Prima Pagina » Corpul Uman » Testiculele

Testiculele

Adultul normal de sex masculin are doua testicule care se dezvolta in embrion dintr-o creasta de tesut in partea posterioara a abdomenului. Cand testiculele s-au format, ele coboara treptat in interiorul abdomenului, astfel incat in momentul nasterii fiecare testicul ajunge la pozitia finala din scrot.

Testiculele au o functie dubla. Mai intai, reprezinta sediul de prodecere al spermatozoizilor, fiecare spermatozoid contine toata informatia genetica a individului respectiv. In al doilea rand, testiculele contin celule care secreta testosteronul, hormon sexual  masculin, si determina, in consecinta, caracteristicile masculine cum ar fi vocea profunda, distributia tipica a parului si a tesutului adipos. Aceste doua functii sunt indeplinite de doua seturi de celule complet diferite; una din functii poate sa fie deficitara, fara ca cealalta sa fie afectata.

Testiculele sunt structuri ovalare. In partea posterioara a fiecaruia este atasata o structura mai mica, in forma de virgula, care se numeste epididim. Epididimul este format dintr-o serie de microtubuli care colecteaza sperma de la testicule. Acesti tubuli se unesc pentru a forma un duct unic, ductul deferent, care transporta spermatozoizii catre baza vezicii urinare. Toate aceste structuri, cu exceptia ductului deferent, sunt de dimensiuni microscopice.

Fiecare testicul este suspendat in scrot de catre cordonul spermatic, care contine ductul deferent, artera si vena testiculara. Aceste trei structuri sunt inconjurate de fibre musculare care formeaza muschiul cremaster. De aceea, cordonul spermatic indeplineste doua functii: mai intai, asigura aportul sanguin la testicule; in al doilea rand, conduce spermatozoizii nou formati de la testicule.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 18 noiembrie, 2011, 11:24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *