Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Tratament candidoze

Tratament candidoze

Candidozele sunt infectii ale pielii si mucoaselor cu levuri din genul candida din care peste 70% sunt cauzate de Candida Albicans.

Candidozele prezinta un interes deosebit atat prin frecventa cu care sunt intalnite, dar si prin diversitatea formelor clinice sub care se pot prezenta, multitudinea posibilelor cauze subiacente infectiei, a problemelor de diagnostic diferential cat si a situatiilor rezistente la tratament dar si a posibilelor efecte adverse ale terapiei.

Diagnosticul de candidoza se pune in special pe baza aspectului clinic (vezi mai jos forme clinice) de catre medicul dermatolog, dar, de asemenea prin examen micologic direct, cultura pe medii speciale, iar la nevoie se poate face fungigrama (testarea sensibilitatii la antifungice). Examenul de laborator nu poate fi interpretat in afara contextului clinic intrucat Candida reprezinta un saprofit, colonizarea mucoasei bucale, vulvo-vaginale sau peniene si a anumitor zone ale pielii fiind fercvent intalnita in mod normal.

Cele mai intalnite forme clinice de candidoza

AFECTARI MUCOASE:

1. Candidoza bucala: infectia mucoasei bucale in intregime, partial sau doar a partii dorsale a limbii (glosita) se manifesta cel mai des sub forma pseudomembranoasa (depozite albicioase, detasabile pe fond eritematos), dar intalninm de asemenea o forma eritematoasa, una cronica atrofica, perlesul sau zabaluta – cheilita angulara; mai rar glosita mediana romboidala (asociere HIV) si candidoza hiperplastica.

In functie de aspectul clinic, amploare si persistenta infectiei poate fi necesara cautarea unei cauze subiacente pornind de la factori locali (fumat, PH acid, xeroza), consum de antibiotice, pana la endocrinopatii (diabet zaharat, hipotiroidii) sau cauze de imunodepresie (corticoterapie, HIV, hemopatii, etc.).

Un consult neavizat poate preta la greseli de diagnostic, trecandu-se cu vederea uneori patologii precum: carente metabolice, lichen plan bucal, eritro sau leucoplazii (cu potential evolutiv periculos, spre epiteliom), dermite de contact, infectii herpetice atipice, enantem viral (exemplu Koplick) sau un debut de scarlatina, leucoplazia paroasa a limbii (din infectia EBV+HIV) nevi de tipul White Sponge, sifilide, aftoze bucale (cu posibila asociere in cadrul unui Behcet FEPA, maladii autoimune), stomatita descuamativa in cadrul unor maladii buloase, sau chiar boli congenitale cu afectare mucoasa (exemplu Diskeratoza Congenitala).

2. Candidoza vulvo-vaginala si peniana intalnim vulvo-vaginita candidozica si respectiv balanita candidozica. Manifestarile locale – depozite albicioase pe fond eritematos, discrete eroziuni sau eritem, cel mai frecvent insotite de discomfort local. Nu rare ori, manifestarile locale sunt agravate de tratamente topice agresive, avand suprapusa o dermita de contact.

Dupa aspect si caracterul evolutiv, putem fi si in acest caz obligati a investiga o serie de potentiale cauze subiacente pornind de la tratament incomplet (tratamentul corect incluzand si partenerul plus in cazul afirmativ al unui contact sexual neprotejat cu expunere la risc screening-ul de boli cu transmitere sexuala),  cauze hormonale (produse contraceptive, sarcina, diabet…), consum de antibiotice, PH-ul local, cauze de imuno-depresie (iatrogene sau maladii propriuzise).

Un interes aparte il reprezinta infectia candidozica uneori prezenta in cadrul vulvodiniei, cu specii nonalbicans, usor de omis in absenta unei culturi fungice si care pot fi rezistente la terapie (fungigrama).

Cateva posibile erori de diagnostic includ: eruptii herpetice, eritro si leucoplazia (cu potential evolutiv periculos), lichen plan sau lichen sclero-atrofic – greu de tratat si cu evolutie extrem de neplcuta pentru pacient, modificari trofice locale la menopauza, balanita cu plasmocite, o boala Bowen mucoasa, manifestari mucoase in cadrul unui sindrom Reiter, psoriasis, aftoze,  boala Crohn asociata, eruptii post medicamentoase, maladii buloase…

Eruptii periorificiale eritemato-descuamative sau de tip cheilita, vulvovaginita pot aparea de asemenea in cadrul unui glucagonom, lupus, paraneoplazii, diverse carente metabolice.

AFECTARI CUTANATE:

La nivel cutanat cele mai frecvente manifestari includ:

 1. Intertrigoul candidozic, constand in eritem, maceratie, depozite albicioase la

nivelul pliurilor axilare, inghinale, interfesier sau submamar. Acesta se suprapune de asemenea frecvent unei dermite de contact, poate fi adesea mixt (fungic si bacterian), este intretinut de factori locali (transpiratie, factori mecanici) iar tratamentul topic este adesea suficient in cazul unu diagnostic corect si unei igiene locale corespunzatoare, incluzand alcalinizarea PH-ului. Apare mai des la persoane obeze si sportivi, in cazul adultului.

Trebuie obligatoriu diferentiat de o eczema, eritrasma, mai rar – psoriasis inversat, Paget extramamar, boala Hailey Hailey…

 1. Afectarea unghiala si periunghiala – onxisiul si perionixisul candidozic apar

ca unghii deformate, opace, friabile, cu depozite subiacente; perionixisul – infectia tesutului cutanat periunghial se prezinta cu eritem, edem, depozite, durere a tegumentelor periunghiale. Sunt intretinute si agravate de umezeala, prezenta lor la degetele mainilor fiind frecventa la spalatorese, cofetari (potential infectios pentru consumatori!).

Afectarea unghiala pana la radacina (zona proximala) impune tratament sistemic in afara tratamentului local. Afectarea unghiala trebuie diferentiata de: alte onicomicoze, psoriasis ungial, lichen plan ungial, modificari posttraumatice, onicodistrofii, modificari datorate unor tumori benigne sau maligne ale patului sau radacinii unghiale.

Poate constitui o poarta de intrare pentru o suprainfectie bacteriana!!

Perionixisul se poate comfunda cu un panaritiu bacterian sau herpetic mai rar cu acro dermatita pustuloasa, psoriazis pustulos etc..

 1. Hipersensibilizarea la antigene fungice poate fi cauza unor eruptii de tip alergic la distanta ca eczematidele sau eczema in a caror terapie este obligatoriu sa identificam si sa tratam si focarul infectios.

Alte aspecte clinice, mai rar intalnite sunt foliculitele candidozice si eruptiile de tip piodermita vegetanta care presupun un indice inalt de suspiciune si comfirmare prin examen micologic. Exista de asemenea forme grave extinse atat cutanat cat si mucos, putand merge pana la sepsis care apar in cadrul unor imuno depresii marcate, asupra carora nu insistam care reprezinta urgente medicale si care se trateaza obligatoriu in spital.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 11 septembrie, 2011, 21:10

2 Discutii la Tratament candidoze

 1. dinca constantin 03/03/2012 at 23:07

  am o iritatie pe gland si am fost la dermatolog si mia recomandat unguent actovegin si clotrimazol dar mai mult imi acopera iritatia ptr ca imi reapare,si ma doare uneori mai ales dupa contact sexual…va rog mult sa-mi spuneti si daca imi puteti recomanda un alt tratament…va multumesc ..o zi buna sa aveti

  Răspunde
  • Robert Mazilu 05/03/2012 at 09:50

   Utilizati o compresa de tifon steril imbibata cu putina tinctura de marul lupului si tamponati portiunea respective afectata, dupa ce in prealabil ati curatat zona cu rivanol. Dupa tamponare, aplicati o cantitate mica de crema de marul lupului si galbenele, dupa care puneti compresa de tifon – cea pe care ati folosit-o la tamponare peste zona respectiva si fixati-o cu leucoplast pentru a nu cadea. Reluati operatiunea la fiecare 24 de ore. Folositi tinctura si crema, in modul indicat, timp de maxim 7 zile consecutiv. Daca leziunea nu se amelioreaza sau nu se vindeca consultati obligatoriu un medic dermato-venerolog.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *