Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Testiculul

Testiculul

Testiculul

Testiculul adult are un volum de 15-30 ml, cu un diametru mediu de 4,6 cm (limite intre 3,5 – 5,5 cm) si o grosime de 2,1-3,2 cm. Testiculele sunt localizate in scrot, care are rol protectiv si de mentinere la o temperatura cu aproximativ 2°C mai redusa decat temperatura abdominala. Testiculul are doua compartimente functionale:

germinal – reprezentat de tubii seminiferi (80-90% din masa testiculara) – contin celulele liniei seminale si celulele Sertoli, cu functie nutritiva si hormonala.

endocrin – format de celulele interstitiale Leydig care produc steroizii sexuali:

 • androgeni (19 C): testosteron (T), dihidrotestosteron (DHT), dar si cantitati mici de DHEA, androstendion
 • estrogeni (18 C): 17 beta-estradiol, estrona (cantitati mici),
 • progestageni (21 C): pregnenolon, 17 alfa-pregnenolon, 17 alfa-progesteron, progesteron (cantitati mici).

Sinteza hormonala se desfasoara pornind de la colesterol, prin clivarea lantului lateral si transformarea moleculei in pregnenolon, apoi pe calea A4 sau A5 (predominanta).

Celulele Sertoli produc:

 • AMH (MIF) – hormonul/factorul de inhibitie muleriana;
 • inhibinele A si B (peptide reglatoare care inhiba secretia de FSH).

T circula sub forma legata de SHBG – sex hormone binding globulin (60 %) si albumine (38%), fractia libera direct accesibila tesuturilor fiind de doar 2 %. Concentratia plasmatica de SHBG este crescuta de estrogeni, tamoxifen, fenitoin, hipertiroidie, ciroza si scazuta de androgeni, glucocorticoizi, GH, hipotiroidie, acromegalie si obezitate, influentand astfel nivelul plasmatic al testosteronului total.

Metabolizarea T se face prin conversia periferica in DHT (metabolit mult mai activ decat T) cu ajutorul 5a-reductazei si in estrogeni prin intermediul aromatazei (in ficat, tesut adipos, creier). La nivelul ficatului, T este transformat in androsteron si etiocolanolon, eliminati ca 17-ketosteroizi urinari (20-30% din acestia provin din metabolismul androgenilor testiculari, majoritatea avand provenienta din androgenii corticosuprarenali). DHT este metabolizat in androstendiol si androstentriol.

Actiunile androgenilor la nivelul celulelor tinta se realizeaza prin intermediul receptorului intracelular de androgeni. Odata ajuns in celula prin difuziune, T direct sau dupa transformare in DHT se leaga de receptorul specific, formand un complex activ A-R (androgen-receptor) care este transferat in nucleu, initiind transcriptia unor gene specifice androgen-dependente.

Complexul T-R regleaza:

 • formarea OGI prin virilizarea ductelor Wolff;
 • secretia de gonadotrofine: FSH si LH;
 • actiunile metabolice: dezvoltarea sistemului muscular, scheletului, anabolic proteic, cresterea LDL- si scaderea HDL-colesterolului, stimularea eritropoezei.

Complexul DHT-R regleaza:

 • diferentierea prenatala a OGE si virilizarea acestora la pubertate;
 • dezvoltarea si functia foliculului pilo-sebaceu, laringelui;
 • dezvoltarea si mentinerea caracterelor sexuale secundare.

Comportamentul sexual masculin este determinat prenatal, dezvoltat pubertar si permanent stimulat in cursul existentei de catre T dar si de estradiol la nivelul sistemului nervos central.

Reglarea productiei de androgeni se face prioritar prin LH, stimulat intermitent de GnRH (pulsatii la interval de 90 minute) din hipotalamus. Cresterea nivelului de T, prin feed-back negativ inhiba direct secretia de LH hipofizar si eliberarea hipotalamica de GnRH (dupa aromatizare in estradiol). T reduce amplitudinea si frecventa pulsatilor de Gn-RH, iar estradiolul reduce amplitudinea lor.

Spermatogeneza este un proces complex, cu componente endocrine si paracrine, controlat de T si DHT, in care celulele Sertoli au rol crucial. Androgenii sunt necesari meiozei si pot mentine spermatogeneza, cu conditia ca aceasta sa fie initiata de FSH. Celulele Sertoli au receptori pentru FSH si testosteron, dar nu si pentru LH.

La pubertate, FSH initiaza spermatogeneza prin actiune asupra epiteliului germinal in prezenta unei concentratii adecvate de T intratubular, stimuland in acelasi timp si formarea de receptori pentru LH la nivelul celulelor Leydig. Controlul de tip feedback negativ este asigurat de inhibina B si estrogeni (produsi in celulele Sertoli prin aromatizarea androgenilor), care inhiba secretia de FSH. Astfel, nivelele crescute de FSH reprezinta un indicator fidel pentru anomaliile severe ale spermatogenezei, determinarea acestuia fiind esentiala in evaluarea infertilitatii masculine.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 martie, 2013, 13:03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *