Prima Pagina » Medicamente » Medicamente T » Tamoxifen

Tamoxifen

Prospect

Tamoxifen este un derivat de trifeniletilen, blocant al receptori­lor pentru estrogeni, folosit in terapia adju­vanta a carcinomului mamar estrogeno-de­pendent.

Blocand receptorii estrogenici de la nivelul axei hipotalamo-hipofizare, stimu­leaza indirect eliberarea de FSH si LH, si in consecinta stimuleaza spermatogeneza; pe baza acestui efect a fost propus de unele studii in tratamentul oligospermiei.

Compozitie:

Un comprimat filmat contine 15,2 mg tamoxifen-dihidrogencitrat, corespunzand la 10 mg sau 20 mg tamoxifen. Alte componente: celuloza, hipromeloza, lactoza, stearat de magneziu, manitol, amidon de poli(o-carboxi-metil) sodiu, polividon, colorant E 171.

Actiune terapeutica:

Estrogenii pot favoriza aparitia si dezvoltarea cancerului de san. Cateva tipuri de cancer de san sunt clasificate ca avand receptor pentru estrogeni, fiind astfel hormon sensibile. Aceste tipuri de cancere au nevoie de estrogeni pentru a se dezvolta. Tamoxifenul numit si modulator selectiv de receptor estrogenic actioneaza prin legarea de acest receptor blocand actiunea estrogenilor. Este util numai pe celulele canceroase care au acest tip receptor, astfel incat este necesara determinarea receptorului inainte de inceperea tratamentului. Daca la nivelul celulelor canceroase actioneaza ca antagonist in celelalte tipuri de celule din organism actioneaza ca agonist estrogenic, putand fii folosit ca tratament antiosteoporotic.

Indicatii:

Carcinom mamar metastazat; terapia carcinomului mamar.

Doze si mod de administrare:

Urmatoarele indicatii vor fi respectate, daca medicul dvs. nu va recomanda altfel. Va rugam sa respectati informatiile de utilizare, pentru ca actiunea medicamentului Tamoxifen 10 Hexal sa fie cea scontata. In general doza se situeaza intre 2-4 comprimate filmate pe zi (20-40 mg tamoxifen). In terapia de durata se recomanda cate 3 comprimate filmate zilnic (30 mg tamoxifen) ca doza uzuala. Comprimatele filmate se vor lua nemestecate cu putin lichid dimineata si seara in timpul mesei. tratamentul cu tamoxifen 10 Hexal este de lunga durata. Durata acestuia o decide medicul curant.

Contraindicatii:

Este contraindicat sa se administreze tamoxifen 10 Hexal in timpul sarcinii. Mai jos se descriu situatiile cand, in anumite conditii si numai cu deosebita atentie se poate administra tamoxifen 10 Hexal. De aceea trebuie sa consultati medicul dvs. Acest lucru este valabil chiar si in cazul in care, anterior, ati utilizat acest medicament. La o reducere masiva a trombocitelor (trombocitopenie) si a leucocitelor (leucopenie) cat si cazul cresterii nivelului calciului seric se va administra Tamoxifen 10 Hexal numai sub rezerva evaluarii relatiei beneficiu/risc. Daca se prescrie Tamoxifen 10 Hexal in aceste conditii, este necesar o supraveghere medicala deosebita.

Masuri de precautie:

Sarcina si alaptare: Tamoxifen 10 Hexal nu se administreaza in timpul sarcinii. De aceea, inaintea inceperii tratamentului cu Tamoxifen 10 Hexal, trebuie exclusa posibilitatea unei sarcini. In timpul tratamentului se vor utiliza metode contraceptive nehormonale pentru evitarea sarcinii. dependent de evaluarea risc/beneficiu pentru mama, se va intrerupe alaptarea sau tratamentul cu tamoxifen 10 Hexal. Masuri de precautie in timpul tratamentului: este absolut necesar controlul periodic al nivelului calciului, numarului de trombocite si leucocite cat si a functiei hepatice.

Reactii adverse:

In timpul folosirii tamoxifen 10 Hexal pot aparea ameteli, greturi, varsaturi, hemoragii uterine, leucoree, calvitie, eritem (eritem multiform, sindrom Stevens-Johnson, pemphigus bulos), hipertermie, edeme, prurit vulvar, modificari ale valorilor enzimelor hepatice, cat si reducerea pasagera a numarului de trombocite si leucocite. La pacientele care urmeaza sa intre in menopauza pot aparea dereglari ale ciclului menstrual pana la oprirea acestuia. Ocazional s-au observat inflamatii ale ovarelor (chisturi ovariene).

Rareori, la inceputul tratamentului pot aparea dureri articulare si dureri la nivelul tesutului bolnav. Foarte rar se observa la paciente cu tumori la nivelul oaselor o marire a calciului seric. De asemenea, in cazuri izolate se observa dereglari grave ale functiilor hepatice (ex. dischinezii biliare, inflamatia ficatului, hepatita, steatoza hepatica). S-au mai observat inflamatii ale venelor, aparitia de tromboze venoase sau arteriale si trombo-embolii mai ales in cazul asocierii cu antibiotice. Este cunoscut ca la bolnavii cu afectiuni maligne apar tromboembolii.

Deoarece, in cazuri izolate inflamatia uterina, polipii uterini si tumorile uterine se descopera cu ocazia tratamentului cu tamoxifen, trebuie foarte bine stabilita cauza hemoragiilor post-menopauza sau a hemoragiilor menstruale inainte de menupauza. In putine cazuri apar tulburari de vedere (opacifiere, modificari ale tesutului corneei, afectiuni retiniene, inflamatia nervului optic) mai ales la bolnavii cu tratament indelungat in doze mari, uneori ele apar si la doze normale dupa cateva saptamani de tratament. Intr-un singur caz a fost relatata o diminuare exagerata a leucocitelor cu o distrugere masiva a celulelor hepatice. Daca observati efecte secundare ce nu sunt mentionate in prospect va rugam sa le comunicati medicului sau farmacistului dvs. in cazul aparitiei efectelor secundare mentionate mai sus se intrerupe tratamentul. Va rugam sa va informati medicul pentru ca acesta sa poata decida asupra gravitatii lor si sa ia masurile necesare.

Pret:

Tamoxifen 10 mg comprimate filmate cutie cu 10 blistere de 10 comprimate filmate are un pret aproximativ de 55 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:35

10 Discutii la Tamoxifen

  1. Aurelia 20/03/2012 at 09:11

    Am fost operata anul trecut de neoplasm sting cu rezectie totala, am facut chimioterapie, radioterapie, si am urmat 7 luni cu tamoxifen care mi-a dat multe efecte adverse (scaderea leucocitelor, trombocitelor, fierului, hemoglobinei, tiroidita dureroasa, cresterea glicemiei) astfel ca am fost trecuta pe aromasin. se poate lua acest medicament cu ceva naturist care sa compenseze eventualele reactii adverse?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *