Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Transcriptia si Translatia Informatiei Genetice

Transcriptia si Translatia Informatiei Genetice

Rezultatele cercetarilor privind functiile materialului genetic pot fi sintetizate in relatia ADN  ARN proteine.

Conform acesteia informatia genetica se reproduce prin replicatie si este decodificata (transformata intr-o proteina sau enzima specifica) prin transcriptie si translatie.

Transcriptia constituie fenomenul prin care informatia unei catene de ADN este transmisa la ARN-mesager (ARN-m), precum si altor tipuri de ARN. Translatia inseamna transformarea unei secvente de nucleotide si respectiv de codoni din ARN-m intr-o secventa de aminoacizi in catena polipeptidica.

Dupa cum se stie, proteinele, care au un rol extrem de important structural si functional, sunt foarte variate in natura. Ele reprezinta, de regula, circa 50% din substanta uscata a celulelor. Unele proteine, cum este colagenul, au rol in realizarea structurilor organismului, iar altele, cum sunt enzimele, au rol de a cataliza reactiile metabolice.

Sinteza proteinelor in vivo se realizeaza pe baza informatiei genetice din acizii nucleici.

Pana in prezent au fost identificate peste 100.000 proteine diferite, vegetale si animale. In linii mari, toate aceste proteine sunt alcatuite din variatia secventei a 20 de aminoacizi.

In procesul de sinteza proteica la nivel celular, intervin trei tipuri de acizi ribonucleici: ARN-mesager (ARN-m), ARN-ribozomal (ARN-r) si ARN-solubil (ARN-s), fiecare avand un rol bine determinat. Rolul ARN in decodificarea informatiei genetice a fost pus in evidenta de BRACHET si colab. (1950-1955), care au demonstrat ca in celula sinteza proteica este insotita de o marire considerabila a cantitatii de ARN.

Recent s-a descoperit ca unele ribovirusuri, la care materialul genetic este o molecula de ARN, sunt capabile sa determine in celula respectiva sinteza unui ADN cu ajutorul caruia se replica. Este pentru prima oara cand se demonstreaza experimental ca ARN-viral (ARN-v) poate servi ca matrita pentru sinteza ADN-ului. Fenomenul poarta denumirea de reverstranscriptie sau inverstranscriptie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 14:07

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *