Prima Pagina » Medicamente » Tetraciclinele

Tetraciclinele

Familia tetraciclinelor cuprinde Tetracicline naturale (de extractie) si Tetracicline de sinteza ca: Clortetraciclina (Aureociclina), Oxitetraciclina, Tetraciclina, Rolitetraciclina, Demetilclortetraciclina, Metaciclina, Doxiciclina, Mincociclina.

Sunt antibiotice cu actiune aproape exclusiv bacteriostatica, cu spectru larg. Toate sunt active asupra germenilor gram-pozitivi si gram-negativi (cu exceptia proteului si piocianicului), asupra germenilor anaerobi, spirochetelor, leptospirelor, rickettsiilor, bedsoniilor, micoplasmelor. Nu este justificata schimbarea unei tetracicline cu altele, pentru a-i mari sau schimba actiunea. Rezistenta se produce in trepte succesive scurte. Asocierea cu oligozaharide, cloramfenicol sau macrolide este indiferenta, dar asocierea cu peniciline si cefalosporine este interzisa deoarece sunt antagoniste.

Absorbtia digestiva este buna, mai ales pe nemancate. Administrarea i.v. realizeaza concentratii sanguine mari, uneori periculoase, mai ales in boli hepatobiliare. Toate tetraciclinele pot genera reactii adverse (fenomene toxice si alergice). Pot produce tulburari digestive de iritatie, fenomene de dismicrobism, carente, enterocolita acuta stafilococica. Sunt contraindicate la gravide. Preparatele vechi sunt nefrotoxice. Administrarea indelungata poate favoriza aparitia unui sindrom de tip lupic. Alteori, inlesneste aparitia candidozei mucoaselor. Indicatiile si contraindicatiile sunt aceleasi pentru toate tetraciclinele.

Fiind numai bacteriostatice, au indicatii relativ restranse. In general, exista cinci indicatii majore: pneumopatii acute, infectii rickettisene acute, infectii ale cailor biliare, dizenteria bacilara si bruceloza acuta.

Tetraciclina se prezinta sub forma de drajeuri (0,125 g si 0,250 g/drajeu) si sub fonna de capsule operculate (0,125 g si 0,250 g/capsula) si se administreaza in doze de 2 – 4 g/zi, in 4 prize, la intervale egale.

Solvocilin (Pirolidinmetiltetraciclina), care se prezinta in flacoane cu continut injectabil (0,300 g/flacon), se administreaza in doze de 2 – 3 flacoane/zi, in perfuzie i.v. sau in injectii intravenoase, lent, la interval de 8 – 12 ore. Are aceleasi indicatii cu cea sus-men-tionata, dar se administreaza in infectii severe, cand calea orala nu este accesibila si cand bolnavii nu coopereaza. Pot aparea un gust metalic, tulburari heptaice sau pancreatice, ameteli si hiperemia fetei.

Doxicilina (Vibramycin – sub forma de capsule de 0,100 g si administrata cate o capsula/zi timp de 7 – 10 zile – si Reverinul – 3-6 fiole de 0,250 g/24 de ore, la 8 – 12 ore).

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 4 ianuarie, 2013, 13:38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *