Prima Pagina » Sanatate A-Z » Farmacologie » Sulfamide Utilizate Sistemic

Sulfamide Utilizate Sistemic

Sulfafurazol

Farmacocinetica:

Are absorbtie buna din tubul digestiv, cu atingerea concentratiilor plasmatice maxime dupa 1-2 ore. Are difuziune buna in tesuturi, mai redusa in LCR (realizeaza 1/3 din concentratia plasmatica). Se biotransforma prin acetilare in procent de 28-35%, metabolitii acetilati fiind solubili in urina (prezinta risc mic de cristalurie). Eliminarea se face predominant renal;

Farmacoterapie:

Este indicata in pielita si pielonefrita acuta fara suferinte, obstructive si in cistita acuta pro dusa de E. coli. Este medicament de electie in nocardioza.

Farmacoepidemiologie:

Este contraindicat la nou-nascut (prima saptamana de viata), gravide, cu o saptamana inainte de termen, insuficienta renala si hepatica grava.

Farmacografie:

Oral, adulti 2-4 g la 4-6 ore .initial, apoi 0,5-1 g la 4-6 ore. Copii, 150 mg/kg/24 ore, divizat in 4-6 prize.

Sulfametoxazol

Farmacocinetica:

Se absoarbe bine oral. Circula in sange legat de proteinele plasmatice in proportie de 60-70%. T1/2 este aproximativ 10 ore (este o sulfamida semiretard) la persoane cu functie renala normala si poate atinge 20-50 ore in insuficienta renala avansata. Se metabolizeaza prin acetilare, prezentand risc mare de cristalurie. Are difuziune buna in tesuturi, atingand concentratii active in LCR. Trece prin placenta. Eliminarea se face predominant renal.

Farmacodinamica:

Spectrul antimicrobian este specific sulfamidelor, iar in terapie se foloseste frecvent asociat cu trimetoprim.

Farmacografie:

Adulti, oral 2 g la 12 ore initial, apoi 1 g la 12 bre. Copii, initial 40 mg/kg la 12 ore, apoi 20 mg/kg la 12 ore. Se mentine diureza la 1-2 litri /24 ore si eventual se alcalinizeaza urina daca tratamentul dureaza mai mult timp.

Sulfametoxidiazina

Farmacocinetica:

Are absorbtie buna din tubul digestiv cu pic plasmatic dupa aprox. 4 ore. Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 98%. T1/2 este 40 ore. Difuziune buna in tesuturi, mai redusa in LCR. Biotransformarea se face prin acetilare, in proportie mica (10%) si prin glucuronoconjugare. Eliminarea se face renal (concentratiile urinare sunt mici), 50% excretata ca atare 20% ca metabolit acetilat si restul glucuronoconjugata.

Farmacoterapie:

Este indicata in infectii cu germeni sensibili la nivelul aparatului excretor, biliar, respirator, infectii in sfera ORL.

Farmacografie:

Adulti, oral 1 g initial, apoi 500 mg o data/zi.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 12:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *