Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Tibia

Tibia

Tibia

Os lung, pereche si nesimetric, situat medial fata de peroneu si interpus intre femur si oasele piciorului, are o forma de “S” italic, prezentand superior o curbura cu concavitatea laterala, iar inferior o alta curbura cu concavitatea mediala. La fel ca si femurul este torsionat in axul sau. Prezinta o diafiza si doua epifize.

Diafiza tibiei

Are o forma de prisma triunghiulara cu trei fete, madiala, laterala si posterioara, si trei margini, anterioara, postero-interna si postero-externa.

Fata mediala sau interna a diafizei tibiale vine in raport cu tegumentele si este plana in doua treimi superioare si convexa in treimea inferioara. In partea superioara se insera tendoanele celor trei muschi care formeaza laba de gasca: semitendinosul, croitorul si dreptul intern (pes ansenius).

Fata laterala sau externa a diafizei tibiale estre concava in doua treimi superioare unde se insera muchiul tibial anterior si devine convexa in treimea inferioara unde inconjura osul dinapoi inainte si dinafara inauntru, pentru a deveni anterioara, urmand astfel directia tendoanelor extensorilor care aluneca pe ea.

Fata posterioara a diafizei tibiale este impartita in doua portiuni inegale, de o creasta oblica de sus in jos si dinafara inauntru, numita linia oblica a tibiei, si care se afla in partea superioara a tibiei. Pe interstitiul acestei linii, numita si linia solearului (linea musculi solei), se insera muschiul solear, pe buza sa superioara se insera muschiul polpiteu, iar pe buza inferioara se insera muschii tibial posterior si flexorul comun al degetelor. Portiunea tibiala situata deasupra liniei oblice are o forma triunghiulara si este acoperita de muschiul polpiteu. Portiunea situata distal liniei oblice este ea insasi impartita in doua, prin intermediul unei creste verticale. Medial acestei creste verticale se insera muschiul flexor comun al degetelor iar lateral acestei creste verticale se insera muschiul tibial posterior. Tot aici se gaseste si gaura nutritiva a osului.

Marginea anterioara a diafizei tibiale are forma de “S” italic, este rotunjita la cele doua extremitati ale ei si foarte ascutita pe miloc, numindu-se si creasta tibiei. Superior se indreapta catre portiunea laterala a tuberculului anterior al tibiei, iar inferior se indreapta oblic inferior si intern terminandu-se pe maleola mediala.

Marginea mediala a diafizei tibiale este mai pronuntata in portiunea inferioara. Pe aceasta margine se insera aponevroza gambiera si fascicole din muschiul flexorul comun al degetelor.

Marginea laterala a diafizei tibiale da insertie ligamentului interosos care uneste tibia cu peroneul. Aceasta margine se bifurca in portiunea inferioara, cuprinzand intre liniile de bifurcatie un spatiu triunghiular, inspre varful caruia se insera o serie de ligamente care unesc tibia cu peroneul, iar inspre baza lui se gaseste o fateta articulara pentru articulatia tibio-peroniera inferioara.

Epifiza superioara a tibiei

Are o forma cuboidala, cu sase fete si este foarte voluminoasa. Fata superioara a epifizei proximale a tibiei este formata din doi condili, unul lateral (condylus lateralis) si altul medial (condylus medialis). Condilii prezinta o fata superioara comuna si o circumferinta.

Fata superioara a condililor tibiali se mai numeste si platoul tibial si este formata din doua suprafete articulare, una laterala mai latita si alta mediala mai scobita si mai lunga, usor scobite in centrul lor, numite cavitatile glenoide ale tibiei si destinate articularii cu condiliii femurali. Fiecare cavitate glenoida prezinta o margine periferica semicirculara si o margine mediana care prezinta in partea ei mijlocie doi tuberculi ososi (tuberculum intercondylare mediale si tuberculum intercondylare laterale) care maresc latirea cavitatilor glenoide si care formeaza impreuna cu masivul osos de la baza lor spina tibiei (eminenta intercondylaris).

Spina tibiei este mai apropiata de planul posterior al osului decat de planul anterior. Intre cele doua cavitati glenoide, anterior si posterior spinei tibiale se gasesc doua suprafete triunghiulare rugoase, una anterioara orizontala numita prespinala (area intercondylaris anterior) si alta posterioara si foarte inclinata postero-inferior numita suprafata retrospinala (area intercondylaris posterior). Pe aceste suprafete pre si retrospinala se insera ligamentele incrucisate ale articulatiei genunchiului. Condilul medial este mai voluminos ca cel lateral si prezinta in partea posterioara o foseta in care se insera tendonul direct al muschiului semimembranos, iar anterior acesteia se gaseste un sant orizontal care merge paralel cu rebordul glenoidian si care este strabatut de tendonul orizontal al aceluiasi muschi. Inferior acestui sant se insera ligamentul lateral intern al articulatiei genunchiului. Condilul medial prezinta in portiunea postero-externa o fateta articulara pentru capul peroneului, indreptata postero-inferior.

Acesti doi condili ai tibiei sunt alipiti pe linia mediana si despartiti posterior printr-un sant care este de fapt suprafata retrospinala. In partea anterioara unde sunt fuzionate se gaseste o suprafata triunghiulara perforate de foarte multe gauri, cu baza in sus si varful in jos. In varful acestei suprafete triunghiulare se gaseste tuberculul anterior al tibiei, pe care se insera ligamentul rotulian. Lateral de tuberculul anterior se gaseste o proeminenta numita tuberculul lui Gerdy, unde se insera tractusul iliotibial si pe care isi are originea muschiul tibial anterior.

Epifiza inferioara a tibiei

Este mai putin voluminoasa decat cea proximala si are forma cubica cu 6 fete: superioara, inferioara, anterioara, posterioara, interna si externa.

Fata inferioara se articuleaza cu trohleea astragaliana si prezinta pe linia mediana o creasta antero-posterioara care corespunde gatului trohleei si doua fatete care corespund celor doi versanti ai trohleei astragaliene.

Fata anterioara este plana, continua fata externa a diafizei tibiale si vine in raport cu tendoanele extensorilor.

Fata posterioara prezinta in portiunea externa un sant oblic prin care trece tendonul flexorului lung al degetului mare.

Fata laterala are forma triunghiulara si se gaseste  situata intre cele doua linii de bifurcatie inferioara a marginii externe a tibiei. Varful ei este rugos, pentru insertiile ligamentare iar spre baza ei devine neteda pentru a se articula cu maleola peroniera (interna).

Fata mediala se prelungeste inferior cu o apofiza voluminoasa numita maleola interna (malleolis medialis). Fata interna a acesteia este neteda si vine in raport cu pielea. Fata externa a maleolei interne este articulara si se articuleaza cu fata interna a astragalului. La nivelul marginii posterioare a maleolei interne se gaseste un sant, prin care trec tendoanele tibialului posterior si a flexorului comun al degetelor. Varful maleolei da insertie ligamentului lateral intern a articulatiei gatului piciorului. 

Palparea:

Tibia este cel mai apropiat os de tegument din corpul uman, putandu-se palpa cu usurinta: din epifiza proximala: tuberozitatile interna si externa, tuberculul anterior si tuberculul tibialului anterior; din diafiza: fata interna in intregime, marginea anterioara si marginea interna; iar din epifiza distala se poate palpa fata interna a maleolei interne, marginile si varful.

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

  • cavitatile glenoide;
  • creasta tibiei;
  • maleola interna.

Se pozitioneaza superior cavitatile glenoide si infero-intern maleola interna. Creasta tibiei se pozitioneaza anterior.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 10:58

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *