Prima Pagina » Sanatate A-Z » Alergologie » Utilizarea Substantelor Anticolinergice in Tratamentul Astmului

Utilizarea Substantelor Anticolinergice in Tratamentul Astmului

Anticolinergicele sau muscarincolinoliticele (bromura de ipratropiu sau oxitropiu) inhalatorii sunt agenti bronhodilatatori parasimpatolitici care blocheaza receptorii muscarinici bronsici M1 si M3, un efect important avandu-l asupra receptorilor M3 de la nivelul bronsiilor mari. In astm sunt bronhodilatatoare mai putin potente decat beta2-agonistii inhalatori, si in general au o instalare mai lenta a efectului (efect maxim in 30-60 de minute).

Durata de actiune a bromurii de ipratropium este de aproximativ 6 ore, iar a bromurii de oxitropium de 6-10 ore. In tratamentul de lunga durata al astmului ele constituie o alternativa la bolnavii ce prezinta efecte adverse la administrarea beta2-agonistilor cu durata scurta de actiune, de tipul tahicardiei sau tremorului.

Nebulizarea combinata bromura de ipratropium cu beta2-agonist cu durata scurta de actiune poate produce o bronhodilatatie mai buna decat fiecare medicament in parte, aceasta abordare terapeutica intraspitaliceasca in exacerbarile severe ale astmului bronsic fiind preferata aminofilinei.

Bromura de ipratropiu se administreaza inhalator cu flacon presurizat sau dispozitiv cu pulbere uscata in doze de 40 μg de 3-4 ori pe zi. Prin nebulizare se administreaza 500 μg de 3-4 ori pe zi. In doze terapeutice au rareori efecte adverse anticolinergice sistemice minime si efecte neglijabile asupra vascozitatii sputei. Pot produce uscaciunea gurii si gust amar tranzitor. Precautiile sunt reprezentate de glaucom, adenom de prostata si bolnavi cu predispozitie pentru ileus paralitic.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 5 decembrie, 2011, 5:36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *