Prima Pagina » Medicamente » Medicamente T » Tacrolimus

Tacrolimus

Prospect

Compozitie

Macrolid cu actiune imunosupresoare, sin­tetizat de Streptomyces tsukubaensis. Ac­tioneaza prin inhibitia sintezei si antagoni­zarea interleukinei 2 (IL-2), inhiband activa­rea limfocitelor T helper. Este administrat sistemic ca imunosupresor in transplantul de organe. In prezent este studiata eficaci­tatea sa in aplicare topica, in afectiuni cuta­nate inflamatorii, fiind aprobat in unele tari in tratamentul dermatitei atopice. Efecte se­cundare (sistemice) sunt reprezentate de: nefrotoxicitate, neurotoxicitate, efect diabe­togen, tulburari neurosenzoriale si digesti­ve. Principalul efect secundar al administra­rii locale este legat de absorbtia sa siste­mica cu un potential efect imunosupresor.

Indicatii

Imunosupresie primara la pacientii cu alogrefa hepatica si renala: reactive de rejet la pacientii cu alogrefa hepatica si renala rezistenta la regimurile imunosupresive conventionale.

Dozaj

Transplant hepatic : doza initiala i.v.: la circa 6 ore dupa terminarea interventiei chirurgicale, 0,01-0,05 mg/kg si zi, in perfuzie continua. Totusi, doza se adapteaza individual. Nu se administreaza nediluat. Administrarea orala este de preferat ulterior. Continutul capsulei poate fi administrat prin sonda nazogastrica. Oral: 0,1-0,2 mg/kg si zi, in doua prize.

Transplant renal: oral 0,15-0,4 mg/kg si zi, in doua prize. Copii: Doze de 1,5-2 ori mai mari decat adultii. Terapia de intretinere se stabileste individual.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la tacrolimus, la alte macrolide sau la excipientii produsului (ulei de ricin polietoxilat). Sarcina si alaptare.

Atentie: Nu se administreaza simultan cu ciclosporina A. Atentie la ascocierea cu medicamente nefrotoxice sau hepatotoxice (aminoglicozide, inhibitori ai girazei, vancomicina, cotrimoxazol, AINS , ganciclovir , aciclovir). Risc crescut de infectii (virale, bacteriene, fungice sau parazitare).

Reactii adverse

Frecvente: HTA, diaree, greata si/sau varsaturi, alterarea functiei renale (cresterea conc. creatininei), hiperglicemie, hiperpotasemie, diabet zaharat, tremor, cefalee, insomnia, dureri localizate (artralgii), reactii alergice si anafilactice.

Pret

Tacrolimus 1 mg cutie cu 50 capsule este disponibil in farmacii la un pret mediu de 280 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 5 noiembrie, 2018, 14:45

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *