Prima Pagina » Medicamente » Medicamente S » Sucralfat

Sucralfat

Sucralfat

Prospect

Sucralfatul cuprinde in molecula o zaharoza sulfata si polihidroxid de aluminiu. Este o pulbere alba, solubila in acizi si o sare bazica a octasulfatului de sucroza, utilizat in tratamentul ulcerului peptic.

Sucralfatul formeaza prin interactiune electrostatica un complex chimic cu proteinele din zona ulcerata a mucoasei asigurand protectia actiunii acidului clorhidric, pepsinei si sarurilorprotectoare.

Proprietati farmacocinetice:

Sucralfatul inhiba activitatea pepsinei si a bilei prin actiune directa. Absorbtia produsului din tractul gastro-intestinal este foarte redusa. Se elimina aproape in totalitate prin scaun.

Proprietati farmacodinamice:

Sucralfatul nu are efecte sistematice. Are o actiune protectoare exclusiva la nivelul nisei ulceroase. Acesta este considerat drept unul dintre medicamentele eficace in ulcer, mai ales in cel gastric.

Un studiu controlat a aratat ca dupa 6 saptamani de tratament, ulcerul gastric se vindeca in proportie de 63% (fata de de 75% pentru cimetidina); proportia de vindecare a ulcerului duodenal a fost de 79% dupa 4-12 saptamani de tratament (asemanator cimetidinei). Bolnavii cu ulcer gastric care au primit sucralfat timp de 6 luni au facut recaderi in proportie de 7% in timpul tratamentului si 20% la un an dupa oprirea acestuia.

In esofagita de reflux vindecarea are loc dupa un tratament de 6 saptamani.

Sucralfatul poate asigura vindecarea si in cazurile de gastrita superficiala cronica.

Proprietati farmacoterapeutice:

Sucralfatul este indicat in tratamentul ulcerelor gastrioce si duodenale, esofagitei de reflux, gastritei superficiale cronice.

Proprietati farmacotoxicologice:

Sucralfatul are putine efecte secundare, cel mai frecvent fiind constipatia, rar greata, hiposalivatie si urticarie.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate cunoscuta la sucralfat, insuficienta renala grava. Nu se administreaza in timpul sarcinii si al alaptarii, desi nu s-a confirmat.

Interactiuni:

Sucralfatul reduce absorbtia cimetidinei, digoxinei, teofilinei, chinolonelor, tetraciclinelor, fenitoinei sau warfarinei, de aceea se recomanda administrarea lui separat la un interval de 2 ore.

Mod de adminsitrare:

Sucralfatul se administreaza oral 1 g de 4 ori/zi, cu o ora inainte de mese si la culcare timp de 1-1 ½ luni, in tratamentul ulcerului gastric si duodenal activ (exclusiv cu nisa ulceroasa). Chiar daca in timpul tratamentului cu sucralfat simptomatologia se amelioreaza dupa 1-2 saptamani, atat timp cat examenul radiografic sau endoscopic nu confirma vindecarea ulcerului, cura trebuie continuata pana la 4-8 saptamani.

Nu se asociaza cu antiacide deoarece cresc pH-ul gastric, iar sucralfatul devine activ numai in mediu acid.

Conditionare:

  • GASTROFAIT – comprimate a cate 500 mg sau comprimate a cate 1 g;
  • SUCRALAN – comprimate a cate 1 g;
  • ALUSULIN – comprimate a cate 1 g;
  • SUCRAPHIL – comprimate a cate 1 g;
  • VENTER – comprimate a cate 1 g;
  • VENTER – granule suspendabile, plic x 1 g.

Pret:

Sucralfatul are pretul diferit in functie de forma de prezentare din farmacii.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 8 noiembrie, 2011, 14:49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *