Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Respirator » Traheea

Traheea

Traheea incepe de la nivelul vertebrei C6 si se termina in cavitatea toracica, la nivelul vertebrelor T4 si T5. Traheea este asezata in fata esofagului si inapoia marilor vase sanguine (vena cava superioara, artera pulmonara, artera carotida stanga).

Traheea este formata din aprox. 18-20 de semiinele cartilaginoase ( in forma de potcoava) primul fiind legat de cartilajul cricoid printr-un ligament. Partea dorsala a semiinelelor fiind inlocuita printr-un muschi neted .

Traheea este captusita de o membrane mucoasa, care este continuarea mucoasei din laringe. Ea este formata dintr-un epiteliu vibratil, in grosimea caruia se gasesc numeroase glande acinoase mucoseroase, care produc o secretie necesara umectarii mucoasei si a aerului inspirat. Cilii vibratili imping spre faringe surplusul de secretie si particulele de praf .

Semiinelele sunt legate intre ele printr-un tesut conjunctiv elastic si ligamente interinelare.

La nivelul vertebrei T4, traheea se imparte in cele 2 bronhii principale – dreapta si stanga. Fiecare bronhie principala patrunde in plaman prin hil, unde se ramifica intapulmonar formand arboreal bronsic. Bronhiile principale au structura asemanatoare traheei (bronhiile principale fiind formate din inele cartilaginoase  incomplete posterior.

Bronhia dreapta fiind mai scurta decat cea stanga. Cea stanga avand o lungime de aproximativ 4-5 cm si fiind alcatuita din 7-12 semiinele, iar cea dreapta avand o lungime de 2-3 cm. si fiind alcatuita din aproximativ 4-7 semiinele cartilaginoase .

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 24 mai, 2019, 11:23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *