Prima Pagina » Sanatate A-Z » Psihiatrie » Toxicomaniile

Toxicomaniile

Toxicomaniile

Necesitatea imperativa a individului de a-si administra un medicament, pe cale orala sau injectabila, in mod repetat, devenind astfel dependent de acesta, se numeste toxicomanie sau narcomanie.

Sunt cunoscute tot atatea toxicomanii, cate toxice exista. Substantele toxice produc tulburari psihice nu numai prin administrarea lor, ci si prin suspendare, intreruperea administrarii lor survenind in mod voit, terapeutic, sau prin imposibilitatea de a le procura. Fenomenele carentiale, sunt tot atat de grave, ca si cele produse de administrarea toxicului. In afara de alcoolomanie, se noteaza: morfinomania, cocainomania, kelenomania, eteromania, heroinomania, necesitatea administrarii de hasis etc. Insasi dependenta de droguri, de medicamente in cantitati mari devine toxicomanie (este cunoscuta dependenta bolnavilor de Meprobamat, de substante psihotone ca Suplinul). Substantele toxice pot fi utilizate si sub forma de cocteil, subiectul devenind politoxi-coman.

Morfinomania este din ce in ce mai putin raspandita la noi in tara. Debutul morfinomaniei este de obicei involuntar, ocazionat de o interventie chirurgicala, un tratament de soc nervos posttraumatic etc. Obisnuinta se instaleaza curand, dupa a 2-a sau a 3-a repetare a administrarii substantei, prin faptul ca morfina da o senzatie de buna dispozitie, de exaltare a functiilor psihice, de crestere a capacitatii de munca. Aceasta perioada poate dura 3-4 saptamani (“luna de miere a toxicomanilor”).

Dupa aceasta perioada urmeaza dependenta: individul simpte nevoia de morfina, de a creste treptat doza, pentru a obtine acea stare placuta de euforie de la inceput; in curand nu mai poate scapa de dorinta – si in acelasi timp de necesitatea – de a folosi drogul. Toxicomanul recurge la tot felul de manevre spre a si-l procura. Dorinta de a-si administra imediat morfina dupa ce intra in posesia ei il impinge la injectarea precipitata, prin haine, fara a mai lua masuri de sterilizare etc. Treptat, activitatea psihica diminueaza, pacientul isi neglijeaza familia, serviciul, se degradeaza moral, singura sa preocupare fiind procurarea morfinei. Se instaleaza o degradare somatica moartea putand surveni prin afectiuni intercurente. In Extremul Orient sunt foarte raspandite prizarea sau utilizarea opiului sau a cocainei, iar in America Centrala, a marijuanei sau hasisului, preparate extrase din plante de tipul Cannabis indica (canepa indiana).

Tratamentul toxicomaniilor este uneori foarte greu, deoarece suprimarea drogului provoaca fenomene carentiale greu de suportat. Primul deziderat este intreruperea treptata, incepand cu administrarea unei jumatati din doza declarata de pacient. Intreruperea brusca sau chiar reducerea treptata pot fi insotite de aparitia unei stari de agitatie. Se injecteaza barbiturice, tranchilizante minore, doze eutrofice de insulina, vitamine, extracte de ficat.

Tratamentul este indelungat, iar supravegherea pacientului si a celor ce vin sa-l viziteze face parte tot din masurile terapeutice, pentru a impiedica pe oricine care, inconstient, ar aduce bolnavului toxicul dorit. Ca medicatie se mai poate folosi Methadonul. Neurolepticele se administreaza numai in sindromul de sevraj din psihozele toxice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 22 februarie, 2013, 10:32

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *