Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Tipuri de Infectii Virale

Tipuri de Infectii Virale

Tipuri de Infectii ViraleIn functie de extindere deosebim: infectii localizate si infectii generalizate.

Aceasta clasificare este desigur rigida, motiv pentru care este necesara mentiunea ca in multe cazuri infectia virala intereseaza cu precadere un anumit organ sau tesut (pentru care virusul respectiv poseda o afinitate crescuta = tropism) afectand insa in paralel si alte organe si tesuturi ale aceluiasi organism.

Infectii localizate:

In general este vorba de infectii ale suprafetelor epiteliale: tegument (poxvirusuri, papillomavirusuri), conjunctiva, membrane mucoase ale tractului respirator, gastrointestinal si genital. Desi replicarea virala este adesea restransa la aceste localizari, efectele pot fi de tip general (v. paragripale).

Infectii generalizate:

Desi mecanismele patogenetice ale unor infectii virale generalizate nu sunt pe deplin elucidate, desfasurarea lor parcurge, de obicei urmatoarele etape:

 • Patrunderea virionilor in organism – se produce, de obicei printr-o suprafata epiteliala ; la acest nivel are loc o replicare virala limitata;
 • Migrarea virionilor catre ganglionii limfatici regionali – la acest nivel, o parte dintre virioni sunt neutralizati de macrofage;
 • Patrunderea virionilor restanti in sange – se realizeaza astfel viremia primara care poate determina simptome clinice (febra, stare generala alterata);
 • Pe cale sanguina virionii ajung la ficat, splina, maduva osoasa – la aceste nivele se reia replicarea virala, rezultand un mare numar de virioni care eliberati in sange vor determina: viremia secundara.
 • Pe cale sanguina virionii ajung la “organul tinta” (cel pentru care virusul prezinta tropism) – la acest nivel se vor produce principalele simptome ale bolii.

In alte cazuri, infectiile generalizate se produc urmand o cale mai directa si mai rapida pana la organul tinta (de exemplu in cazul injectarii directe in torentul sanguin).

In functie de evolutie deosebim:

 • A. Infectii acute nepersistente (autolimitante);
 • B. Infectii persistente (latente);
 • C. Infectii insidioase cu evolutie letala.

# B si C sunt desemnate ca infectii cronice.

Termenul de infectie cronica desemneaza situatia in care virusul este produs continuu in organism, cu sau fara integrarea ADN-ului viral in genomul celulei gazda.

Infectii acute nepersistente (autolimitante):

Majoritatea infectiilor virale acute se rezolva spontan (ex. hepatita A, gripa). Cu exceptia cazurilor de interesare a sistemului nervos (ex. poliomielita), sechelele sunt rare. In unele situatii, pot aparea complicatii severe sau chiar decese. Patogeneza unora dintre aceste complicatii nu este pe deplin elucidata dar reactiile de tip autoimun ar putea juca un rol important.

Infectii persistente (latente):

In unele cazuri, virusul poate persista in organism datorita persistentei ADN-ului viral (virusuri ADN, retrovirusuri care formeaza ADN complementar in cursul replicarii). ADN-ul viral poate fi integrat in genomul celulei gazda sau poate fi prezent sub forma episomala (molecula separata de ADN-ul gazdei). Evolutia ulterioara a acestui tip de infectie depinde in mare masura de raspunsul imun al gazdei. Acest tip de infectii virale cronice:

 • pot sa fie asimptomatice;
 • pot sa se reactiveze periodic generand episoade cu manifestari clinice de boala;
 • virusul infectant poate sa nu fie decelabil in perioadele asimptomatice, fiind insa decelabil in cursul episoadelor de reactivare;
 • unele dintre aceste infectii pot genera afectiuni maligne.

Infectii insidioase cu evolutie letala:

Acest tip de evolutie caracterizeaza agenti desemnati ca “slow” virusuri. In aceste cazuri este implicat mecanismul de “toleranta imuna” care reprezinta incapacitatea sistemului imun de a recunoaste celulele infectate de virus ca fiind “non-self”. Anticorpii care sunt produsi in cantitate redusa sunt incorporati in  complexe antigen-anticorp. Aceste complexe imune formeaza depozite renale care stau la baza evolutiei letale tardive a acestor infectii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 9 noiembrie, 2012, 15:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *