Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Tratament Cancer Colon

Tratament Cancer Colon

Tratamentul chirurgical

Indicatii – teoretic orice pacient cu cancer de colon poate fi supus tratamentului chirurgical :

 • pentru CRC localizat la peretele intestinal (Stadiul 1 TNM), interventia are scop curativ;
 • pentru extensia la CRC regional si la distanta (stadiul 2-3 TNM), chirurgul asigura excezia tumorii prorative si incearca indepartarea cat mai completa a tumorilor invadate si a metastazelor;
 • pentru CRC complicat (obstructie, hemoragie) si/sau cu metastaze la distanta (stadiul 4 TNM), tratamentul chirurgical initial , are in general , un rol paleativ;
 • ulterior se poate completa cu o interventie curativa.

Contraindicatii – in unele situatii particulare tratamentul chirurgical nu se poate efectua ca in CRC cu metode practice diseminate sau cu metastaze in organe diferite (ficat si plaman), sau in conditii patologice asociate care contraindica interventia chirurgicala.

Principii generale:

1. Extensia rezectiei – scopul principal al chirurgului in CRC este rezectia completa a tumorii. Tratamentul chirurgical consta din excizia unui segment de intestin cu lungime adecvata distal si proximal al tumorii.

2. Disectia ganglionilor limfatici – interventia chirurgicala curativa necesita obligatoriu evitarea larga a ganglionilor din teritoriul de drenaj limfatic corespunzator . Vizual se indeparteaza ganglionii paracolici si cei enterocolici; pentru distrugerea celor centrali se iau in consideratie varsta pacientului conditiile medicale  asociate precum si particularitatile depistate intraoperator .

Tipul de interventie chirurgicala curativa

Factorul decisiv in alegerea tipului de interventie curativa este localizarea tumorii . In cazul cancerului de colon localizat pe colonul descendent se practica hemicolectemie stanga .  In cazul cancerului de colon localizat in partea dreapta a cadrului colic se practica hemicolectomie dreapta extensia fiind in functie de localizarea exacta a CRC.

 • Cancerul de colon sigmoidian este extirpat prin sigmoidectomie.
 • Exereza curativa a CRC rectal depinde de distanta fata de orificiul anal: 12-18 cm rezectie rectala pe cale abdominala; sub 6 cm amputatie rectala; 6-12 cm decizia este hotarata intraoperator.
 • Exereza pe cale endoanala este rezolvata doar CRC in stadiul T1 sau T2.

Tratamentul CRC ccomplicat – traditional ocluzia pe colonul stang se rezolva in trei timpi:

 1. Cecostoma sau colostoma pe travers la 10 – 14 zile.
 2. Rezectia tumorii .
 3. Indicarea colostomei in repunerea in tranzit a colonului.

Perforatia acuta in cavitatea peritoneala conduce la peritonita generalizata sau la abcese care impune pe langa cura chirurgicala si lavajul periboseal.

Situatii particulare– tratamentul cancerului in polip variaza in functie de extensia terenului malign. Daca acesta nu depaseste “muscularis mucosae” se poate practica fie polipectomia endoscopica fie cea chirurgicala. Daca tumora invadeaza membrana se indica cura chirurgicala.

Tratamente nonchirurgicale:

Radioterapia

Ratiunea efectuarii – constituie o componenta importanta in tratamentul cancerului de rect: Pozitia topografica a rectului in micul bazin vine in contact cu mucoasele organelor vecine, determina de cele mai multe ori o exereza chirurgicala oncologic nesatisfacatoare. Radioterapia are un efect de “regresie a stadiului tumoral” caracterizat prin diminuarea dimensiunilor tumorii si a numarului de ganglioni diseminati, crescand sansele de radicalitate al interventiei chirurgicale.

Modalitati de efectuare – iradierea abdominala totala nu are un raport eficienta/efecte toxice dovedite. Cea mai utilizata este radioterapia locala realizata pe cale externa sau interna.

Radioterapia adjuvanta – se efectuiaza in completarea interventiei chirurgicale la pacientii in stadiile 2 si 3 TNM si au ca obiectivitate principala cresterea duratei de supravetuire a pacientilor si scaderea riscului de recidiva locala.

Radioterapia izolata – atat postoperatorie cat si preoperatorie determina diminuarea semnificativa a recidivelor locale, cu un avantaj pentru cea din urma care datorita in unele studii rezultata semnificative in ceea ce priveste prelungirea supravetuirii fara a fi  confirmate si altele. Rezultatul maxim este obtinut la pacientii cu tumora care a invadat tesuturile vecine. Asocierea postoperatorie a radioterapiei cu chimioterapia a condus la cresteri semnificative atat pentru intervalul fara recidiva cat si pentru supravetuirea globala a pacientilor.

Asocierea postoperatorie a chimioterapiei cu radioterapia determina o crestere a efectelor toxice comparativ cu radioterapia, fara a fi insa marita si incidenta efectelor de lunga durata. In cancerul de colon beneficiul radioterapiei nu a fost dovedit.

Radioterapia cu scop paleativ – se adreseaza recidivelor locale, tumorilor inoperabile si metastazelor ganglionilor sau viscerelor. Efectele sunt reduse si numai intr-un numar relativ mic de cazuri regiunea tumorala permite exereza chirurgicala.

Radioterapia in cancerul rectal precoce – se realizeaza endorectal si necesita o relatie foarte atenta a pacientilor. Se utilizeaza ca unica metoda doar pentru tumorile cu dimensiuni sub 3 cm, bine diferentiate, complet mobile si fara invazie ganglionara laterala la tuseul rectal sau la endoscopie.

Chimioterapia

Ratiunea efectuarii – se apreciaza ca 80% din CRC sunt partial curabile chirurgical in momentul diagnosticului. Esecurile se datoreaza tesuturilor canceroase reziduale macroscopic si micrometastazelor, obiectivul chimioterapiei fiind indepartarea celulelor maligne cu scaderea rate de recidiva locala si imbunatatirea supravetuirii.

Principalele scheme chimioterapice in cancerul colonic:

Modalitati de efectuare

a) Tratamentul adjuvant al cancerului de colon – se efectuiaza in continuarea interventiei chirurgicale curative. Efectele agantilor chimioterapeutici folositi in tratamentul CRC sunt contradictorii, dar numai pe baza de 5-Fluorouracil sau dovedit eficienti in clinici controlate. Chimioterapia ppoate fi efectuata pe cale sistemica sau portala.

b )Tratamentul adjuvant al cancerului rectal – sunt folosite aceleasi combinatii chimioterapice, dar exista o serie de diferente in eficacitatea diferentelor : – administrarea de 5-FU izolata sau in asociere cu metil-CCNU determina cresterea supravetuirii dar nu scade rata recurentilor locali.

– asocierea a 5-FU cu radioterapia este benefica pentru reducerea recidivelor locale in stadiile 2 si 3 TNM.

Recomandarile de tratament adjuvant interventiei

Chirurgicale in CRC

*Aceste recomandari sunt supuse schimbarilor datorita acumularilor de noi dovezi survenite cu mare repeziciune in acest domeniu; de aceea, ele trebuie adaptate permanent.

c)Chimioterapia CRC avansat – se efectuiaza in stadiul Dukes (4 TNM) cu scopul imbunatatirii supravetuirii. Datele actuale pot fi sintetizate astfel:

–  Administrarea izolata a pirimidelor fluorinate nu este utila

–  Inundarea biochimica a 5-FU determina prelungirea semnificativa a ratei de regresie tumorala, a intervalului dintre tratament si progresia bolii si a calitatii vietii in comparatie cu utilizarea izolata de 5-FU. De aceea administrarea de 5-FU cu acid folic in doze mici poate fi considerat tratamentul standard al CRC cu metastaze.

Reactii toxice in rezistenta dobandita la chimioterapie – sunt observate in cursul administrarii regiunii de baza de 5 – FU sunt datorate in mare masura efectuarii acestuia asupra tesutului cu proliferare intensa.

Au fost descrise :

 • leucopenie, stomatite, diaree, greturi si/sau varsaturi, rare dermatite. Rezistenta dobandita la chimioterapia CRC au caracter multifunctional. Un mecanism specific rezistentei la 5-FU este amplificarea sintezei (TS) care codifica enzima  tinta incubata de aceasta chimioterapie. Exista si mecanisme generale implicate in dobandirea unei rezistente multiple de catre celulele adenocanceromatoase colorectale:
 • inhibarea apeptazei celulelor maligne cu leziuni ADN incluse in chimioterapie.

Terapia endoscopica – tratamentul palativ cu laser

Se foloseste ca terapie paleativa in cancerele rectale obstructive in vederea ameliorarii temporare a simptomatologiei la pacientii cu risc operator inacceptabil sau la care tumora este incurabila in momentul diagnosticului.

Terapia genica – dovedirea naturii genice a bolii canceroase impune ca modalitate rationala de tratament inhibarea fenotipului malign prin introducerea in celulele canceroase de material genic extrinsec care sa compenseze dilutia unui antiocogene care sa blocheze efectele oncogenice. Una dintre metode este transferul genic – adica introducerea in genomul celulelor neoplazice, cu ajutorul unui vector a copiilor normale ale unei gene alterate.

O alta modalitate mult mai putin complicata si mai usor de controlat este folosirea in scopul corectarii definitiei genice de medicamente “genetice”, adica de acizi nucleici corespunzatori nevoilor alterate. Se considera ca in ciuda dificultatilor tehnice terapia genica va deveni intr-un viitor apropiat componenta esentiala a tratamentului bolii canceroase.

Prognosticul CRC

Supravietuirea la 5 ani de la diagnostic a pacientilor cu CRC a cunoscut in ultimii 30 ani o imbunatatire evidenta ca urmare a diagnosticarii in stadii mai precoce si a imbunatatirii mijloacelor de tratament. Cu toate acestea global aproape 50% din pacienti decedeaza in primii 5 ani.

Exista o serie de indicatori de apreciere a prognosticului.

1.     Indicatorii histologici – cel mai folosit este stadiul tumoral:

-supravietuirea la 5 ani in stadiu A este de 90 – 100%

B1           75 – 90%

B2           65 – 80%

C1           40 – 65%

C2           9 – 50%

D             1 – 30%

Histoprognosticul negativ cuprinde urmatorii parametrii: – invazia tumorala intramurala profunda, metastazarea in mai mult de 4 ganglioni, aspectul microscopic coloid, prezenta invaziei limfatice, venoase sau perianale.

2. Indicatorii clinici– putine date clinice sunt relevate pentru aprecierea prognosticului. O evolutie nefavorabila poate fi suspicionata pentru pacientii sub 30 ani, pentru cei cu obstructii,  perforatii sau la cei cu metastaze la distanta. S-a constatat ca sangerarea rectala la debut se asociaza cu un prognostic mai bun.

3. Indicatorii biologici– cel mai utilizat este nivelul seripen  si post operator al ACE. Corelate cu prognosticul infrastructural este nivelul crescut preoperator si persistenta postoperatorie la concentratii identice sau chiar mai mari decat cele initiale.

4. Indicatorii genici . O serie de parametrii moleculari s-au impus ca factori de prognostic independent de gradul tumoral. O evolutie nefavorabila o au CRC vicioase cu amplificari cancerigene   c – myc sau pacienti cu mutatii K – ras  in ganglionii limfatici. Prognosticul este de asemenea, corelat negativ cu electiile genelor p 53 sau nm 23. Pacientii cu HNPCC si mutatii ale genelor MLHI au prognostic semnificativ mai bun fata de cei cu CRC sporadic.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 18 ianuarie, 2019, 17:57

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *