Prima Pagina » Corpul Uman » Tipuri de glande sudoripare

Tipuri de glande sudoripare

Organismul este acoperit de glande sudoripare ce produc transpiratia. Inaintea pubertatii, doar unul din tipuri functioneaza – glandele ecrine intalnite pe tot corpul, cu exceptia buzelor si a unor regiuni ale organelor sexuale. Exista multe glande de acest tip in zone cu tegument gros, cum ar fi palmele si plantele, si activitatea lor este controlata atat de sistemul nervos, cat si de hormoni. Aceasta inseamna ca la fel de bine cum raspund la modificarile de temperatura, tot asa reactioneaza si in alte conditii, aparand prin urmare transpiratia palmelor in emotoo sau bufeele de la menopauza.

Glandele apocrine sunt mult mai implicate decat cele ecrine. La microscop, au un aspect serpentiform. Se dezvolta si incep sa functioneze in timpul adolescentei si se gasesc la nivelul axilelor si al areolelor mamare. Nu sunt asociate cu sistemul nervos, secretia laptoasa si densa pe care o produc determina mirosul specific al corpului, daca nu ne spalam cu regularitate. Aceasta se intampla deoarece secretia gladulara interactioneaza cu bacteriile de la suprafata pielii, ceea ce are drept rezultat mirosul neplacut.

Mentinerea temperaturii:

Principiul perspiratiei ca sistem de scadere a temperaturii corpului functioneaza foarte eficient intr-o atmosfera relativ uscata. Daca atmosfera este umeda si calda, transpiratia nu poate duce la scaderea temperaturii si pelicula de perspiratie ce acopera pielea impiedica acest lucru.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 6 octombrie, 2019, 6:45

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *