Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Respirator » Tipurile de respiratie

Tipurile de respiratie

Respiratia este o functie vitala a organismelor vii, prin care se realizeaza schimbul de oxigen si dioxid de carbon al acestora cu mediul inconjurator, astfel asigurandu-se homeostazia gazoasa implicata in metabolismul celular.

Respiratia este un  termen general care descrie schimbul de gaze din interiorul organismului uman si ea poate fi clasificata in respiratie externa si respiratie interna.

Respiratia externa:

  1. Acest termen descrie schimbul de gaze care are loc la nivelul membranei capilare alveolare si a capilarelor pulmonare.
  2. Atunci cand o persoana inspira si aerul ajunge in alveole prin caile arborelui traheobronsic, oxigenul difuzeaza prin peretele alveolar si spatiul interstitial si apoi  trece in curentul sangvin principal, difuzand prin peretele capilarelor pulmonare. Procesul este invers in cazul dioxidului de carbon.

Respiratia interna:

  1. Acest termen descrie schimbul de gaze care are loc intre capilarele pulmonare si celule tesuturilor invecinate.
  2. Respiratia interna apare cand oxigenul din sangele arterial difuzeaza din celulele rosii sanguine (hematii) in tesuturile care necesita aport de oxigen pentru buna lor functionare. Procesul se inverseaza in cazul dioxidului de carbon.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 29 martie, 2013, 14:36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *