Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto

Sinonime = tiroidita limfocitara cronica, struma limfomatoasa, tiroidita cronica autoimuna – STRUMA. Boala are o incidenta de aproximativ 1% in populatie, interesand in special sexul feminin (F/B = 9/1) in decadele 3-6 de viata.

Cauze

Etiopatogenia bolii Hashimoto este autoimuna, fapt sustinut de evidentierea anticorpilor antitiroidieni si a unor structuri antigenice relativ comune la pacientii studiati. Se poate vorbi in aceste conditii de un „teren favorabil” aparitiei acestei boli:

  • antecedente heredocolaterale de tireopatii autoimune;
  • prezenta altor afectiuni autoimune extratiroidiene (lupus, poliartrita reumatoida, dermatomiozita etc.);
  • prezenta antigenelor HLD-DR5, HLA-DR4, HLA-DR5, HLA-DQW7 (riscul aparitiei bolii creste de 4 ori).

Fiziopatologie

Mecanismul de declansare al procesului autoimun nu e pe deplin elucidat, dar se presupune ca la originea sa stau perturbari ale proceselor de imunoreglare umorala si celulara.  Studiile experimentale in tiroidita autoimuna spontana sau indusa (la animale de laborator) au aratat ca anticorpii antitiroidieni isi manifesta citotoxicitatea doar alaturi de limfocitele tip K, sugerand ca factorul de initiere al procesului este o anomalie a limfocitelor T si nu dezechilibrul functional tiroidian.

Simptome

Manifestarile clinice sunt dominate de aparitia unei gusi care se dezvolta progresiv in decursul catorva saptamani sau luni. Gusa e de volum mediu, simetrica, nedureroasa (uneori poate exista disconfort local) de consistenta omogena (uneori discret boselata), fara fenomene de compresiune si insotita foarte rar de microadenopatii cervicale. In aceasta etapa, pacientii sunt frecvent eutiroidieni (80%), hipotiroidismul fiind prezent in 15% din cazuri; mai rar sunt intalnite semne de hipertiroidie (5%).

Motivele pentru care bolnavii se adreseaza medicului sunt, alaturi de prezenta gusii: astenia fizica, crampe musculare, discreta tendinta de crestere in greutate, edeme ale gambelor.

Diagnostic

Examenele paraclinice evidentiaza un sindrom inflamator nespecific de intensitate moderata (VSH putin crescut sau normal, leucocitoza absenta, alfa 2 si gammaglobulinele crescute).

Anticorpii antimicrosomali sunt prezenti la toti pacientii iar anticorpii antitireoglobulinici in 90% din cazuri. Mai rar pot fi detectati anticorpi anti T3 si anti T4.

Examenul radiologic cervical si toracic poate releva opacitatea mediastinala a unei gusi plonjante sau devieri ale traheei.

In prezenta unor asemenea modificari, precizari importante pot fi aduse de tomografia computerizata.

Ecografia arata o tiroida marita de volum cu zone hipoecogene.

Scintigrama tiroidiana cu I123 sau Tc199 – are un aspect neomogen, iar cea cu Galiu arata hipercaptare la nivelul zonelor infiltrate limfoid.

Iodocaptarea poate fi mult timp normala, pentru ca in timp, odata cu distrugerea parenchimului tiroidian, ea sa devina aproape nula.

Testul cu perclorat de potasiu este pozitiv in 60% din cazuri.

Examenul citologic al punctiei tiroidiene efectuata in zonele hipocaptante sau hipoecogene arata numeroase limfocite si tireocite normale.

Anatomie patologica

Macroscopic, tiroida este hipertrofiata global sau partial la nivelul unui lob, avand un aspect polilobular, pe sectiune fiind palid-cenusie, cu vascularizatie redusa.

Microscopi, predomina aspectul de infiltratie limfocitara la care se adauga leziuni foliculare si fibroza. Leziunile foliculare presupun fragmentarea membranei bazale si modificarea celulelor epiteliale care devin mari si oxifile (celule Askenazy).

Diagnosticul pozitiv este sustinut de manifestarile clinice, determinarea  anticorpilor antitiroidieni, citologia punctiei tiroidiene.

Diagnosticul diferential va lua in discutie: tiroiditele subacute, gusa simpla, neoplasmul tiroidian.

Evolutie si prognostic

Evolutia tiroiditei Hashimoto este lenta, instalarea hipotiroidismului avand loc in luni sau ani de zile. In momentul diagnosticului majoritatea pacientilor au semne de hipotiroidism. Dupa instalarea hipotiroidismului titrurile anticorpilor antitiroidieni scad treptat.

Tratament

Hormonii tiroidieni se vor administra atunci cand exista hipotiroidie sau valori crescute ale TSH, avand ca urmare diminuarea volumului gusei, precum si scaderea titrului de anticorpi antimicrozomali.

Corticoizii, introdusi in terapie din anii ’70, diminua rapid volumul glandei, ameliorand functia tiroidiana, iar intreruperea administrarii este urmata la cateva luni de reluarea cursului bolii.

Tratamentul chirurgical este indicat atunci cand apar fenomene de compresiune sau diagnosticul diferential cu limfomul sau cancerul tiroidian nu poate fi facut altfel.

O serie de afectiuni dermatologice prezinta asocieri cu Tiroidita Hashimoto:

  • pacientii cu dermatita herpetiforma au o incidenta crescuta a bolilor cu mecanism autoimun si se asociaza cu Tiroidita Hashimoto;
  • 30-40% din pacientii cu vitiligo prezinta afectare tiroidiana, de cele mai multe ori hipertriroidie, dar si TH.; anticorpii antiti­roglobulina si antimicrozomali sunt in­talniti mai frecvent al pacientii cu vitiligo, comparativ cu populatia generala;
  • Anemie pernicioasa;
  • Artrita reumatoida;
  • LES;
  • Sindrom Sjögren;
  • Urticarie cronica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 17 decembrie, 2011, 5:06

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *