Prima Pagina » Medicamente » Medicamente S » Sumetrolim

Sumetrolim

Prospect

Substanta activa din medicamentul Sumetrolim este sulfametoxazol 400 mg si trimetoprim 80 mg. Celelalte componente sunt: amidon de cartofi, talc, stearat de magneziu, gelatina, amidonglicolat de sodiu (tip A), glicerol 85%, acid stearic. Medicamentul se prezinta sub forma de comprimate continand 400 mg sulfametoxazol si 80 mg trimetoprim sau sirop 100 ml continand 2500 mg sulfametoxazol si 500 mg trimetoprim.

Indicatii:

Pentru tratament curativ este indicat in:

 •  infectii produse de Pneumocystis carinii;
 •  toxoplasmoza fara atingere cerebrala la pacienti imunocompetenti;
 •  infectii uro-genitale la barbati, in special in caz de prostatita;
 •  infectii urinare joase (cistita acuta) necomplicate la femei sub 65 ani – se poate administra o singura doza;
 •  infectii ORL (otita sau sinuzita), de preferat pe baza antibiogramei;
 •  infectii bronhopulmonare;
 •  infectii digestive, febra tifoida.

 Pentru tratament profilactic este indicat: Pentru profilaxia infectiei cu Pneumocystis carinii la pacientii imunodeprimati (la pacientii infectati cu HIV, administrarea profilactica pe termen lung a sulfametoxazolului si trimetoprimului a redus riscul de pneumocistoza si toxoplasmoza cerebrala). La pacientii supusi transplantului de maduva osoasa sau transplantului de organe. In cazul tonsilo-faringitei cauzate de Streptococcus β hemolitic A medicamentul de prima intentie este penicilina, eradicarea bacteriei neputandu-se face cu sulfametoxazol-trimetoprim iar prevenirea complicatiilor (febra reumatica) s-ar putea sa nu fie obtinute.

Contraindicatii:

Nu trebuie administrat in caz de:

 • hipersensibilitate la trimetoprim si/sau sulfonamide (inclusiv derivatii de sulfonamide, antidiabetice de tip sulfonil uree si diuretice de tip tiazide) sau la oricare din excipientii produsului;
 • hepatita acuta, insuficienta hepatica grava, porfirie hepatica acuta;
 • afectiuni hematologice, perturbari hematopoetice, anemie cu deficienta de acid folie, deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza;
 • insuficienta renala; in aceste situatii medicul trebuie sa va investigheze functia renala pentru a determina un clearance al creatininei inainte de a decide tratamentul cu acest medicament si dozele necesare . in cazul unei insuficiente renale grave nu trebuie sa administrati acest medicament. Pacientii hemodializati pot primi tratament cu Sumetrolim.
 • daca pacientul este un copil sub 6 ani; este recomandata administrarea de Sumetrolim sirop la copii sub 6 ani.
 • sarcina si alaptare.

Mod de administrare:

Utilizati intotdeauna Sumetrolim exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

 In cazul in care nu exista alte recomandari, tratamentul se administreaza astfel:

Adulti si copii peste 12 ani: doza uzuala initiala este de 2 comprimate de doua ori pe zi dupa mese (dimineata si seara) administrate cu o cantitate suficienta de lichid. Doze mai mari sunt recomandate numai in cazuri severe: 3 comprimate de doua ori pe zi. Doza de intretinere este de 1 comprimat de 2 ori pe zi pe o perioada de 14 zile sau mai mult.

Copii: In general doza recomandata este de 6 mg trimetoprim si 30 mg sulfametoxazol/kg corp divizata in 2 prize. Pentru copii sub 6 ani este recomandata administrarea Sumetrolim sirop.  Doza recomandata pentru copiii cu varsta intre 8-12 ani este de 3/4-1 comprimat de 2 ori pe zi. Durata tratamentului in infectii acute (exceptand gonoreea), tratamentul este de minimum 5 zile. 0 alta alternativa este aceea de a continua tratamentul 2 zile dupa disparitia simptomelor.

Tratamentul cistitelor acute necomplicate la femei este de 3 zile, in timp ce la copii pentru aceiasi diagnostic durata tratamentului este de 5-7 zile. in cazul gonoreei necomplicate tratamentul poate fi de 1 zi cu o doza de 5 comprimate de 2 ori pe zi (dimineata si seara). 0 alta alternativa este de 2 zile de tratament cu o doza de 4 comprimate pe zi.

Pentru pneumoniile cauzate de Pneumocystis carinii durata tratamentului este de 14-21 zHe cu o doza zilnica de 20 mg trimetoprim si 100 mg sulfametoxazol/kg corp (15-16 comprimate). Doza poate fi divizata in 2 sau mai multe prize.

Pentru prevenirea infectiilor cauzate de Pneumocystis carinii doza recomandata este de 2 comprimate pe zi. 0 alta alternativa de tratament este de 2 comprimate de 2 ori pa zi la 2 zile.

Pentru tratamentul preventiv la copii doza este stabilita functie de varsta si de greutatea corporala si este administrata fie sub forma de doza unica pe zi, fie 3 zile consecutiv. Acest tratament este aproximativ ecbiv¥ent cu T5TJTng trirnetoprim/m2 si 750 mg sulfametoxazol/m2. Doza maxima zilnica este de 320 mg trimetoprim si respectiv 1600 mg sulfametoxazol.

Varstnici: Tratamentul la aceasta categorie de pacienti trebuie facut cu precautie deoarece frecventa si intensitatea reactiilor adverse este mai mare mai ales in cazul insuficientei renale sau hepatice sau a altor tratamente asociate.

Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, Sumetrolim poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Daca una din reactiile de mai jos apar, intrerupeti imediat tratamentul cu Sumetrolim si adresati-va medicului:

 •  umflarea buzelor sau a gatului cu dificultati la inghitire sau respiratie,
 •  colaps

Aceste reactii adverse sunt rare dar foarte grave si apar datorita faptului ca sunteti alergic la medicament. Tratamentul necesita interventia unui medic sau spitalizare.

 •  inrosirea pielii, rash cutanat sau mancarimi la nivelul pielii pot fi de asemenea simptome de reactie alergica la Sumetrolim. intrerupeti tratamentul si cereti sfatul medicului dumneavoastra.

In cazul aparitiei unei diareei persistente intrerupeti tratamentul si contactati medicul. Este posibil sa fie nevoie de schimbarea tratametului.

Cele mai frecvente reactii adverse sunt:

greata, stare de voma, diaree si anorexie. Rar poate sa apara inflamarea limbii sau a mucoasei bucale. Tratamentul cu Sumetrolim poate agrava o insuficienta hepatica existenta si rar poate determina o crestere tranzitorie a bilirubinei in sange sau a nivelului transaminazelor;

 • fotosensibilitate si o serie de modificari la nivelul tegumentelor;
 • cefalee, ameteli, oboseala. Rar pot sa apara lipsa de coordonare a miscarilor musculare, convulsii si inflamarea nervoasa periferica;
 • modificari ale formulei sangvine (scaderea plachetelor sangvine si/sau a numarului globulelor albe), modificari tranzitorii care revin la valorile normale dupa incetarea tratamentului cu Sumetrolim. Deficiente pre-existente de acid folie si vitamina B12 pot conduce la o anemie si la alte complicatii ale formulei sangvine. in general pacientii varstnici, cei cu probleme ale consumului de alcool, prezenta unor afectiuni cronice asociate, sau cei tratati cu fenitoina sunt mai predispusi la
 • pacientii cu insuficienta renala sunt mai sensibili la aparitia reactiilor de inflamare a rinichilor. Pentru a pre-intampina aparitia cristaluriei este recomandat consumul in cantitati mai mari de lichide/apa;
 • cresteri ale concentratiei plasmatice a potasiului si scaderea celei a sodiului pot sa apara mai ales la pacientii varstnici sau la cei cu tratament cu doze mari;
 • dureri musculare sau la nivelul incheieturilor.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Precautii:

Aveti grija deosebita cand utilizati Sumetrolim. Informati medicul dumneavoastra despre orice boala ati suferit sau suferiti. Medicul dumneavoastra poate aprecia ca necesara efectuarea unor teste de laborator pentru explorarea functiei renale. Acest lucru este foarte important pentru stabilirea dozelor. in cazul unor afectiuni renale medicul va trebui sa determine nivelul plasmatic al sulfametoxazol-trimetoprimului pe parcursul tratamentului.

Inainte de inceperea tratamentului va trebui stabilita sensibilitatea la Sumetrolim a germenilor care au determinat procesul infectios. Acest lucru este foarte important deoarece unele microorganisme nu sunt sensibile la acest medicament fiind necesar un alt tratament.

In cazul in care raspunsul la intrebarile de mai jos este afirmativ trebuie sa informati medicul:

 • consumati bauturi alcoolice in cantitate mare;
 • aveti probleme ale sistemului imunitar (SIDA);
 • sunteti hemodializat;
 • suferiti de porfirie;
 • ati suferit un transplant recent si sunteti sub tratament imunosupresiv.

Puteti urma un tratament cu Sumetrolim chiar daca sunteti in situatiile mentionate dar cu precautie si sub supraveghere medicala. In cazul unui tratament de lunga durata cu Sumetrolim medicul dumneavoastra poate aprecia ca necesar controlul periodic al formulei sangvine, functiei hepatice si renale. In timpul tratamentului trebuie sa consumati o cantitate suficienta de lichide.

Pe timpul tratamentului poate sa apara o fotosensibilitate. Pacientii trebuie avertizati sa evite expunerea directa la soare sau protejarea pielii printr-o imbracaminte adecvata.  Daca in timpul tratamentului apare diaree severa si persistenta trebuie informat medicul, acest lucru putand reclama schimbarea tratamentului. Adresati-va medicului in cazul in care situatiile mentionate anterior au fost prezente chiar si anterior tratamentului.

Interactiuni medicamentoase:

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. inainte de inceperea tratamentului informati medicul daca utilizati urmatoarele medicamente:

 • warfarina si medicamentele cumarinice (anticoagulante orale)
 • antidiabetice (Sumetrolim poate potenta actiunea acestora, fiind necesara monitorizarea concentratiei glucozei in sange)
 • fenitoina (anticonvulsivant)
 • ciclosporina (medicament administrat post transplant)

In toate aceste situatii medicul va decide daca puteti urma tratamentul cu Sumetrolim.

Trebuie precautie in cazul administrarii concomitente cu:

 • acetazolamida (diuretic) care poate determina scaderea efectului Sumetrolim;
 • amantadina (antiviral si antiparkinsonian) – scade excretia trimetoprim si amantadinei;
 • digoxina (poate creste concnetratia plasmatica a digoxinei mai ales la pacientii varstnici);
 • metotrexatul – medicament utilizat in tratamentul cancerului – (Sumetrolim creste toxicitatea metotrexatului);
 • indometacin, fenilbutazona, salicilatii si naproxenuL- agenti antiinflamatori nesteroidieni – (creste toxicitatea sulfonamidei);
 • procainamida – medicament utilizat in tratamentul aritmiilor cardiace (creste nivelul plasmatic al procainamidei);
 • pirimetamina – medicament antimalaric – (creste riscul aparitiei anemiei megaloblastice);
 • diureticele tiazidice – pot aparea sangerari la nivelul pielii mai ales la pacientii varstnici din cauza scaderii numarului plachetelor sangvine;
 • antidepresivele triciclice – efectul terapeutic al acestora poate fi scazut de Sumetrolim.

 Utilizarea cu alimente si bauturi

Administrati acest medicament cu o cantitate suficienta de lichid, dupa masa.

Atentionari speciale:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor. Sumetrolim nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Sarcina si alaptarea:

Nu trebuie administrat Sumetrolim in timpul sarcinii, daca intentionati sa ramaneti insarcinata sau pe perioada de alaptare.

Supradozaj:

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Sumetrolim informati imediat medicul sau prezentati-va de urgenta la camera de garda a celui mai apropiat spital.

Simptome: cefalee, greata, voma, colici, perturbari ale vederii, confuzie, febra, petesii, purpura, ichter (ingalbenirea tegumentelor) si depresie a maduvei osoase. Alterari – ale sistemului hematopoetic au aparut in mod uzual. Au fost semnalate de asemenea hematurie (sange in urina), eliminare de cristale, anurie. Tratamentul consta in spalaturi gastrice/inducerea vomei, si a diurezei. Alcalinizarea urinei poate duce la eliminarea sulfametoxazolului, dar si a trimetoprimului. Amandoi componentii Sumetrolimului pot fi partial eliminati prin hemodializa, de aceea dializa peritoneala nu afecteaza eliminarea medicamentului.

Reactiile de hipersensibilitate pot fi tratate cu steraizi. Depresia maduvei osoase care poate sa apara in urma unui tratament de lunga durata. Daca uitati sa utilizati Sumetrolim sa nu luati o doza dubla pentru a compensa doza omisa.

Pret:

 • Sumetrolim sirop de 100 ml are un pret aproximativ de 9 lei;
 • Sumetrolim 400 mg/80 mg  20 de comprimate costa 15 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 noiembrie, 2011, 12:05

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *