Prima Pagina » Corpul Uman » Tipuri de dinti

Tipuri de dinti

Omul are doua serii de dinti. Dintii deciduali, temporari, de lapte= sunt cei prezenti in timpul copilariei si, de obicei, sunt eliminati. Dintii deciduali pot fi impartiti in trei categorii: incisivi, canini si molari. Dintii permanenti ii inlocuiesc si sunt in numar mai mare decat seria initiala. Acesti dinti pot fi impartiti in aceleasi tipuri ca dintii deciduali si completeaza seria initiala cu o alta categorie, denumita premolari, care sunt intermediari atat ca forma, cat si ca pozitie intre canini si molari.

Incisivii se caracterizeaza printr-o margine ascutita ca o lama, iar incisivii de pe maxilare opuse functioneaza glisand unii peste altii, ca lamele unei foarfeci. Caninii sunt dintii ascutiti si bine adaptati la sfasiere, in timp ce premolarii si molarii au rol in triturarea hranei.

Dintii formeaza o arcada ovalara uniforma, cu incisivii in partea anterioara si caninii, premolarii si molarii localizati propriu-zis spre partea posterioara. Arcadele dentare, de obicei, se potrivesc una peste alta, astfel incat in timpul masticatiei dintii opusi se suprapun unii peste altii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 18 mai, 2019, 22:12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *