentele se administreaza frecvent timp indelungat.

Proprietati farmacodinamice: Actiunea este imediata si de scurta durata. Este un antiacid alcalinizant, sistemic. Mediul alcalin creat de excesul de bicarbonat diminueaza vascozitatea mucusului, micsorand efectul protector al acestuia.

Proprietati farmacotoxicologice: Administrat timp indelungat, poate favoriza formarea calculilor urinari. Datorita continutului mare de sodiu, bicarbonatul de sodiu este contraindicat la bolnavii cu insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala.

Proprietati farmacoepidemiologice : Hipoaciditatea gastrica produce stari de alcaloza si insuficienta renala.

Conditionare:

Se foloseste substanta singura, sau asociata cu alte antiacide in formule magistrale:

  • Bicarbonat de sodiu 40g;
  • Calciu carbonic 30 g;
  • Bismut subnitric 20 g;
  • Magnezia usta 10 g.

Produse industriale:

ULCEROTRAT

Prezentare: comprimate continand: bicarbonat de sodiu 200 mg, carbonat basic de magneziu 300 mg, azotat basic de bismut 350 mg, coaja de crusin 25 mg si radacina de calam 25 mg.

MOD DE ADMINISTRARE:

  • la adulti 1-2 comprimate de 3-4 ori/zi;
  • la copii intre 7-15 ani ½ – 1 comprimat de 3 ori/zi

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 5 noiembrie, 2011, 11:18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *