Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Tiroidita Cronica Riedel (Tiroidita Cronica Lemnoasa)

Tiroidita Cronica Riedel (Tiroidita Cronica Lemnoasa)

Tiroidita Cronica Riedel

Este o afectiune de etiologie necunoscuta, foarte rara, reprezentand mai putin de 1% din patologia tiroidiana. Unii autori o considera stadiul final al tiroiditei Hashimoto sau al celei subacute. Afectarea tiroidiana poate fi singulara sau asociata cu fibroza retroperitoneala, mediastinala, parotidiana, fibroza glandelor salivare si lacrimale, colangita sclerozanta.

Date clinice

Boala survine preponderent la sexul feminin in decadele 3-6 de viata. Motivele care aduc pacientii la consult sunt: prezenta unei hipertrofii tiroidiene difuze (foarte rar nodul unic) insotita de fenomene de compresiune.

La examenul regiunii cervicale, gusa este de consistenta dura, lemnoasa, uneori discret sensibila la palpare. Clinic, pacientul este eutiroidian sau, mai rar, sunt semne de hipotiroidie.

Paraclinic

Sindromul inflamator este discret exprimat, cu valori usor crescute ale VSH si alfa 2-globulinelor. Hormonii tiroidieni au valori normale sau usor scazute. Anticorpii antitiroidieni nu sunt prezenti.

Ecografic se evidentiaza imagini hipoecogene, uneori cu invazie extracapsulara. Scintigrafia arata imagini neomogene cu zone afixatoare de intindere variabila.

Anatomie patologica

Anatomo-patologic, structura tiroidei este dezorganizata, procesul fibrozant extensiv invadand structurile extratiroidiene alaturi de infiltrate limfo-plasmocitare si cu eozinofilie. De asemenea, vasele apar obstruate de un proces de scleroza hialina. Uneori pot fi evidentiate depuneri de amiloid.

Diagnostic

Diagnosticul diferential are in vedere in principal cancerul tiroidian, clarificarea fiind adusa de examenul anatomopatologic.

Evolutie si prognostic

Evolutia bolii este variabila si impredictibila. Procesul fibrozant se poate autolimita dupa cativa ani de evolutie sau poate deveni extensiv, avand consecinte grave prin afectarea structurile cervicale vecine (trahee, esofag, recurenti). Aproximativ 30% din pacienti dezvolta si fibroze extratiroidiene.

Tratament

In absenta altor tratamente specifice, chirurgia ramane singura solutie atunci cand exista fenomene compresive. Se pot practica tiroidectomii totale sau subtotale in scopul indepartarii compresiunii. Complementar chirurgiei, a fost utilizata corticoterapia fara a fi obtinute rezultate notabile.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 6 aprilie, 2013, 12:27

Un comenentariu la Tiroidita Cronica Riedel (Tiroidita Cronica Lemnoasa)

  1. Maria Bajenaru 01/04/2015 at 22:37

    O tiroidita reidel cu aspect infiltrativ capsular la debut,extirpata in totalitate mai poate recidiva acea scleroza pe locul operatiei??

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *