Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Suferintele imediate si tardive ale stomacului operat

Suferintele imediate si tardive ale stomacului operat

Suferintele imediate ale stomacului operat:

Atonia acuta a stomacului: radiologic bontul gastric este mare, inert, fara contractii, substanta baritata cade in fulgi de nea.

Stenoza gurii de anastomoza: radiologic stomacul are contractii ample cu refluxul substantei baritate in ansa aferenta. Stenoza poate fi organica, data de torsiunea anselor, invaginatia lor sau inflamatia intra si perianastomotica.

Desfacerea suturilor: radiologic bariul ajunge in peritoneu cu aparitia unei peritonite grave;

Abcesul subfrenic: radiologic imagine mixta hidro-aerica cu nivel orizontal subdiafragmatic.

Suferinte tardive ale stomacului operat:

Bontul gastric mic: radiologic bont gastric de dimensiuni reduse, nu se opacifiaza cu substanta baritata datorita undelor de la nivelul gurii de anastomoza trecand in ansele jejunale.

Sindromul de ansa aferenta: apare dupa anastomoze T-L de tip Reickel Polia. Clinic se manifesta cu dureri ce cresc in intensitate pana la adevarate colici, se calmeaza dupa varsat, abundente cu continut biliar si alimente, durerile apar la 20 de minute dupa mese. Radiologic ansa aferenta se opacifiaza pe o distanta de 10-15cm, are un calibru crescut iar bariul se dilueaza in continutul biliar si alimentar bogat al ansei. Dupa o opacifiere de 10-15 min ansa aferenta prezinta unde peristaltice accentuate, se produce evacueaza continutul baritat si nu se mai opacifiaza in cadrul aceluiasi examen.

Sindromul postprandial precoce: “dumping sindrome”, se traduce clinic prin tulburari dispeptice aparute precoce si tulburari vasomotorii cu senzatii de caldura, paloare, ameteli, transpiratii, etc. Radiologic se constata o evacuare precipitata a bontului cu hipokinezie jejunala, ansa aferenta apare dilatata, cu relief ingrosat, contururi inegale, dintate sau neregulate. Distonie marcata la nivelul jejunului terminal si ileonului proximal.

Sindromul postprandial tardivsindromul hipoglicemic: clinic apar aceleasi manifestari ca si in sindromul postprandial precoce dar aceste simptome apar tardiv, la 2-4 ore dupa mese. Radiologic se observa manifestari necaracteristice care uneori pot lipsi sau au un aspect de jejunita.

Gastrita bontului: apare in 45-95% din cazuri. Marea variabilitate a prevalentei acesteia la nivelul stomacului operat este explicata de imposibilitatea precizarii daca aceasta afectiune era sau nu preexistenta interventiei chirurgicale. Apare dupa gastro-entero-anastomoze, anastomoze de tip R-P sau Pean. Radiologic imbraca cele 3 forme: hipertrofica, atrofica si mixta (cu modificarile mentionate la gastrite).

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 13 februarie, 2012, 7:55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *