Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Tabloul Clinic al Hipertiroidiilor

Tabloul Clinic al Hipertiroidiilor

Tabloul Clinic al Hipertiroidiilor

Cresterea de durata a nivelului hormonilor tiroidieni liberi este responsabila de manifestarile clinice multiple, astazi bine sistematizate, care constituie tabloul tireotoxicozei. Toate hipertiroidiile prezinta manifestari clinice comune, care implica diverse organe si sisteme, precum si functiile metabolice.

Manifestari generale

Pierderea ponderala este un semn frecvent intalnit si adesea precoce. Slabirea este de regula rapida, de la 3 la 20 kg in cateva saptamani, contrastand cu apetitul normal sau crescut, uneori chiar sub forma unei adevarate polifagii.

Amiotrofia, mai mult sau mai putin intensa, este difuza; ea este mascata la nivelul coapselor de o relativa conservare a tesutului celular subcutanat.

Temperatura corpului este foarte putin crescuta, iar pielea este calda, umeda, uneori eritematoasa.

Hipersudoratia este frecvent intalnita, in special la nivelul mainilor si a fetei anterioare a toracelui.

Polidipsia este o consecinta a hipersudoratiei.

Semne cardio-vasculare

Tahicardia sinusala si palpitatiile in repaus sunt permanente, resimtite mai mult sau mai putin intens, uneori si in somn. Tahicardia este agravata de efort, care produce deseori si dispnee. Absenta tahicardiei este foarte rara, putand fi asociata unui bloc atrio-ventricular complet sau partial.

Tensiunea arteriala sistolica tinde sa creasca, iar la nivelul arterelor mari (carotida, subclaviculara, aorta abdominala, femurala) se percep sufluri sistolice datorita debitului crescut. La nivelul cordului, socul apexian este intens, frecvent ascultandu-se un suflu sistolic bazal.

Radiografia toracica poate arata o silueta cardiaca de aspect pseudomitral. Functia respiratorie este normala, dar poate fi afectata de slabiciunea muschilor respiratori. Sensibilitatea centrului respirator la hipoxie este crescuta.

Fibrilatia atriala este intalnita la circa 10% dintre bolnavii cu hipertiroidie. Datorita acestei tulburari, o mare parte dintre acesti bolnavi se adreseaza direct la cardiologie.

Insuficienta cardiaca congestiva, obisnuit anuntata de prezenta unei fibrilatii atriale, reprezinta stadiul evolutiv al complicatiilor cardiace in hipertiroidii. Ea apare la bolnavii in varsta sau in caz de cardiopatie in antecedente. Debitul cardiac ramane crescut sau normal.

Hipertiroidia nu antreneaza prin ea insati tulburari coronariene dar poate agrava o insuficienta coronariana preexistenta. Riscul infarctului miocardic este redus.

Manifestari neuro-musculare

Bolnavii acuza in general, o stare de obosealanervozitate sau iritabilitate.

Comportamentul hipertiroidienilor este in general caracteristic: instabilitate si agitatie (accentuate la tineri) precum si miscari necontrolate. Tremuraturile extremitatilor nu sunt prezente intotdeauna, uneori fiind vorba de o lipsa de coordonare a miscarilor fine ale degetelor cu modificari de scris. Echilibrul psiho-afectiv este perturbat, cu labilitate emotionala si pierderi de atentie, fapt care poate afecta  si relatia medic – bolnav.

Examenul clinic neurologic este normal, in afara unei exagerari a reflexelor osteo-tendinoase, cu scurtarea timpului de relaxare, lucru obiectivat prin masurarea reflexogramei achiliene. Uneori pot aparea semne pseudopiramidale, in special semnul Babinski.

Encefalopatia tireotoxica a fost descrisa in 1945 de Waldenström. Ea asociaza manifestari psihice, confuzie, agitatie extrema, manifestari maniacale, cu hipertermie, crize comitiale si deficite musculare de tip pseudobulbar. Aceasta forma rara poate fi responsabila de coma si deces, survenind in general dupa mai multe luni de hipertiroidie nerecunoscuta.

Manifestari digestive

Diareea este frecvent mentionata de bolnavi (20% din cazuri). Cresterea frecventei scaunelor se datoreaza si alimentatiei crescute cantitativ. Aparitia icterului este rara.

Aparatul uro-genital

Exista frecvent o scadere a activitatii sexuale la barbatii cu hipertiroidie, deseori asociata cu infertilitate. Ginecomastia apare la 40% dintre bolnavi, iar la sexul feminin, se constata frecvent o oligomenoree sau chiar amenoree.

Modificarile metabolismului fosfo-calcic

Calcemia este normala sau moderat crescuta; de fapt, tendinta la hipercalcemie poate fi mascata de o hipoalbuminemie. Valorile revin la normal dupa reinstalarea eutiroidiei, astfel realizandu-se distinctia de hiperparatiroidismul primar, uneori asociat cu hipertiroidie.

Osteopatia tireotoxica a fost descrisa in 1891 de von Recklinghausen, iar studii recente au aratat existenta unei rarefieri osoase, clinic si radiologic, in aproximativ 8% din cazuri. Periartrita scapulo-humerala este deseori asociata hipertiroidiilor.

Semne cutanate si alte manifestari

Pielea este supla, dar exista modificari ale grosimii epidermului, precum si multiplicarea numarului de keratinocite, toate corelate cu concentratia de T3. In literatura americana este descris fenomenul de onicoliza denumit unghia lui Plummer.

Pruritul este cunoscut ca un fenomen precoce in hipertiroidii.

Parul este mai rar, iar caderea lui poate da nastere la zone de alopecie.

Alte manifestari metabolice

Hipocolesterolemia este constanta, fapt cunoscut de mult timp. Hipertiroidia este insotita si de o crestere moderata a corpilor cetonici si a glicemiei, in pofida unor niveluri normale ale insulinei si glucagonului, modificari corelate cu nivelul hormonilor tiroidieni.

Normalizarea nivelului corpilor cetonici sub propranolol este asociata reducerii valorilor T3 din circulatie, indusa de medicament, iar sensibilitatea la insulina nu este modificata in cursul hipertiroidiei.

Productia hepatica de glucoza este crescuta, la fel ca si utilizarea periferica a acesteia. Exista o crestere a eliminarii urinare de AMP ciclic, care se normalizeaza dupa tratament.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 6 aprilie, 2013, 10:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *