Prima Pagina » Medicamente » Sulfamidele

Sulfamidele

Sulfamidele sunt chimioterapice cu actiune bacteriostatica, care se manifesta prin inhibitia acidului paraaminobenzoic si a acidului folic – factor indispensabil cresterii bacteriilor. Au un spectru de actiune larg: coci gram-pozitivi (streptococ, pneumococ), coci gram-negativi (meningococ, gonococ), baciii gram-negativi (dizenteriei, salmonele, coli). Exista rezistenta incrucisata intre diferitele sulfamide, dar nu si fata de alte antibiotice. Toleranta digestiva si i.m. este mediocra, dar cea i.v. este relativ buna. Administrarea intrarahidiana este inutila si contraindicata. Absorbtia digestiva este buna, cu exceptia sulfamidelor neresorbabile (Sulfaguadina, Formosul-fatiazol).

Ca reactii adverse pot aparea: tulburari gastrointestinale (greturi, varsaturi), renale (prin precipitare in tubii renali, cand diureza este redusa si pH-ul urinar acid), tulburari hematologice (hemoliza, anemie aplastica, agranulocitoza, purpura), manifestari alergice. Sunt indicate in infectii urinare, respiratorii, digestive, meningite.

Sulfamidele se pot asocia cu antibioticele (Penicilina). Sunt contraindicate in insuficientele hepatica sau renala acute, leucopenie, in cazul sensibilizarii la sulfamide. in cursul tratamentului cu sulfamide se alcalinizeaza obligatoriu urina cu bicarbonat de sodiu (oral) si se administreaza lichide abundente.

In functie de absorbtia pe cale digestiva, se disting:

  • Sulfamidele rezorbabile, cu actiune generala (majoritatea sulfamidelor) si
  • Sulfamide de tip intestinal, practic nerezorbabile: Formosulfatiazol (1%) Ftalilsulfatiazol (5%), Succinil Sulfatiazol (5%), Sulfaguanidina (10%).

Dupa viteza de eliminare se impart in trei categorii:

  • Sulfamide cu eliminare rapida:  Sulfatiazol, Sulfizoxazol (Neoxazol, Gantrizin), Sulfametazina etc. Doza este de 4 – 6 g in prize la 6 h.
  • Sulfamide cu eliminare mijlocie: Sulfacetamida, Sulfametoxazol (Gantanol), Solfa-moxol (Sulfono), Sulfafenazol (Orisul), Sulfodiazina si Sulfomerazina. Se administreaza in doze de 2 g in prima zi, si cate un gram in zilele urmatoare (in doua prize la 12 h).
  • Sulfamide cu eliminare si actiune lenta, de tip retard: Sulfadimetoxina (Madribon), Sulfametoxidiazina (Sulfametin, Dulana, Bayrena). Doza este de 1 g in prima zi si 0,5 g in zilele urmatoare.
  • Sulfamide cu eliminare foarte lenta (Ultraretard): Fanasil si Kelfizin. Se administreaza 2 g/zi, ceea ce permite o concentratie bactericida o saptamana.

Exista si asociatii de sulfamide: Plurisulfan (Trisulfamida), Sulfamidele de tip intestinal (Sulfaguanidina). Acestea au fost abandonate in numeroase alte tari. La noi se foloseste inca Ftalilsulfatiazolul (Talazol), in doze de 4 – 6 g/zi, 0,5 g tableta.

Salazopirina, este o alta asociatie de sulfamide utilizata cu succes in colita ulceroasa, in general utilizarea sulfamidelor in practica clinica s-a restrans foarte mult fiind inlocuite cu antibioticele.

Sulfacetamida are utilizare limitata, in special in oftalmologie.

Sulfatiazolul, intrebuintat sub forma de comprimate (0,500 g), se administreaza in doza de 6 – 8 g, repartizate in 6 – 8 prize, in raport cu toleranta si natura bolii. Foarte activ, se elimina rapid, dar este greu tolerat, producand greturi si varsaturi, dupa administrarea orala si iritatii locale dupa cea i.m., solutia fiind puternic alcalina. Ca reactii adverse, se intalnesc fenomene de sensibilizare (eruptii alergice, eritem nodos, febra medicamentoasa) si, mai rar, blocaj renal. Este rar utilizat, fiind depasit.

Neoxazal (Sulfizol, Gantrisin) este o sulfamida activa cu eliminarea medie, bine suportata, avand toxicitate redusa, reactii adverse si complicatii renale mai rare, din cauza solubilitatii in urina. Este indicat in infectii urinare, meningite, pneumonii, gonoree. Se prezinta sub forma de comprimate (0,500 g), fiole (2 g/fiola) si suspensie orala pentru uz pediatric. Se administreaza 4-6 g/zi, cu doza de atac, si 2 – 3 g/zi, ca doza de intretinere. In tratamentul infectiilor urinare se alcalinizeaza obligatoriu urina (cu bicarbonat de sodiu per os) si se asigura o buna diureza (cu lichide abundente).

Ftalilsulfatiazolul, sub forma de comprimate (0,500 g), in doza de 4 – 6 g/zi este indicat in infectii digestive cu germeni sensibili, fiind greu solubil si nerezorbabil din tubul digestiv. Putin intrebuintat astazi.

Formosulfatiazolul, are actiune si intrebuintare similara.

Salazopyrinul (Salazosulfapyridine) este o sulfamida recomandata in infectiile digestive (recto-colita hemoragica si purulenta, colite si enterite), cu actiune superioara precedentelor. Se prezinta sub forma de comprimate de 0,500 g, care se administreaza in numar de 2, de 4 – 6 ori/zi ca doza de atac si jumatate din aceasta doza in tratamentul de intretinere.

Sulfafenazolul este o sulfamida-semidepozit, care concentreaza bine in urina, fiind indicata in tratmentul infectiilor urinare. Asociat cu antibiotice, este util in tratamentul meningitelor meningococice si al infectiilor respiratorii. Se administreaza 2 g/zi (4 comprimate de 0,500 g), timp de 2 – 3 zile, continuandu-se apoi cu 1 g.

Sulfametinul (Dulana, Bayrena) este o sulfamida-semidepozit foarte activa, indicata in tratamentul infectiilor urinare acute. Asociata cu antibiotice, este intrebuintata in meningite si infectii respiratorii. Se prezinta in comprimate de 0,500 g, administrandu-se in prima zi 1,5 g, a doua zi 1 g si, apoi, timp de 12 – 14 zile, pentru intretinere, un comprimat.

Alte sulfamide-depozit (eliminare lenta din organism) sunt: Madribon (Sulfadimetoxina – 1 g/zi), Fanasil (Sulformetoxina – 1 g/saptamana). Trimetoprimul (Septrin, Bactrim, Biseptol, Cotrimoxazol) asociat cu Sulfametoxazol, are un spectru asemanator cu cel al sulfamidelor, dar are si o actiune bacteriostatica si bactericida. Calea de administrarea este orala. Actioneaza asupra germenilor gram-pozitivi (streptococ, stafilococ, enterococ, pneumococ) si gram-negativi (coli, proteu, sal-monele, klebsiele, dizenteriei). Este indicat in infectii urinare, pulmonare, septicemii, go-noree. Este contrainicat in graviditate, insuficienta renala, sensibilizarea la sulfamide. Ca reactii adverse pot, aparea greturi, eruptii, tulburari ale hematopoiezei. Se administreaza 2-4 comprimate/zi (la 12 ore), timp de 7 – 14 zile.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 4 ianuarie, 2013, 13:50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *