Prima Pagina » Corpul Uman » Timusul

Timusul

Timusul se gaseste in centrul remarcabilei retele de organe si tesuturi aflate in interconexiune pentru a constitui sistemul limfatic si care sunt implicate in raspunsul imun – adica apararea noastra in fata surselor de infectie. Mecanismul exact prin care timusul  isi exercita actiunea este inca incomplet cunoscut, dar se stie acum ca este esential pentru o dezvoltare optima a sistemului limfatic si ca functia sa este indeplinita in primii ani de viata.

Timusul este situat in partea superioara a toracelui, imediat in spatele sternului. Timusul contine multe din limfocitele care au un rol important in apararea organismului impotriva imbolnavirilor. Aceste celule se gasesc in sange, maduva osoasa, ganglionii limfatici si splina si migratia lor catre tesuturi poate fi observata in cazul unei reactii inflamatorii. Stratul extern al timusului, denumit cortex, contine multe limfocite. In interiorul glandei se gaseste o zona numita medulara care contine limfocite si alte tipuri de celule timice.

Exista doua tipuri de celule imune  in corp, ele fiind doua tipuri de limfocite. Limfocitele T (derivate din timus) sunt sub controlul timusului si sunt responsabile pentru recunoasterea antigenului si pentru multe din caile prin care organismul le distruge. Celalalt tip de celule imune – limfocitele B – este responsabil de producerea efectiva a anticorpilor fata de antigene.

Mecanismele exacte prin care timusul realizeaza controlul limfocitelor T  nu este cunoscut, dar un mecanism important a fost identificat.

Se pare ca aproximativ 95% din noile tipuri de limfocite produse de timus sunt, de fapt, distruse aici, inainte de a avea prilejul de a ajunge in organism. Motivul probabil pentru aceasta este ca ele ar putea avea un potential autoimun (posibilitatea de a ataca structurile organismului) si singurele celule carora timusul le permite dezvoltarea sunt cele care vor ataca substantele straine.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 26 august, 2019, 21:47

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *