Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Tranchilizantele si Neurolepticele

Tranchilizantele si Neurolepticele

Tranchilizantele sunt substante care indeparteaza agitatia, tulburarile emotionale, tensiunea psihica.

Meprobamatul reduce anxietatea, provoaca linistire, favorizeaza somnul, intareste actiunea barbituricelor si a alcoolului. Toxicitatea este mica, dar potenteaza alcoolul si produce obisnuinta. Se gaseste sub forma de comprimate de 0,40 g (1 – 3/zi).

Napotonul (Librium), sub forma de drajeuri (0,010 g si 0,005 g) are actiuni asemanatoare. Toxicitatea este mica. Uneori apar: oboseala, somnolenta, greata, constipatie, scaaderea libidoului, eruptii cutanate si obisnuinta.

Diazepamul (Valium) are proprietati asemanatoare (tranchilizant si anticonvulsivant), dar este mai activ. Se prezinta sub forma de fiole de 2 ml (0,010 g/fiola) si comprimate de 0,010 si 0,002 g.

Hidroxizinul (Atarax), sub forma de fiole (0,100 g/fiola de 2 ml si comprimate de 0,025 g) este tranchilizant si slab antipsihotic.

Rudotel – tranchilizant activ (comprimate de 10 mg).

Neurolepticele sunt substante cu actiune tranchilizanta, dar si antipsihotica.

Clordelazinul (Clorpromazin, Largactil, Plegomazin): tranchilizant, favorizeaza somnul; antipsihotic (manie, schizofrenie), antiemetic (combate varsaturile) si hipote-rmizant; potenteaza efectul narcoticelor, al alcoolului, hipnoticelor si analgeticelor; sim-paticolitic (inhiba simpaticul) si hipotensiv. Toxicitatea este redusa. Uneori pot aparea: hipotensiune, somnolenta, icter, dermatite etc. Potenteaza efectul alcoolului. Se gaseste sub forma de drajeuri de 0,025 g si fiole de 0,025 g/fiola.

Nozinanul (levomepromazin) are un efect asemanator. Comprimatele contin 0,025 si 0,002 g.

Alte neuroleptice sunt Romerganul (Prometazin) – sedativ slab, antihistaminic, antiemetic si antipruriginos, care se gaseste sub forma de drajeuri de 0,030 g si fiole de 2 ml (50 mg). Se administreaza i.m. profund si oral. Mellerilul (Tioridazin) – drajeuri de 0,050 si 0,005 g – este un anxiolitic bun; Stelazina (Arifluoperazina) – neuroleptic fenotiazinic (drajeuri de 0,005 g si fiole de 0,002 g/fiola; Lyogen – comprimate de 0,001 si 0,005 g si fiole; Majeptil – antipsihotic si antiematic; Hiposerpilul (Reserpina, Raunervil, Serpasil) -tranchilizant, antipsihotic si hipotensiv; Haloperidol (solutie si fiole).

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 7 ianuarie, 2013, 15:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *