Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Toracele Privit in Ansamblu

Toracele Privit in Ansamblu

Toracele Privit in Ansamblu

Toracele reprezinta cusca de protectie pentru organele respirator si circulator dar si mobilitatea necesara functionarii acestor aparate, gratie cartilagiilor si srticulatiilor sale, precum si peretelui inferior fibro-muscular, adica a diafragmului. Este constituit din cele 12 vertebre toracale impreuna cu arcurile costo-condrale corespunzatoare si stern.

Toracele prezinta in mdeie urmatoarele dimensiuni:

Vertical:

  • anterior-sternal – 12 cm
  • posterior-vertebral – 17 cm
  • lateral –costal – 32 cm

Suprafata exteriora este relativ convexa si poate fi impartita in patru regiuni:

a.)  Sternala anterioara – limitata in sus de furculita sternala, inferior de apendicele xifoid si lateral de o linie oblica de sus in jos si inafara, care urmeaza unghiurile anterioare ale coastelor si cuprinzand sternul, articulatiile sterno-condrale, cartilagiile si spatiile inter-condrale, articulatiile condro-costale si extremitatea anterioara a coastelor si spatiilor intercostale.

b.)  Fata dorsala cuprinde vertebrele 1-12 toracice, iar lateral o linie oblica in jos si inafara trecand prin unghiurile posterioare a coastelor. Pe aceasta fata se gaseste linia apofizelor spinoase. Lateral de santurile vertebrale se gasesste sirul apofizelor transverse si articulatiilor cu tuberozitatea costala, fata posterioara a coastelor si spatiile intercostale pana la unghiul coastelor.

c.)   Fetele laterale sunt in numar de doua, sunt simetrice si cuprind cele12 coaste si 11 spatii intercostale, intre unghiul anterior si unghiul posterior al coastelor. Primele coaste si spatii intercostale sunt mai scurte si mai largi. Ultimele spatii intercostale sunt si ele mai largi.

Suprafata interioara:

Peretii toracelui prezinta aceleasi elemente ca si exotoracele dar la partea posterioara bombeaza in interior coloana vertebrala formata de corpii vertebrali care imparte pana la un punct cavitatea toracica in doua jumatati pentru cei doi plamani.

Varful toracelui este inscris in furculita sternala, marginea interna a primei coaste si vertebra 1-a dorsala prezinta in total un plan oval inclinat inainte si avand diametrul transversal de 11-12 cm, iar cel antero-posterior de 5-6 cm.

Baza toracelui este formata de marginea inferioara a vertebrei a 12-a toracica, de marginea inferioara a coastei a 12-a iar de la varful coastei a 12-11-a merge apoi pe cartilagiul coastelor 10-9-8 care prin cartilagioul al 7-lea merge pana la baza apendicelui xifoid, dand un plan inclinat de sus in jos si dianinte inapoi.

Deschiderea ovalara capatata masoara antero-posterior 12 cm iar transversal 26 cm. in partea anterioara cartilagiile costale formeaza un unghi cu varful in sus la apendicele xifoid care are o deschidere de 70° la barbat si 75° la femeie, dar care la indivizii inalti si slabi este ingust si inalt, la cei mici si grasi fiind larg si mai putin adanc, fapt ce are mare importanta chirurgicala.

La fat toracele este ascutit inainte si santurile laterale sunt putin marcate, aceasta din cauza ca aparatul circulator se dezvolta de timpuriu ier pulmonii se maresc dupa nastere. La copil toracele creste brusc din cauza respiratiei. La pubertate se dezvolta partea superioara a toracelui necesara miscarilor, fortei, iar batrani sufera o incharcire, o imobilizare, prin osificarea cartilagiilor. La torace se noteaza ca puncte toraco-metrice: punctul medio-supra-sternal, baza apendicelui xifoid, unghiul lui Louis. Se masoara diametrul antero-posterior la nivelul bazei apendicelui xifoid, orizontal pana la coloana vertebrala, diametrul transvers cam la nivelul coastei a 7-a, si obtinem indicele de largime

I = d. transvers x 100/ d. antero-posterior

Perimetrul toracic se masoara in inspir si expir iar diferenta indica amplitudinea repiratorie.

Toracele poate fi deformat prin corset, sau sa sufere deformari in evolutie ca: deformari rahitice, torace in palnie si deformatii datorate tuberculozei coloanei vertebrale si scoliozei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 9:37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *