Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Sughitul

Sughitul

Sughitul

Este reprezentat de contractia spasmodica involuntara a diafragmului si a muschilor intercostali externi cu inchiderea glotei si oprirea brusca a fluxului de aer si producerea unui zgomot caracteristic.

Poate dura cateva secunde sau chiar minute, si obisnuit este determinat de distensia stomacului, urmare a unui pranz prea rapid. In realitate, numeroase afectiuni esofagiene pot determina sughitul: R.G.E., stenozele esofagiene, cancerul jonctiunii eso-gastrice, corpii straini, peritonite etc. Sughitul se produce ca urmare a excitarii receptorilor ce transmit impulsuri pe calea nervului vag la nivelul sistemului nervos central.

Cercetarile recente au demonstrat ca R.G.E. este una din cauzele frecvente ale sughitului, iar determinarile manometrice au aratat o diminuare a activitatii contractile a esofagului cu aparitia presiunii negative si scaderea tonusului S.E.I. Aceste modificari creeaza posibilitatea refluxului si aparitia sughitului. Unii autori considera sughitul ca un reflex provocat de excitarea nervului frenic prin receptorii acizi ai esofagului. Desi se produce rar, sughitul poate fi persistent si determina o stare neplacuta de anxietate si oboseala cu stari de insomnie si necesita tratament cauzal.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 martie, 2013, 10:51

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *