Prima Pagina » Sanatate A-Z » Analize Medicale » Transaminazele

Transaminazele

TransaminazelePrin masurarea transaminzelor (aminotransferazelor) se masoara afectarea ficatului, in mod normal aceste enzime se gasesc in celulele ficatului dar cand acestea sunt distruse enzimele ajung in sange. Numeroase enzime serice au fost propuse ca indicatori ai leziunilor hepatocelulare.

Dintre acestea, activitatea enzimelor aspartat aminotransferaza (SGOT, AST) si alanin aminotransferaza (SGTP, ALT) s-au dovedit a fi cele mai utile. Aceste enzime catalizeaza transferul gruparilor γ-amino ale aspartatului, respectiv ale alaninei, grupului γ-cetonic al cetoglutaratului ducand la formarea de acid oxiloacezic respectiv acid piruvic.

Originea serica a SGOT si SGTP la individul normal sunt valori care nu depasesc 0.58 pkat/l (35 U/l) nu este evidenta si mecanismul responsabil pentru clearance-ul acestor enzime este nesigur. SGTP, se gaseste in principal la nivelul ficatului, SGOT este prezenta in mai multe tesuturi printre care muschiul striat si cardiac, rinichi si tesut cerebral, fiind astfel un indicator mai putin specific al functiei hepatice.

Raportul SGOT/SGTP normal este de 1.33 si reprezinta coeficientul De Ritis. Acest coeficient scade la valoare subunitara prin cresterea preponderenta a SGTP. Cresteri ale coeficientului De Ritis la bolnavii cu hepatita cronica virala sau ciroza primitiva sugereaza dezvoltarea cirozei.

La nivelul celulei hepatice, SGTP se gaseste exclusiv in citosol, in timp ce diferite izoenzime ale SGOT exista atat la nivelul mitocondrial cat si in citosol. Cresterea nivelului seric al SGOT sau SGTO poate fi intalnita in numeroase afectiuni extrahepatice cu precadere in infarctul miocardic si in maladii ale muschiului striat, de obicei aceste boli se deosebesc din punct de vedere clinic de hepatopatii.

Valorile serice ale SGOT si SGTP sunt crescute intr-o oarecare masura in aproape toate hepatopatiile. Cele mai ridicate valori sunt intalnite in afectiunile insotite de necroza hepatica extinsa, asa cum se intampla in hepatita virala severa, injuria hepatica de natura toxica sau in colapsul circulator prelungit. Valori mai putin ridicate sunt intalnite in formele usoare de hepatita virala acuta, ca si in hepatopatiile cornice focale sau difuze (hepatita cronica activa, ciroza, metastaze hepatice).

Totusi valorile absolute ale transaminazelor nu se coreleaza direct cu severitatea lezarii ficatului sau cu prognosticul iar determinarile in dinamica sunt de obicei cele mai folositoare.

In general nivelurile SGOT si SGTP au o evolutie paralela cu doua exceptii: in hepatita alcoolica, raportul SGOT/SGTP poate fi mai mare decat 2; aceasta este rezultatul reducerii continutului hepatic in SGTP ca urmare a deficitului cofactorului pipidoxin- 5-fosfat. O crestere a raportului SGOT/SGTP (mai mare ca 1) poate fi ocazional intalnita la pacientele cu infiltrarea groasa a ficatului intalnita in sarcina dar este tipic sub 1 in alte cauze de steatoza hepatica.

Transaminaza glutamicoza lacetica – TGO – denumita si aspartataminotransferaza, se gasesc in special in ficat, miocard si muschi striati. La nivelul ficatului, 60% din TGO se gaseste in citoplasma si 40% in mitocondrii si in cantitati mai mici de enzima se gasesc in rinichi, pancreas, plamani si eritrocite.

Cresteri moderate survin in evolutia hepatitelor cronice si a cirozelor in icterele mecanice, pana la 7-10 ori valorile normale in boli ale musculaturii striate dupa traumatisme si interventii chirurgicale in mononucleaza infectioasa care afecteaza ficatul.

Valori normale:

  • adulti: 2-20 U.I.
  • copii sub 3 ani: pana la 40 U.I.
  • copii de la 3 luni- 1an: pana la 28 U.I.

            Transaminaza glutamicpiruvica – TGP – denumita si alaninminotransferaza se gaseste in cantitati mari in citoplasma celulelor hepatice si in cantitati mai reduse in musculatura striata, miocard, rinichi si pancreas. Cresteri marcate se intalnesc in hepatita virala acuta si necroza toxica a ficatului. Cresteri moderate pot surveni in hepatite cronice, ciroze, icterul mecanic, ficatul de staza cardiaca acuta, mononucleaza infectioasa.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 11 decembrie, 2012, 19:07

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *