Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Teoria Cromozomala a Ereditatii

Teoria Cromozomala a Ereditatii

Pentru genetica, studiul celulei si a diviziunii celulare prezinta o mare importanta deoarece face posibila identificarea materialului genetic, a mecanismului prin care genele se transmit de la celula mama la celulele fiice, de la ascendenti la descendenti, a modului cum se realizeaza recombinarea genetica si cum se produc mutatiile la nivel genetic, precum si restructurarile la nivelul cromozomilor.

Teoria celulara elaborata de SCHLEIDEN si SCHWANN (1838) si completata de WIRCHOW (1855), au demonstrat ca organismele au o alcatuire celulara sau pluricelulara si ca celulele provin exclusiv din alte celule.

Dupa elaborarea teroriei celulare, studiul celulei a luat un avant deosebit spre sfarsitul secolului al 19-lea si inceputul secolului al 20-lea, permitandu-i lui MORGAN sa sintetizeze cunostintele acumulate intr-o teorie cromozomiala a ereditatii, completata si cu rezultatele experimentale proprii.

Legile ereditatii elaborate de MORGAN, explica transmiterea ereditara a caracterelor determinate de gene plasate pe perechi diferite de cromozomi.

Teoria cromozomiala a ereditatii  are patru principii de baza:

  • plasarea liniara a genelor pe cromozomi;
  • fenomenul de linkage, sau transmiterea genelor plasate pe aceeasi pereche de cromozomi;
  • fenomenul de crossing-over sau schimbul reciproc de gene intre cromozomii pereche;
  • numarul limitat a grupelor de inlantuire a genelor.

Cercetarile lui MORGAN si colaboratorii sai, au fost efectuate in special asupra musculitei de otet (Drosophila melanogaster). Aceasta se inmulteste foarte repede, o generatie putand fi obtinuta, la o temperatura de 20ºC in numai 12 zile. Acest lucru, a permis ca pe parcursul unui an sa se poata studia un numar mare de generatii succesive. Fiecare femela produce cateva sute de descendenti. Numarul de cromozomi somatici la D. melano-gaster este mic (2n=8), putand fi usor identificati la microscop, datorita deosebirilor lor morfologice.

Studiind cateva sute de mii de indivizi timp de mai multi ani, T.H. MORGAN si colab. au reusit sa identifice peste 500 de mutatii care afectau toate organele insectei. Aceste mutatii au servit ca material de studiu transmiterii ereditare a caracterelor la descendenti si respectiv a mecanismului cromozomial al ereditatii. Prin incrucisarea mutantelor intre ele sau cu tipul normal, denumit si “salbatic” s-a studiat modul de transmitere ereditara a diferitelor gene in cursul generatiilor succesive.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 12:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *