Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Tiroidita Subacuta De Quervain

Tiroidita Subacuta De Quervain

Tiroidita Subacuta De Quervain

Sinonime = tiroidita granulomatoasa De Quervain; tiroidita Crille; tiroidita pseudotuberculoasa. Este cea mai frecvent intalnita in practica, interesand predominant sexul feminin (F/B = 6/1) intre decadele 2 si 5 de viata.

Cauze

Cauza exacta a acestei boli nu este cunoscuta. Datele epidemiologice pledeaza pentru o etiologie virala si/sau bacteriana, testele serologice fiind ades pozitive pentru virusuri (urlian, gripal, Cocsakie), chlamidii sau enterobacteriacee.

Alaturi de agentii patogeni mentionati, un rol important revine terenului genetic. Acest fapt este sugerat de frecventa crescuta a haplotipului HLA-B35, iar   absenta antigenelor HLA-DR3 si HLA-DR5 explica lipsa raspunsului autoimun la pacientii cu acest tip de tiroidita.

Simptome

Boala apare adesea sezonier, la sfarsitul primaverii, inceputul verii, in mici focare epidemice. Simptomatologia legata de tiroida este precedata cu 2-6 saptamani de afectiuni rinofaringiene febrile nespecifice, care pot trece nesemnalate de pacient. Dupa acest interval, in regiunea cervicala anterioara reapar durerile, care treptat devin intense, au iradiere spre mandibula, fiind  insotite de disfagie, si exacerbate de tuse, deglutitie si miscarile capului. Manifestarile generale sunt febra (39-40 oC), astenia fizica marcata, starea de curbatura.

La examenul local, tiroida este hipertrofiata difuz sau asimetric, de consistenta ferma, dureroasa la palpare. Semne clinice de hipertiroidie de intensitate moderata pot sa apara in perioada de debut la circa 20% din pacienti.

Examenele paraclinice evidentiaza un sindrom inflamator exprimat printr-o VSH de circa 100 mm/h, leucocitoza, valori crescute ale alfa-2 globulinelor. In stadiul initial al bolii, nivelul T3, T4 si al tireoglobulinei este crescut, in timp ce valorile TSH si radioiodocaptarea sunt scazute.

Un numar redus de pacienti pot prezenta titruri crescute de anticorpi antitiroidieni care apar tranzitoriu la cateva saptamani dupa debutul bolii.

Ecografia releva o hipoecogenitate difuza a tiroidei.

Examenul citologic din punctia tiroidiana poate evidentia celule epitelioide gigante multinucleate.

Anatomie patologica 

Macroscopic, tiroida este hipertrofiata, de culoare alb-galbuie pe sectiune, dura. Microscopic se evidentiaza o reactie granulomatoasa multifocala, intra- si perifoliculara, infiltratie limfoplasmocitara si fibroza interstitiala. Granuloamele sunt centrate de celule gigante multinucleate cu aspect vacuolizat, inconjurate de macrofage, celule epitelioide si monocite; aceste aspecte histologice au generat si denumirea de tiroidita granulomatoasa sau pseudotuberculoasa.

Diagnostic

Diagnosticul pozitiv este sustinut de trepiedul: durere in regiunea cervicala, manifestari inflamatorii locale si generale, scaderea marcata a radioiodocaptarii. La aceste date se mai pot adauga examenul citologic al punctiei tiroidiene si determinarea titrului de anticorpi antitiroidieni.

Diagnosticul diferential trebuie facut cu: tiroidita acuta, tiroidita limfocitara subacuta, tiroidita Hashimoto, boala Basedow-Graves, hemoragia intrachistica si carcinomul anaplazic tiroidian.

Evolutie

Evolutia, in pofida leziunilor importante, este de regula, spre vindecare (spontana sau sub tratament), trecand printr-o faza initiala distructiva marcata de hipertiroidie, urmata de o faza de hipotiroidie si apoi de o perioada de recuperare functionala.

Aceste etape pot sa aiba expresie clinica sau numai biologica.

Criteriul cel mai bun de obiectivare a vindecarii este reaparitia radioiodocaptarii (insa modificarile ecografice pot sa persiste ani de zile). Prognosticul suferintei este bun, recidivele fiind rare (circa 1,8%). Persistenta hiper- sau hipotiroidiei se inregistreaza intr-un numar redus de cazuri.

Tratament

Tiroidita De Quervain se poate vindeca spontan in cateva saptamani sau luni. Terapia rapid instituita poate scurta aceasta perioada si previne aparitia complicatiilor.

Formele moderate de boala beneficiaza de antiinflamatoare nesteroidiene (indometacin, ibuprofen, diclofenac, ketoprofen etc.).

Pentru formele severe se instituie tratament cu Prednison 30-40 mg/zi. Odata cu ameliorarea starii clinice, doza se scade treptat la 5mg/zi, dupa 4-6 saptamani. Reluarea simptomatologiei impune reluarea si mentinerea tratamentului timp de 6 luni.

In prezenta hipotiroidismului sau tireotoxicozei se impune tratament hormonal corespunzator.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 6 aprilie, 2013, 12:05

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *