Prima Pagina » Corpul Uman » Tesutul Muscular

Tesutul Muscular

Tesutul muscularTesutul muscular este alcatuit din celule musculare fusiforme, legate in fascicule prin tesut conjunctiv. Fiecare celula are o membrana contractila care inveleste fibra musculara numita sarcolema si o citoplasma numita sarcoplasma care contine substante chimice necesare pentru contractia musculara, ca glicogenul (polizaharid special intalnit in celulele musculare dar si hepatice) si fosfocreatina (substanta prezenta in tesuturi care reprezinta o rezerva de energie chimica stocata).

In plus sarcoplasma muschilor activi este bogata in mitocondrii. In citoplasma se afla unul sau mai multi nuclei si organitele celulare, comune  si specifice.

Miofibrilele sunt organitele specifice celulei musculare, alcatuite din microfilamente subtiri, contractile, care se numesc actina (proteina contractila a tesutului muscular care se gaseste sub forma de filamente) si miozina (proteina contractila care interactioneaza cu actina, provocand o contractie musculara sau o miscare a celulei). In timpul contracti musculare acestea se intrepatrund, alunecand unele peste altele si  scurtand celula muscular.

In timpul relaxarii, miofibrilele se departeaza unele de altele, alungind celula. In functie de aspect si de functia pe care o indeplineste, tesutul muscular poate fi:

  • striatformeaza muschii scheletici (care se prind de oase) si au mai multi nuclei;
  • netedintra in alcatuirea peretilor organelor interne (uter, vezica urinara, tub digestiv);
  • striat de tip cardiac(muschiul inimii), fibrele miocardice se dispun inelar, fiind asezate cap la cap si despartite de o membrana, numita disc intercalar.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 22 februarie, 2013, 14:54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *