Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Tratament si Recuperare in Artroze si Spondiloze

Tratament si Recuperare in Artroze si Spondiloze

Tratamentul si recuperarea functionala a artrozelor recunosc aceleasi indicatii si recomandari de individualizare ca si in celelalte afectiuni reumatice.

Bilantul articular si muscular: se va evalua functionalitatea, adica se va testa articulatia lezata, atat din punctul de vedere al mobilitatii sale, cat si din punctul de vedere al fortei musculare. Ne referim la una dintre cele mai importante artroze – aceea a soldului -, care prin evolutia sa capata un puternic caracter invalidant. Bilantul muscular se apreciaza dupa aceleasi metode, indeosebi clinice, cu referiri asupra bilantului muscular, global, analitic si sintetic.

Obiectivele recuperarii: in artroze-spondiloze obiectivele tratamentului de recuperare sunt: combaterea durerilor; combaterea redorilor, retractiilor; stabilizarea procesului de artroza, pe cat este posibil; recastigarea miscarii partiale sau integrale si deci reintegrarea in munca.

Metode de tratament si recuperare: ne vom referi la artroza soldului, genunchiului si la spondiloze, celelalte afectiuni artrozice recunoscand in general aceleasi metode de tratament. Tratamentul este: medical si ortopedic-chirurgical.

Tratamentul medical este la randul sau: medicamentos, balneo-fizical si kineziterapic. Tratamenul medicamentos consta in folosirea unei medicatii antalgice care poate cuprinde:

  • medicatie antalgica minora, obisnuita (Acid Acetilsalicilic, Aminofenazona etc.);
  • medicatie pirazolonica (Butazolidin, Irgapirin, Reopirin, Fenilbutazona) etc.;
  • medicatie analgetica si antinevralgica (Novocaina, vitamina B1, B6, B12 etc.);
  • medicatie decontracturanta (Clorzoxazon Paraflex, Decontractyl, Apesan, etc.).
  • medicatie iodica, care este totusi medicatie de electie in artroza, cu un efect bun vasodilatator, trofic, dar cu aplicatie sezoniera (in sezonul cald).

Desigur ca se prevede si o asociere medicamentoasa in tratamentul artrozelor.

Balneofizioterapia are cele mai largi recomandari, cu cele mai eficiente rezultate. Aproape ca nu exista contraindicatii din punctul de vedere strict al bolii artrozice, excluzand bineinteles numai formele complicate (cardiaci, pulmonari decompensati etc.). Pot fi folosite toate metodele bealneofizioterapice, si anume:

a) Electroterapia – diadinamice, ionizari etc.;

b) Hidroterapia are o utilizare, am putea spune, maxima in cura externa si se bucura de o apreciere deosebita din partea tuturor bolnavilor, pentru efectul sau calmant. Avem in tara noastra o serie de statiuni cu profil antireumatic:

  • Felix – bai oligometalice, slab mineralizate si radonice;
  • Herculane, Pucioasa, Vulcana – bai termale si sulfuroase;
  • Govora – bai sulfuroase, iodate si sarate;
  • Bazna – bai iodate si sarate;
  • Sovata, Amara, litoral (Eferie, Techirghiol) – bai sarate si cu namoluri.

c)  Termoterapia foloseste proceduri mai drastice, dar cu o mare eficienta: namolul cald, impachetarile cu parafina, baile de lumina generale si partiale etc.

Kineziterapia este absolut indispensabila si in tratamentul artrozelor. Miscarea se foloseste metodic, sub toate formele sale: miscari active, pasive, active-ajutate si cu rezistenta. Acestea se aplica atat la pat, cat si in afara de planul patului.

Miscarile se pot face mult mai usor in apa – hidrokinoterapie. Pot fi folosite pentru miscare si diferite aparate sau mijloace ajutatoare. Masajul este un pretios factor in actiunea de recuperare a artrozelor.

Tratamentul ortoperdic-chirurgical isi are indicatia sa (osteotomia, artroplastia sau artrodeza).

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 6 februarie, 2013, 11:53

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *