Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Descriere si tratament fistula perianala

Descriere si tratament fistula perianala

Arareori sa intampla ca o boala de asa o banalitate sa produca atat de multe efecte negative asupra intregului organism cum reuseste fistula perianala. Ca urmare, este important sa povestim cat mai multe despre ea, cu gandul ca multi pacienti vor fi la adapost de necazuri citind aceste randuri.

Totul incepe cu un abces. Adica o colectie de puroi asezata undeva intre cele doua fese. Si, ca de obicei, rusinea invinge si pacientul sta si suporta citeva zile niste dureri dificil de imaginat, numai ca sa nu mearga la doctor. Pe de o parte, pentru ca e o zona rusinoasa, iar pe de alta, pentru ca din auzite aceasta afectiune inseamna operatie, cei mai multi se tem sa mearga la doctor. Ca unul care vede des necazuri de acest tip, nu o sa inteleg niciodata cum se poate sa stea cineva acasa si sa sufere asa o durere si sa nu mearga la doctor. Ce ar putea face doctorul, decit, in cel mai rau caz, o durere care oricum exista. Durerea medicala ar dura mai putin dar ar rezolva lucrurile. Asa ca, pacientul prefera sa stea, ca “o sa treaca”. Si adevarul este ca si trece. Intr-o zi, abcesul se sparge si durerile dispar, iar totul pare ca reintra in normal. Dar apare o problema: odata cu disparitia durerilor, a abcesului si a noptilor nedormite, nu dispare si puroiul. O bucata de vreme, pacientul spera ca va trece, ca toate celelalte. Ei bine, nu e cazul. Nu numai ca nu trece, dar reuseste sa invinga si caracterele cele mai tari. Adica puroiul continua sa curga dintr-o mica gaurica timp de luni si ani, pina ce determina pacientul sa vada un medic.

Aceasta este fistula perianala. Si ea este producatoarea unor probleme greu de imaginat. Cum abcesul apare mai des la bolnavi cu probleme de imunitate, fie pe diabet, fie pe alte boli ce afecteaza apararea organismului, prezenta unor bacterii in corp pentru perioade lungi de timp deterioreaza semnificativ intregul organism. Pentru intelegerea mai buna a fenomenelor, as lua exemplul unui diabetic la care fistula perianala dureaza citeva luni. In tot acest interval, glicemia sta crescuta peste 2, fenomenele de retinopatie (tulburarile de vedere specifice ale diabetului) progreseaza si bolnavul vede din ce in ce mai prost, afectarea rinichiului devine mai importanta, ceea ce determina si alte schimbari in organism, edeme, probleme respiratorii. Toate sint legate de o infectie cronica netratata. Si toate progreseaza pe masura ce timpul trece. Vestea cu adevarat trista este ca si daca pacientul este operat si problema este rezolvata la un moment dat, tot ce s-a pierdut ramine pierdut.

Nici la pacientul fara afectari imunitare lucrurile nu stau mai simplu. In sensul ca orice infectie cronica a organismului scade atit apararea antiinfectioasa, cit si pe cea antitumorala. In asemenea conditii este necesar sa se faca un tratament cit mai rapid si cit mai corect al abcesului perianal sau a fistulei, daca aceasta a aparut.

Din pacate, vestile proaste nu se opresc aici. Fistula perianala este o candidata serioasa la operatii repetate, din ce in ce mai mari si cu risc mare de recidiva. Adica si operate, fie fistula, fie abcesul perianal au tendinta sa reapara sau sa-si continue evolutia. La acest moment, trebuie pusa problema unui specialist axat pe acest tip de patologie, cu multa experienta si care poate mai repede sa rezolve cazul.

Sint si situatii in care bolnavul ajunge disperat de lunga evolutie a bolii si nu mai are nici un fel de dorinta ca aceasta sa se prelungeasca. In cazuri cu evolutie lunga, pacientul trebuie trimis la un chirurg cu experienta, ceea ce nu e totdeauna usor de gasit. In cartile de chirurgie este scris ca fistula operata are mari sanse de recidiva si este greu de spus care sint factorii ce ar putea schimba asta. In orice caz, pansamentele executate cu rabdare de catre medic, continua evaluare a situatiei locale si deschiderea medicului de a cere un sfat de la cineva mai priceput cresc semnificativ sansele de succes in aceste cazuri.

Lasind la o parte problemele pe care le determina sau le favorizeaza prezenta fistulei in corp, cred ca merita un cuvint aparte si bolile care predispun la aparitia ei. Boala Crohn este o afectiune inflamatorie rara a tubului digestiv, care determina ingrosari ale peretelui intestinal si poate duce la aparitia de fisuri, fistule si abcese pe toata lungimea sa si, se considera a avea o importanta componenta autoimuna. Orice puseu evolutiv al unei boli Crohn dezechilibreaza intregul organism, iar aparitia abceselor perianale in aceste conditii nu este rara. Evident, problemele imunitare ale bolnavului sint de natura sa favorizeze aparitia abceselor si a fistulelor in orice moment. Mai mult, infectia cronica reprezentata de fistula perianala agraveaza evolutia bolii Crohn.

In ce priveste diabetul, trebuie spus ca orice infectie, fie ea cit de aparent neimportanta, greveaza echilibrul glicemic, fapt ce determina grabirea degradarii organelor interne si a ochilor. Ca regula generala, orice deficit imun duce la riscul aparitiei abcesului perianal si a fistulei. Cirozele, etilismul cronic, tratamentele prelungite cu deprimante imune cortizonice sau nu, terapiile post-transplant, SIDA, toate afecteaza apararea imuna a organismului si il expun riscului de infectii. De aceea, orice abces perianal trebuie tratat chirurgical de la inceput, pentru a creste sansele de vindecare si a scadea riscul de recidiva. Astfel, este importanta prezentarea la medic imediat ce apar semnele unei infectii perianale, nu atit pentru rezolvarea ei, cit si pentru eventuale explorari ce ar putea fi necesare pentru diagnosticarea unor afectiuni necunoscute.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *