Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Tiroiditele Acute

Tiroiditele Acute

Tiroiditele Acute

Reprezinta mai putin de 0,5% din patologia tiroidiana.

Cauze

Etiologia bolii poate fi bacteriana, virala, fungica sau parazitara. Agentii bacterieni incriminati mai frecvent sunt: Gram pozitivi, Gram negativi, bacili acid-alcoolo-rezistenti sau chiar anaerobi (streptococi, stafilococi, pneumococi, salmonele, Clostridii, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Pseudomonas aeruginosa). Dintre virusuri au fost izolate Coxiella burnetii si HIV.

Tiroiditele fungice pot fi cauzate de: Aspergillus, Coccidioides immitis, Candida, Alesheri boydii.

Tiroiditele parazitare sunt extrem de rare, forme acute pot fi intalnite in boala Chagas.

Infectia glandei se poate realiza hematogen, limfatic sau prin propagare din vecinatate.

Simptome

Manifestarile clinice se instaleaza cel mai adesea brutal, semnele inflamatorii locale fiind insotite de febra 38,5-40oC, frisoane, si tahicardie. Durerile cervicale sunt profunde si dau senzatia de presiune, iradiind spre unghiul mandibulei sau spre regiunea auriculara. Sunt exacerbate de deglutitie si determina pozitia antalgica de flexie a gatului, iar in momentul aparitiei supuratiei capata caracter lancinant. Uneori pot aparea : disfagie, dispnee, tuse iritativa sau disfonie. Examenul local evidentiaza o glanda marita de volum in totalitate sau la nivelul unui singur lob. Tegumentele regiunii cervicale anterioare sunt edematiate, eritematoase, cu hipertermie locala. La palpare, tiroida e de consistenta crescuta, foarte dureroasa, ceea ce impiedica examinarea. Fluctuenta este decelabila in momentul constituirii unui abces.

Diagnostic

Examenele paraclinice pun in evidenta : leucocitoza cu neutrofilie, valori foarte crescute ale VSH, cresteri ale nivelului gamma si alfa 2-globulinelor. Scintigrama tiroidiana releva o zona necaptanta, difuza. Echografic, aspectul initial este hipoecogen pentru ca odata cu constituirea abcesului imaginea sa devina transonica. Hemocultura poate izola uneori agentul patogen. Radioiodocaptarea este de obicei in limite normale. In ser nu sunt prezenti autoanticorpi antitiroidieni. In momentul aparitiei supuratiei, agentul etiologic poate fi izolat din puroiul prelevat prin punctie.

Evolutie

Evolutia tiroiditelor acute diagnosticate precoce si tratate corect cu antibiotice este spre vindecare rapida. In absenta tratamentului pot surveni complicatii care pot fi:

  • septice: sunt printre cele mai grave si odata cu aparitia abcedarii pot determina extensie locala (risc de mediastinita) cu fistulizare la tegument sau in organele vecine (esofag, trahee) si chiar diseminari la distanta;
  • mecanice: sunt determinate de constituirea rapida a unui abces voluminos care produce compresiune pe structurile vecine (trahee, esofag, recurenti, lant simpatic cervical);
  • vasculare: sunt reprezentate de trombozele care pot fi generate de procesul septic;
  • endocrine: sunt foarte rare, dupa vindecarea bolii pacientii ramanand eutiroidieni;

Diagnosticul diferential trebuie sa ia in discutie tiroiditele subacute, hemoragiile intratiroidiene (interstitiale sau intrachistice), supuratiile cervicale extratiroidiene.

Tratament 

Tratamentul trebuie instituit precoce pentru a evita aparitia supuratiei. Elementul de baza in tratament il reprezinta administrarea antibioticelor ghidata de contextul clinic, hemoculturi, antibiograme din probele recoltate prin punctie. Alaturi de antibiotice se vor administra antiinflamatoare si antialgice.

Tratamentul chirurgical se impune odata cu aparitia abcedarii si consta in evacuarea si drenajul colectiilor sau tiroidectomii mai mult sau mai putin intinse.

Prognosticul suferintei corect tratate este bun, cu un risc redus de recidiva, pacientul ramanand eutiroidian.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 6 aprilie, 2013, 11:57

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *