Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Tiroidita Subacuta Limfocitara

Tiroidita Subacuta Limfocitara

Tiroidita Subacuta Limfocitara

Sinonime = tiroidita subacuta atipica, Painless thyroiditis, tiroidita subacuta silentioasa. Este o afectiune autoimuna care afecteaza predominant sexul feminin, survenind in circa 6,5% din cazuri postpartum.

Cauze

Etiopatogenia bolii este autoimuna. Pacientii au prezente antigenele HLA-DR3 si HLA-DR5, iar seric pot fi determinate titruri crescute de anticorpi antitiroidieni si antitireoglobulinici.

Simptome

Clinic predomina manifestarile de hipertiroidism cu caracter tranzitor. Tiroida este normala sau discret hipertrofiata, de consistenta ferma, nedureroasa.

Paraclinic sindromul inflamator lipseste sau este atenuat, T3 si T4 au nivel crescut, TSH are valori scazute, iar indicii de radioiodocaptare sunt scazuti. Anticorpii antitiroidieni pot fi pusi in evidenta prin tehnicile RIA.

Anatomia patologica 

Microscopic apar aspecte similare tiroiditei limfocitare cronice cu infiltrate limfoplasmocitare si fibroza.

Diagnosticul diferential trebuie facut cu: boala Basedow-Graves, tiroidita subacuta de Quervain, tiroidita limfocitara cronica.

Evolutie si prognostic

Evolutia bolii este similara cu cea a tiroiditei de Quervain, decurgand in acelasi trei etape de: hipertiroidie, hipotiroidism temporar si restabilirea functiei tiroidiene in interval de aproximativ 1 an. Din totalul pacientilor, 40% vor ramane cu hipotiroidism definitiv.

Tratament

Tratamentul presupune in faza de hipertiroidism administrarea a 80 mg Propranolol zilnic asociat cu Prednison timp de o luna. In etapa de hipotiroidism se va institui tratament de substitutie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 6 aprilie, 2013, 12:11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *