Prima Pagina » Corpul Uman » Tesutul nervos

Tesutul nervos

Tesutul nervosTesutul nervos este alcatuit din doua tipuri de celule: neuroni, celule diferentiate specific, care genereaza si conduc impulsurile nervoase, si celule gliale care formeaza un tesut de suport sau interstitial al sistemului nervos. Neuronul reprezinta unitatea strucurala si functionala a sistemului nervos.

Neuronul asigura functia de conducere a informatiei. Neuronul are rolul de a genera si conduce impulsurile nervoase. Este o celula de forma stelata (corpul celular), care prezinta mai multe prelungiri.

Structura neuronului:

a) Corpul celular are o membrana – neurilema si o citoplasma – neuroplasma. In citoplasma se afla organite celulare si un nucleu, de obicei central, cu unul sau mai multi nucleoli.

Organite specifice neuronului sunt: corpusculii Nissl (corpii tigroizi) care sunt alcatuiti din aglomerari de reticul endoplasmic rugos si neurofibrilele care reprezinta o retea de fibre care traverseaza intreaga citoplasma, cu rol in transportul substantelor din celula si de sustinere.

b) Prelungirile neuronale sunt:

Dendritele sunt prelungiri foarte ramificate, care capteaza influxul nervos de la receptori sau de la alti neuroni si il conduc spre corpul celular.

Axonul este o prelungire unica, lunga, care se ramifica in portiunea terminala, ultimele ramificatii fiind butonii terminali. Axonii conduc impulsul nervos dinspre corpul neuronal spre butonii terminali. Butonii terminali contin mediatori chimici, substante prin care impulsul nervos este transmis altui neuron.

Fibra axonului este acoperita de mai multe teci:

  • teaca Schwanneste formata din celule gliale, care inconjura axonii. Celulele gliale secreta o substanta de culoare alba numita mielina, care formeaza cea de a doua teaca;
  • teaca de mielinadin loc in loc, aceasta teaca prezinta intreruperi numite strangulatii Ranvier. Mielina se comporta ca un izolator electric, motiv pentru care impulsurile nervoase sar de la o strangulatie Ranvier la alta. Majoritatea axonilor sunt mielinizati si conduc impulsul nervos mult mai repede decat cei nemielinizati;
  • teaca Henleeste o teaca continua, care insoteste ramificatiile axonice pana la terminarea lor. Este alcatuita din tesut conjunctiv si acopera teaca Schwann, cu rol de nutritie si protectie.

Celulele gliale sustin si hranesc neuronul. Aceste celule nervoase se asociaza cu tesut conjunctiv, vase si nervi, cu rol de sustinere si nutritie. Celulele gliale, se afla printre neuroni si indeplinesc mai multe functi: de sustinere, fagocitoza, aparare si troficitate (hranire). Celulele gliale se pot divide, ocupand locul neuronilor distrusi. Ele secreta o substanta de culoare alba, numita mielina.

Sinapsa reprezinta legatura dintre doi neuroni si se realizeaza intre butonii terminali ai primului neuron si dendritele celui de-al doilea.

Intre aceste doua portiuni se formeaza un spatiu numit fanta sinaptica. Din butonii terminali sunt eliberati mediatorii chimici in fanta sinaptica, de unde ajung la dendrite, fenomen numit transmitere sinaptica. Astfel, un neuron preia informatia prin dendrite, o aduce la corpul neuronal si o transmite mai departe prin axon, altui neuron. In sistemul nervos se realizeaza o retea bogata de neuroni, legati intre ei prin sinapse.

 

Neuronii, in traseul lor, se grupeaza, formand nervi. Fiecare nerv este protejat de o teaca de tesut conjunctiv. In functie de informatia pe care o transmit, nervii pot fi: senzitivi, motori, somatici si vegetativi.

  • nervii senzitivi transmit informatiile de la receptori (aflati in piele sau alte organe) pana la centrii nervosi, unde informatiile sunt transformate in senzatii (exemplu: senzatia de tact, vaz);
  • nervii motoritransmit informatiile de la centrii nervosi pana la organele efectoare (muschi sau glande), unde informatiile sunt transformate in comenzi (exemplu: contractia musculara);
  • nervii somaticisunt cei care fac legatura intre centrii nervosi si soma. Soma estereprezentata de piele si muschii scheletici. Nervii somatici  sunt de tip mixt: pot fi si senzitivi (duc informatii de la receptorii din piele la centrii nervosi) si motori (duc informatii de la centrii nervosi la muschii scheletici);
  • nervii vegetativi – fac legatura intre organele interne (viscere) si centrii nervosi. Acestia pot fi senzitivi (duc informatii de la receptorii din viscere pana la centrii nervosi) sau motori (duc informatii de la centrii nervosi spre muschii viscerelor sau glande).

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 28 noiembrie, 2011, 14:51

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *