Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Sunatoare (Hypericurn perforatum – Fam. Clusiaceae)

Sunatoare (Hypericurn perforatum – Fam. Clusiaceae)

Sunatoare Hypericurn perforatumNumita si pojarnita. Vechii greci credeau ca aroma sunatoarei indeparteaza spiritele rele. Planta creste in salbaticie, in intreaga Europa, mai ales in paduri, pasuni si la marginea drumurilor. Florile colorate in galben-stralucitor se deschid din iunie pana in septembrie. Sunatoarea este folosita ca remediu pentru afectiuni nervoase de mai bine de 2 000 de ani.

Parti utile – inflorescentele

Florile se recolteaza vara si se usuca legate in manunchiuri. Exista mai multe plante cu aspect asemanator; sunatoarea se deosebeste prin punctele negre de pe petalele florilor si prin petele translucide de pe frunze. Sunatoarea se foloseste la prepararea de infuzii, tincturi si extracte lichide.

Compusi activi

Florile de sunatoare produc un ulei colorat rosu-inchis datorita hypericinei, un pigment rosu caruia par sa i se datoreze efectele medi­cinale ale plantei. Planta contine in plus flavonoide si tanini.

Utilizari medicinale

Datorita puterii sale de vindecare a ranilor, suna­toarea era folosita in mod traditional pentru tratarea arsurilor si iritatiilor. Totusi, s-a demonstrat si ca are efect pozitiv in cazurile usoare de depresie, fiind prescrisa in Europa ca antidepresiv.

Recent, proprietatile antidepresive ale plantei au devenit obiectul a nume­roase studii clinice pentru acreditarea acesteia ca medicament. Mecanismul prin care planta isi exercita actiunea antidepresiva ramane inca necunoscut.

Studii in vitro efectuate in 1984 sugereaza ca hypericina actioneaza intr-un mod asemanator cu antidepresivele inhibitoare de monoaminooxidaza (cunoscute ca IMAO). De asemenea, cercetari publi­cate in 1998 in Germania atesta activitatea antide­presiva a unei substante din planta, hyperforina, care pare sa aiba o influen­ta benefica asupra activi­tatii serotoninei din creier.

Sunatoarea este prescrisa si pentru simptome precum oboseala nervoasa si tulburarile somnului. Extern, sunatoarea este recomandata pentru arsurile minore si pentru usurarea nevralgiei, a sciaticii si a altor inflamatii dureroase.

Cultivare

Sunatoarea este o planta perena. Odata ce a prins radacini, este foarte greu de indepartat. Se planteaza semintele in sol bine drenat si in locuri insorite sau usor umbrite.

Preparare si dozaj

In tratamentul oboselii nervoase si al tulburarilor de somn; infuzie: Puneti 1 lingurita de planta uscata la o cana cu apa clocotita. Infuzati timp de 5 minute si strecurati. Beti 2 cani pe zi, la mese; extract lichid (1:1 in alcool 25%): Luati 2-4 ml de 3 ori pe zi.

In tratamentul arsurilor minore si al iritatiilor pielii; creme (care contin hypericurn): Aplicati pe zona afectata conform instructiunilor de pe eticheta.

Precautii

Evitati expunerea la soare, deoarece uzul extern al plantei poate provoca fotosensibilizare cu alergie cutanata consecutiva. Administrata intern, planta poate interactiona cu anumite medicamente precum contraceptivele orale, teofilina, digoxina, anumite antidepresive si inhibitorii de proteaze folositi in terapia HIV/SIDA. Nu se administreaza in sarcina si alaptare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 11:54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *