Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Tahicardia Paroxistica

Tahicardia Paroxistica

Tahicardia paroxistica este o accelerare paroxistica a batailor cardiace, cu inceput si sfarsit brusc. Ritmul cardiac este rapid (150 – 220 de batai/min.) si regulat.

Dupa locul de formare a stimulilor ectopici se deosebesc tahicardia paroxistica ventriculara si supraventriculara (atriala sau nodala), diferentierea facandu-se cu ajutorul electrocardiogramei.

Tahicardia paroxistica supraventriculara este forma clinica cea mai frecventa si poate aparea deseori pe un cord normal (emotii, oboseala, tulburari digestive, abuz de cafea, tutun), dar si in cardiopatii ischemice, cardita reumatica, stenoza mitrala, tireotoxicoza.

Localizarea ventriculara apare exceptional la indivizi normali. De obicei este vorba de boli miocardice grave: infarct miocardic, hipertensiune arteriala severa, cardiopatie ischemica grava, intoxicatie digitalica. Simptomele sunt comune. Boala debuteaza brusc, deseori fara vreo cauza evidenta, uneori dupa eforturi sau emotii. Dureaza minute, ore sau chiar zile. In timpul accesului, bolnavul simte palpitatii violente, are greturi sau varsaturi. Uneori apar ameteli, mai rar lipotimii, dureri cu caracter anginos sau chiar colaps. Cand criza dureaza mult, se poate instala insuficienta cardiaca. Dispare tot brusc, la sfarsitul crizei existand frecvent poliurie.

Tratamentul tahicardiei paroxistice atriale (T.P.A.), se incepe cu sedative (Fenobarbital 1/2 fiola i.m. de 2 ori/24 de ore), Hidroxizin (1-2 fiole), Diazepam si manevre de stimulare vagala (compresiune sau masajul sinusului carotidian, cu policele de o singura parte, alternativ, dar niciodata simultan, timp de 10 – 20 sec, cu repetare, compresiunea globilor oculari, manevra Valsalva – expiratie fortata cu glota inchisa – sau Miiller, inghitirea unui aliment solid, provocarea de varsaturi prin excitarea mecanica a peretelui posterior al faringelui cu o lingurita, ingestie de apa calduta).

In caz de insucces (rareori), se administreaza in urmatoarea succesiune: digitalice injectabile Digoxin (0,5 mg) sau Lanatosid-C, Cedilanid (0,4 mg), repetate in 1 – 2 ore, pana la doza totala de 1,2 – 1,4 mg, eu repetarea compresiunii sinuzale, Procainamida (i.v. lent, 100 mg/min. – 500 – 1 500 mg total: oral, 1 g la 6 ore sau i.m., Chinidina sulfurica 0,30 g la 3 ore (1,2 – 2,4 g/24 de ore doza totala), Propranolol, i.v. (1-5 mg) sau oral (30 – 90 mg/zi), Practolol, stimulare electrica (in cazurile refractare).

In T.P.A. asociata cu bloc atrioventricular, indusa de Digitala, se suprima Digitala si diureticele si se administreaza CIK, Fenitoina, i.v., Xilina i.v. betablocante (Propranolol), Procainamida. In T.P. ventriculara (prognostic sever intotdeauna), digitala si CIK sunt contraindicate, iar manevrele vagale ineficace.

Se administreaza Xilina i.v., Procainamida i.v., Fenitoin (in formele induse de digitala). Cea mai eficace metoda este socul electric. De la caz la caz Chinidina sau betablocante (Propranolol, Eraldin).

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 12:43

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *