Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oncologie » Tipuri de Cancer

Tipuri de Cancer

Tipuri de Cancer

Boala Hodgkin:

Boala Hodgkin este unul din grupurile de cancer numite limfoame. Limfomul este un termen general folosit pentru cancere care se dezvolta in sistemul limfatic. Boala Hodgkin este un limfom mai putin comun, iar celelalte cazuri de cancer in sistemul limfatic se numesc limfoane non-Hodgkin.

Sistemul limfatic face parte din sistemul imun al organismului. Acesta ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor si infectiilor. Sistemul limfatic include o retea de vase limfatice foarte subtiri, asemanatoare cu vasele de sange, care traverseaza intreg organismul. Vasele limfatice transporta limfa, fluid incolor, apos care contine celule care apara organismul in cazuri de infectii numite limfocite.

De-a lungul acestei retele se gasesc formatiuni sub forma de noduli numiti ganglioni limfatici, grupati, localizati in regiunea axilei, inghinal, zona gatului, torace si abdomen. Tot din sistemul limfatic fac parte splina, timusul, tonsilele (amigdalele) si maduva rosie. Ţesut limfatic se mai gaseste si in alte parti ale organismului precum stomac, intestine si piele.

Cancerul este un grup de numeroase boli care se dezvolta la nivelul celulei, unitatea de baza a organismului. Pentru a intelege boala Hodgkin este bine sa se cunoasca activitatea normala a celulelor si ce se intampla cand ele devin canceroase. Organismul este constituit din multe tipuri de celule. In mod normal, celulele cresc si se divid numai cand organismul are nevoie. Acest proces pastreaza organismul sanatos. Uneori, celulele continua sa se divida chiar si atunci organismul nu mai are nevoie de ele, creand o masa de “extra-tesut”. Aceasta masa se numeste tumora. Tumorile pot fi benigne (necanceroase) si maligne (canceroase).

In boala Hodgkin, celulele din sistemul limfatic devin anormale. Ele se divid rapid si cresc fara control sau ordine. Deoarece tesut limfatic se gaseste in foarte multe parti ale organismului, boala Hodgkin poate incepe de oriunde. Poate incepe de la un singur nodul limfatic, un grup de ganglioni, sau, uneori, din maduva rosie sau splina. Acest tip de cancer are tendinta sa se extinda la urmatorul grup de ganglioni. De exemplu, daca apare la nivelul gatului, se extinde prima data la ganglionii din jurul oaselor gatului si apoi la ganglionii din regiunea bratelor si a pieptului. Apoi, se extinde si in celelalte parti ale organismului.

Cancerul cerebral:

Creierul este format din celule nervoase (neuroni) si celule care asigura desfasurarea normala a activitatii si functiilor acestora (celule gliale). Aceste celule sunt protejate de 3 membrane reunite sub denumirea de meninge cerebral si acoperite apoi de structurile osoase ale scalpului. Oasele craniului sunt structuri dure, nedeformabile, astfel incat dezvoltarea unei tumori intracraniene duce la aparitia unei presiuni ce poate afecta sau distruge celulele nervoase.

Tumorile cerebrale pot fi primare (cu debut la, nivelul neuronilor, celulelor gliale, nervilor sau meningelui cerebral) sau secundare, caz in care se numesc metastaze cerebrale (cu origine la nivelul altor structuri). Metastazele cerebrale sunt mai frecvente si se intalnesc de obicei in cancerul pulmonar, de san sau de piele. Tumorile cerebrale primare cele mai frecvente apar la nivelul celulelor gliale, purtand denumirea de glioame.

Ele pot fi:

 •  benigne, cu margini bine delimitate si fara sa invadeze tesutul alaturat, caz in care pot fi extirpate;
 •  maligne, care cresc rapid si se pot raspandi in alte regiuni ale creierului sau, mai rar, ale corpului.

Cancerul de col uterin:

Cancerul de col uterin sau cancerul cervical apare in urma dezvoltarii celulelor canceroase in zona colului uterin. Cauza sa poate fi de natura virala (papilloma virus uman -HPV), tramsmisibil prin contact sexual. Cancerul de col uterin are o evolutie lenta, de cca 10 -15 ani. Depistat precoce, el este vindecabil.

Cancerul colorectal:

Cancerul colorectal reprezinta prezenta celulelor canceroase in colon (ultimii 2 m ai intestinului gros), in rect (ultimii 20 cm din colon), sau in cec (o punga situata in partea inferioara a abdomenului, respectiv prima sectiune a intestinului gros). Deoarece rectul este o parte a colonului, cancerul de colon si rectal se confunda.

Persoanele cu risc sunt cei ce sufera de urmatoarele boli: colita cronica ulcerativa (leziuni in tesutul care captuseste intestinul gros, Boala Crohn, cancer de san si persoanele cu antecedente familiale de cancer colorectal, sau cu antecedente de polipoza multipla familiala.

Cancerul esofagian:

Esofagul este un tub gol prin care se transporta hrana si lichide din gat spre stomac. Cand cineva inghite, peretii musculari ai esofagului se contracta impingand hrana jos, in stomac.Glandele care captusesc esofagul, produc mucus care umezeste traiectul si face inghitirea mai usoara. Esofagul e situat in spatele traheei si are aproximativ 25,4 cm. Cancerul care incepe in esofag este de doua tipuri : de tip carcinom si de tip adenocarcinom.

Carcinomul apare in celulele ce captusesc esofagul. Acest tip de cancer apare in partea superioara si medie a esofagului.

Adenocarcinomul se dezvolta de obicei in tesutul glandular din partea inferioara a esofagului. Tratamentul este acelasi pentru ambele tipuri de cancer esofagian. Daca cancerul se raspandeste in afara esofagului, apare intai in nodulul limfatic (nodul limfatic face parte din sistemul imunitar al corpului). Cancerul esofagian se poate raspandi in orice parte a corpului, inclusiv ficat, plamani, creier si oase.

Factorii de risc nu se cunosc cu exactitate. Studiile arata ca urmatorii factori duc la cresterea riscului de aparitie a cancerului esofagian :

 • varsta – majoritatea bolnavilor au peste 60 de ani;
 • sexul – este mai frecvent la barbati;
 • fumatul – este unul din cei mai importanti factori de risc;
 • consumul de alcool – este de asemenea un factor major de risc, in special daca se asociaza cu fumatul;
 • iritatie de durata – la baza esofagului, din cauza acidului din stomac care urca si irita tesuturile. Celulele din aceasta zona irita, cu timpul se modifica si tind sa para asemanatoare;
 • celulelor care captusesc stomacul. Aceasta, este o stare premaligna care poate evolua intr-un adenocarcinom;
 • alte tipuri de raniri ale esofagului, ca: ingurgitarea de lesie, substante caustice;
 • istoria medicala a pacientului – cel care a avut un cancer in zona capului, gatului prezinta riscul de a avea un cancer esofagian.

S-au observat insa cazuri in care persoane ce prezentau aceste riscuri nu au facut cancer la esofag, dupa cum alti bolnavi de cancer esofagian nu au prezentat nici unul din aceste riscuri. Studiile continua in privinta factorilor de risc ale cancerului esofagian. Cea mai buna cale de a preveni cancerul esofagian este de a renunta (sau a nu incepe niciodata) la fumat si de a limita consumul de alcool

Cancerul gastric:

Cancerul de stomac apare cu o frecventa deosebita. El se manifesta cu precadere la persoanele de varsta mai inaintata. Şansele de vindecare sunt excelente daca boala este descoperita in faza timpurie. In stadii avansate prognoza este desigur mult mai sumbra.

Factori care maresc riscul imbolnavirii cu cancer la stomac :

Cauzele nu se cunosc cu exactitate, dar cu siguranta urmatorii factori joaca un rol important :

 • Consumul de alcool;
 • Nicotina;
 • Alimentele afumate;
 • Alimentele prajite, in speta gratarele;
 • Alimente alterate, cu precadere painea mucegaita.

Cancerul laringian:

Alterarea vocii si raguseala (disfonia) reprezinta oportunitatea de a atrage atentia asupra unor afectiuni ale corzilor vocale, care pot semnifica si cancer. In cancerele cu localizare sub corzile vocale (subglotice), disfonia se instaleaza tardiv, manifestarea initiala fiind dispneea (dificultate in respiratie), care este permanenta sau intermitenta si se agraveaza la eforturile fizice. In localizarea supraglotica dificultatea si devierea la deglutitie, reprezinta simptomul major.

Alaturi de acestea apar alte simptome subiective: jena faringo-laringiana, senzatie de corp strain hipofaringian (in partea inferioara a faringelui), tulburari parestezice (pacientul nu simte o parte a gatlejului), dureri cu localizare otica (in ureche).

Cancerul laringian netratat, indiferent de localizare si de forma histologica (de tipul de celule din care e format), evolueaza spre obstructia completa a lumenului laringian, catre extensie ganglionara, metastaze la distanta, casexie (slabire foarte accentuata), exitus (moarte).

In evolutia unui cancer laringian se evidentiaza patru etape:

 • perioada de debut – se manifesta doar prin disfonie (raguseala)
 • perioada de stare – la disfonie se adauga dispneea (greutate in respiratie), care se accentueaza pe masura obstruarii lumenului laringian;
 • perioada disfagica (dificultati in inghitire) – procesul tumoral a invadat regiunile vecine ale laringelui (hipofaringele, valeculele, sinusurile piriforme si baza limbii);
 • perioada terminala, casectica – are loc diseminarea generala (cancerul invadeaza toate organele din corp).

Leucemia:

Leucemia este un alt tip de cancer.Cancerul reprezinta un grup de peste 100 de maladii care au doua lucruri in comun.Unul este acela ca anumite celule ale organismului devin anormale .Altul este acela ca organismul continua sa produca aceste tipuri de cellule anormale. Leucemia este cancerul celulelor sangvine.

Limfedemul:

Limfedemul, afectiune manifestata printr-o ingrosare a unui segment al corpului, cauzat de acumularea de lichid limfatic, poate apare dupa interventia chirurgicala, dupa radioterapia efectuata in tratamentul cancerului sau ca o afectiune primara. Poate afecta un membru sau o alta parte a corpului. Limfedemul reprezinta umflarea (edemul) tesuturilor aflate sub piele si apare cand limfa nu se mai poate drena.

Limfedemul poate afecta orice segment al corpului, inclusiv capul, gatul sau organele genitale. Cel mai frecvent afecteaza un membru si uneori si zona adiacenta a trunchiului. Limfedemul poate fi mostenit; este ereditar, in unele familii existand predispozitie pentru aparitia lui. Poate fi cauzat de dezvoltarea necorespunzatoare a sistemului limfatic, afectiune manifestata chiar de la nastere, dar uneori depistata doar mai tarziu in cursul vietii. Cand boala apare fara antecedente familiale si fara o cauza aparenta, aceasta se numeste limfedem primar.

Cel mai frecvent, limfedemul poate aparea consecutiv unei operatii sau radioterapiei din cadrul tratamentului cancerului. Se poate manifesta imediat dupa tratament sau la mai multi ani dupa, ca rezultat al unei infectii sau traume. Acesta se numeste limfedem secundar.

Limfedemul poate apare atunci cand vasele limfatice sau nodulii limfatici sunt afectati ca rezultat al tratamentului impotriva cancerului. In urma operatiei chirurgicale sau a radioterapiei, se formeaza tesut cicatricial si rutele de drenaj limfatic din acea parte a corpului se pot intrerupe partial.

Cancerul mamar:

Corpul este alcatuit din organe si tesuturi. La randul lor acestea sunt alcatuite din celule. Cancerul este o boala a acestor celule. Desi se prezinta diferit si au functii diferite, reproducerea si repararea celulelor se face pe anumite cai ordonate si controlate. Este posibil ca in anumite situatii acest proces sa scape controlului si celulele sa se divida (inmulteasca) anarhic (necontrolat) si continuu, formand tumori. Tumorile pot fi benigne (bune) si maligne (rele). Tumorile benigne sunt alcatuite din celule care nu se raspandesc in alte parti ale corpului, dar pot produce presiuni asupra organelor si tesuturilor din jur dupa ce au crescut local.

Celulele din tumorile maligne, sau canceroase au capacitatea de a se raspandi in organul de origine, si daca nu sunt tratate, il pot invada si distruge. De multe ori celulele se desprind din tumora primara si se raspandesc prin circulatie in alte zone ale corpului, unde stationeaza un timp, dupa care se pot dezvolta formand o tumora secundara sau o metastaza. Tumorile maligne nu prezinta toate aceeasi gravitate, ele fiind cunoscute in popor sub forma de tumora femeiasca sau barbateasca.

Cauzele cancerului de san nu sunt complet elucidate dar este cert ca anumite femei par sa fie la un risc crescut pentru aparitia bolii.

Acestea pot fi:

 • Femei cu istoria familiala a cancerului de san, ovar sau colon la rudele de prim grad: mama, sora, fiica;
 • Femeile care nu au avut copii, sau au avut prima sarcina la termen la o varsta tarzie, peste 30 de ani, femei care nu au alaptat.
 • Femeile a caror ciclu menstrual a debutat precoce, la 12 ani sau mai precoce si a caror menopauza s-a instalat tardiv, peste 50 de ani.
 • Femeile supraponderale, obeze, care consuma alimente bogate in grasimi animale
 • Utilizarea anticonceptionalelor si riscul cancerului mamar este o intrebare inca nerezolvata pe deplin. Dar este cert ca utilizarea lor la o varsta tanara, un timp indelungat (peste 5 – 8 ani), impiedica aparitia primei sarcini la termen fenomen ce pare ca ar proteja femeia de aparitia cancerului mamar. Pe de alta parte, compozitia actuala a contraceptivelor orale, prin dozele mici de estrogeni si progesteroni, nu numai ca nu este daunatoare, dar le face utile in tratamentul bolilor benigne ale sanului.

Melanom:

Melanomul este cel mai grav tip de cancer al pielii. In unele parti ale lumii, in special in tarile vestice, numarul oamenilor care prezinta melanom este cu mult mai mare decat in cazul altor tipuri de cancer. Melanomul survine atunci cand celulele pigmentare ale pielii se divid necontrolat, devenind maligne, aceasta afectiune numinduse melanom cutanat. Melanomul poate fi ocular si intraocular, cand apare la nivelul ochiului.

Rar melanomul poate aparea in meninge, tractul digestiv, noduli limfatici sau in alte zone unde exista melanocite.

Melanomul poate aparea pe orice suprafata a pielii. La barbati apare pe trunchi, cap si gat, iar la femei pe gambe. Persoanele de rasa neagra sau cu ten de culoare inchisa au incidenta scazuta in ceea ce priveste melanomul. Cand se dezvolta la aceste persoane, apare sub unghii, pe palme si talpi. Şansa de aparitie a melanomului creste cu varsta, dar e si unul dintre cele mai des intalnite tipuri de cancer la tineri.

Cand melanomul se extinde, celulele canceroase se intalnesc in nodulii limfatici, ficat, plamani, creier, producandu-se metastazarea acestor organe.

Mielomul multiplu:

Mielomul multiplu este un tip de cancer careafecteaza anumite celule albe numite celule plasmatice.

Cancerul oral:

Cancerul oral a fost considerat ca o boala a populatiei varstnice, in prezent insa exista dovezi care arata o tendinta de imbolnavire si la pacientii tineri.

Cei mai frecventi factori asociati cu aparitia si dezvoltarea acestei afectiuni sunt:

 • Asocierea fumatului cu consumul de alcool (90% dintre pacienti au reclamat acesti doi factori);
 • Absenta igienei bucale;
 • Factori de mediu extern (raze solare, vant);
 • Virusuri;
 • Agenti industriali poluanti;
 • Varsta, ereditate, felul alimentatiei;
 • Tratamente antitumorale (chirurgical, radioterapic, chimioterapic);
 • Sistemul imun de aparare al organismului.

Ca toate formele de cancer si cel oro-facial la debut e asimptomatic (lipsit de semne clinice) – motiv pentru care bolnavul nu sesizeazs abaterile de la normal, sau daca le sesizeaza nu le da importanta, cu atat mai mult cu cat ele nu sunt insotite de durere care sa alerteze bolnavul.

Pentru a sti cum sa previi, este foarte important sa intelegi cum se prezinta leziunile precanceroase (cu potential de transformare in cancer) din sfera cavitatii orale:

1. Leucoplazia

 • pata/placard alb, culoare de la alb sidefiu, translucid (ca un fum) laptos pana la alb cenusiu, de dimensiuni variabile, bine delimitata de mucoasa sanatoasa din jur; pata ce nu poate fi indepartata prin stergere
 • poate aparea si asociata cu eroziuni sau ulceratii, acestea prezentind un risc mai mare de transformare maligna
 • afecteaza cu preponderenta sexul masculin, in general dupa varsta de patruzeci de ani.

2. Eritroplazia

 • pata / placa rosie, cu suprafata catifelata, singulara sau mai multe, cu tendinta de confluare (grupare) in general bine delimitate, dar cu contur neregulat.
 • aceste doua forme se pot combina realizand leucoplazia patata

3. Lichen plan oral

 • poate insoti sau nu eruptia cutanata
 • placi albe uniforme care in partea centrala au un aspect verucos (ca o conopida) sau ca o retea ramificata, ca o frunza de feriga
 • evolutia sa este de lunga durata, de obicei rebel la tratament.

4. Lupus eritematos

 • eruptie cutanata la nivelul fetei sub forma de placard rosiatic de dimensiuni variabile, la suprafata cu scuame groase, uscate. Cand eruptia ocupa tegumentul nasului si al obrajilor, realizeaza un desen comparativ cu un fluture.
 • eruptie mucoasa, leziuni ulceroase, putin adanci de culoare gri-murdara, dureroase, asociate cu senzatii de uscaciune a gurii si a nasului.

5. Papilomatoza florida

 • placarde albe, cenusi sau roze, bine delimitate; la palpare se simt noduli in grosimea obrazului

Cancerul osos:

Cancerul care apare in oase se clasifica in doua categorii, dupa locul aparitiei: cancer osos primar – adica tumoarea se formeaza direct in os, sau cancer osos secundar caracterizat de aparitia unor tumori localizate in sistemul osos care reprezinta metastazele unei forme de cancer aparut in alta parte a corpului. Cancerul osos primar este rar.

Cel mai des intalnit tip de cancer, osteosarcomul, se dezvolta in tesuturi noi si in oasele aflate in dezvoltare. Un alt tip de cancer, condrosarcomul apare in cartilaje. S-a dovedit ca sarcomul Ewing, o alta forma de cancer osos apare in tesuturile nervoase imature din maduva osoasa. Osteosarcomul si sarcomul Ewing tind sa apara cel mai frecvent la copii si adolescenti, in timp ce condrosarcomul se produce cel mai adesea la adulti.

Cancerul osos apare mai frecvent la copii si adultii tineri, in special dupa expunere la radiatii sau tratament chimioterapic. Adultii cu boala Paget, o forma de cancer caracterizata prin dezvoltarea anormala a noilor celule osoase, au un risc mai mare de a dezvolta un osteosarcom. Un numar mai mic de cazuri de cancer osos sunt datorate ereditatii.

Cancerul de prostata:

La barbatii trecuti de 50 de ani apar modificari ale tesutului prostatei, care conduc la cresterea volumului acesteia. Aceasta insa nu este  echivalent unei imbolnaviri. Marirea prostatei poate conduce la o ingustare a canalului urinar. Jetul de urina devine mai slab, nevoia de urinare mai frecventa si apar tulburari in cursul eliminarii urinei. Aceste aspecte pot fitratate. Concomitent si independent de aceasta poate aparea o tumoare canceroasa,care nu este conditionata de stilul de viata sau de activitatea sexuala. Initial nu semanifesta alte semne.

Cancerul pulmonar:

Cancerul pulmonar definit de reproducerea necontrolata a unor celule anormale, in interiorul plamanilor, este o forma de cancer destul de agresiva si rapid evolutiva. Celulele anormale, numite celule canceroase, se grupeaza formand ciorchine sau excrescente numite tumora. Daca celulele canceroase se inmultesc in plaman, excrescenta formata se numeste tumora pulmonara primara. Daca celulele canceroase se separa si trec in sange sau in circulatia limfatica, se pot fixa si creste in alte zone ale corpului (de ex : in oase) si genereaza o tumora secundara sau  etastaza.

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din lume, cu incidenta maxima la barbati, si pe locul doi la femei, dupa cancerul mamar.

Fumatorii si fostii fumatori au un risc crescut de a se imbolnavi: statisticile sugereaza ca peste 90% dintre persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar au fost sau sunt fumatori curenti. Exista numerosi factori incriminanti care maresc riscul de aparitie a bolii, ca : expunerea la un fond chimic la locul de munca sau in mediul in care traiesc – azbest, radon, arsenic, produse petroliere, gaze de esapament, fibre sintetice si multe altele. Se crede si ca o dieta saraca in consum de fructe si legume poate contribui la dezvoltarea cancerului.

Tipuri de cancer pulmonar:

Exista mai multe tipuri de cancer pulmonar, dar, in general, se disting doua categorii:

 1. Cancer pulmonar cu celule mici (CPCM) predominant la circa 25% din cazuri;
 2. Cancer pulmonar cu celule non-mici (CPCNM) predominant la circa 75% din cazuri.

Fiecare provine din diferite tipuri de celule anormale.

Cancerul pulmonar cu celule mici este de 3 tipuri:

 • carcinoame cu celule mici;
 • carcinoame cu celule mixte mici si mari;
 • carcinoame cu celule mici combinate.

Cancerul pulmonar cu celule non-mici poate fi subdivizat in:

Adenocarcinomul – apare cel mai frecvent la femei si are tendinta de a produce mase de mucus/sputa in caile respiratorii mai mici. Aceasta tumora poate apare in cicatrici vechi din tesutul pulmonar.

Carcinomul cu celule scuamoase (cunoscut si sub numele de carcinom epidermoid) – apare mai frecvent la barbati si la persoanele in varsta de ambele sexe si este cel mai comun tip de cancer. Apare ca o excrescenta neregulata cu celule ca perlele, cu o structura solida. Este, de regula, operabil.

Carcinomul cu celule mari nediferentiate – in acest tip de cancer pulmonar tumora se dezvolta ca o masa mare, moale, voluminoasa si poate sa apara in orice parte a plamanului, de obicei localizandu-se aproape de centrul pieptului. Adesea metastazeaza intr-o faza timpurie.

Mai exista o varietate de alte tipuri, mai rare, cele mai comune fiind mezoteliomul si tumora carcinoida.

Mezoteliomul: este asociat cu antecedente de expunere la azbest fie direct, fie prin persoane intermediare. In general afecteaza barbatii in varsta, dezvoltarea cancerului durand 35-40 de ani de la inceputul expunerii. Celulele canceroase se situeaza de obicei in tesutul plamanului si produc lichid. Practicarea periodica a drenajelor imbunatateste respiratia.

Tumora carcinoida: este o tumora manifestata mai rar (1-2% din cazuri). Acest tip afecteaza celulele neuroendocrine, al caror rol este producerea hormonilor – ex. glanda tiroida. Se intalneste mai des la persoanele tinere si se diagnosticheaza adesea inainte de aparitia simptomele care includ inrosire, diaree, probleme cardiace si ameteala. Operatia combinata cu radio- si chimioterapie conduce la vindecare.

Alte tumori sunt atat de rare incat informatiile curente sunt cel mai bine oferite de doctorul sau asistenta dvs. Mai jos sunt unele tipuri de cancer pulmonar mai neobisnuite:

 • Hamartom;
 • Tumori ale glandei bronhiale;
 • Limfom;
 • Mezenchimal;
 • Fibrom pleural;
 • Sarcom.

Cancerul testicular:

Desi nu atat de frecvent ca si cancerul de prostata, cancerul testicular se inscrie in randul tipurilor de boli neoplazice ce afecteaza populatia masculina.

Aproximativ 3% dintre nou nascutii la termen, de sex masculin si 30% dintre cei prematuri prezinta o incompleta coborare a testiculelor. Coborarea definitiva are loc intre varsta de 6 saptamani si 3 luni. Criptorhidismul persistent (necoborarea) reprezinta cam 10% din cazurile de incidenta a cancerului. Pozitia contralaterala a testiculelor este factorul de origine a aproximativ 15-20% din cazurile de cancer testicular. Acest risc se poate modifica prin interventie chirurgicala.

Hernia inghinala aparuta in special in copilarie a fost asociata cu cresterea riscului de dezvoltare a cancerului testicular la varsta adulta. Hernia e asociata de obicei cu incompleta coborare a testicolelor si in acest caz este posibila aparitia cancerului. Dintre bolile congenitale si genetice unele pot fi asociate cancerului testicular; astfel ar fi : hipospodias, aplazia gonadei, disgenezie gonadala mixta (de obicei asociata cu incompleta coborare a testiculelor sau incompleta masculinizare).

Desi evidentele nu sunt concludente, s-ar putea ca si factorii socio-economici si demografici sa influenteze declansarea cancerului testicular. Barbatii de rasa europoida sunt mai expusi imbolnavirii, la fel cei din mediul rural. Analizele histologice dovedesc ca 90-95% din cazurile de cancer testicular se datoreaza dezvoltarii celulelor cancerigene de tip seminom, carcinom de tip embrionar, teratom si choriocarcinom. Restul de 5% de tumori testiculare includ sarcoame, tumori limfatice si gonadale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 14 aprilie, 2020, 16:37

7 Discutii la Tipuri de Cancer

 1. mihai 29/03/2013 at 22:43

  Vă rog să mă ajutati cu un răspuns. Soţiei mele i s-a extirpat un melanom malign de pe şoldul stâng. Rezultat histopatologic: Fragmente tumorale de melanom malign extensiv in suprafaţă cu zone de regresie şi nodul de creştere pe verticala. Nivel Clark 4 indice Breslow 4mm.Rezultat imunohistochimic: S100 pozitiv difuz: VIM pozitiv difuz HMB45 pozitiv in rare: MelanA pozitiv difuz:Ki67 pozitiv20%.Va rog frumos sa-mi spuneti cat este de grav si ce tratament este recomandat .l

  Răspunde
 2. emilia 08/01/2013 at 20:53

  Buna ziua,

  Am 47 ani. De catva ani, 5-6 ani am pe obraz (falca interior) in directia dintilor, un nodul cat un bob de mazare nedureros. Am fost la medic stomatolog si mi-a comunicat ca ar fi rezultatul muscaturii de obraz. Nu e rana. Ce ma sfatuiti dvs. sa fac ? Nu am observat ritmul de crestere, m-am trezit cu el la dimensiunea relatata,poate ca a crescut 2 mm, nu l-am urmarit! Cu multumiri si astept raspuns nerabdator!!

  Răspunde
  • DoctorFrog 09/01/2013 at 09:39

   Renuntarea la fumat si obiceiuri vicioase (daca exista – ex. muscarea obrazului), refacerea lucrarilor protetice daca exista si sunt incorecte, asanarea cavitatii bucale (tartru, placa, carii, resturi radiculare), aplicarea pentru 2-3 saptamaini de substante antiinflamatorii si antiseptice. Daca in 2-3 saptamaini situatia nu se amelioreaza se va inlatura chirurgical respectiva hiperplazie si se va face obligatoriu examen histopatologic.

   Răspunde
 3. pojaru razvan 02/12/2012 at 17:05

  buna ziua am 34 de ani si ma numesc razvan acum o saptamana mi-a iesit un nodul pe obraz de marimea unui bob de mazare e nedureros la atingere dar parca creste pe zi ce trece ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc!

  Răspunde
 4. Anonim 15/03/2012 at 09:38

  diagnostic; bronhopneumpnie suspect de metastaza pulmonara noduli diseminate aspect imagistic cu diseminari secundare3cm, adenopatii in fereastra aorto-pulmonara2,2cm,subcarinare2cm calcificate,hilare drepte0,8cm calcificate,adenopatii axilare drepte1,7cm si axilare stangi1cm doresc sa stiu daca este metastaza

  Răspunde
 5. lungu julieta 05/03/2012 at 00:13

  ,,,intrebare se mai poate trata tumoarea cerebrala cancerigena,,,,va rog frumos sa mi raspundeti urgent

  Răspunde
  • DoctorFrog 05/03/2012 at 08:56

   Tratamentul modern chirurgical al tuturor tumorilor cerebrale beneficiaza astazi de aportul microscopului operator, al instrumentarului microchirurgical, CT, RM si ultrasonografiei intraoperatorii, aspiratorului ultrasonic, laserului, al rezectiei cerebrale ghidate stereotactic Kelly, al tehnicilor de electrofiziologie, al neuronavigatiei (Vector Vision System). Tratamentele adjuvante in tumorile cerebrale sunt definite ca tratamente postchirurgicale, al caror scop este acela de a diminua rata recidivelor sau chiar de a le trata. Sunt utilizate: radioterapia externa, brahiterapia, chimioterapia, terapia genica, imunoterapia. Trebuie remarcat ca prognosticul este influentat nu numai de tratament, de biologia intrinseca a tumorii ca atare, dar si de tipul histologic al tumorii.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *