Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Tratamentul Adjuvant al Cancerului Colo-Rectal

Tratamentul Adjuvant al Cancerului Colo-Rectal

Tratamentul adjuvant al cancerului colo-rectal este relativ putin eficient, fiind folosit postoperator in special la pacientii cu risc crescut de boala reziduala macro sau microscopica. Folosirea combinata a radioterapiei, chimioterapiei si a imunoterapiei cresc supravietuirea in timp si scade riscul recidivelor locale.

Chimioterapie directionata pe vena porta:

Infuziile de chimioterapic la nivelul venei porte in perioada imediat postoperatorie are rolul de a limita embolizarea ficatului cu celule neoplazice migrate de la nivel tumoral. Este dovedit ca ficatul este cel mai frecvent loc de metastazare a cancerului de colon.

Acest procedeu este folosit si ca tratament chimioterapic de durata datorita beneficiilor sale: toxicitate redusa, risc scazut de afectare a altor organe. Ca medicament este folosi 5-fluorouracil-ul in doze ce variaza intre 400-600 mg/m2 pe zi.

Chimioterapie sistemica:

Chimioterapia este un adjuvant de baza al chirurgiei pentru a se incerca vindecarea pacientului. Beneficiul adus de aceasta terapie a fost documentat incepand din 1970 prin intermediul a sase studii de amploare ce au folosit o combinatie de chimioterapice formata din:

  • Metil-1,2-cloroetil-3-ciclohexil-1-nitro-sourea (metil-CCNU);
  • 5-fluorouracil;
  • Vincristina;

Levamisol:

Este un un compus sintetic numit fenilmidotiazol, ce a fost folosit multi ani ca antihelmitic. Interesul pentru acest medicament, ca antitumoral, a fost dovedit in momentul in care acesta administrat la soareci de laborator vaccinati contra brucelozei, a crescut raspunsul imun al acestora. Acest compus are capacitatea de a modula raspunsul imun al gazdei in sensul cresterii lui sau a restabilirii imunitatii la gazdele cu imunitate afectata.

Reactiile negative la tratamentul cu levamisol sunt usoare si reversibile si includ: leucopenia, greata, diareea, aparitia stomatitei. Intoxicatia cu levamisol se manifesta prin aparitia urmatoarelor simptome: greata, diaree, dermatita, gust metalic, oboseala, febra, crize convulsive, tremor, agitatie si confuzie.

Leucovorin:

Pacientii diagnosticati si operati pentru cancer colo-rectal stadiul III au o rata mare de recidiva, dar administrarea de 5-fluorouracil(400mg/m2/zi) combinat cu leucovorin(20mg/m2/zi) pentru o perioada de 6 luni post-operator a dovedit o scadere a recurentelor.

In cazul pacientilor ce prezinta metastaze ale cancerului colo-rectal au aparut o serie de compusi, care administrati impreuna cu 5-flurouracil (5 FU) si leucovorin (LV) si-au dovedit eficienta. Acestia sunt: irinotecan si oxaliplatin (Irinotecan/ 5 FU/ LV – IFL, oxaliplatin/ 5 FU/ LV – FOLFOX, irinotecan/ oxaliplatin – IROX).

Dintre aceste tipuri de tratament FOLFOX este dovedit a prelungi durata de viata a pacientilor incadrati in stadiul III de boala (procentul celor care raspund la tratament este de 45%, iar durata medie de viata este de 19.5 luni). Acest tratament are si un numar redus de reactii negative, insa destul de frecvent apare un anumit grad de neuropatie senzoriala si neutropenie. Asocierea acidului folic la monoterapia cu 5-FU scade toxicitatea hepatica si creste eficacitatea acestuia

Capicitabina (Xeloda):

 Este un compus administrat oral ce genereaza 5 FU la nivelul tesutului tumoral. Xeloda este un produs superior combinatiei 5 FU si LV, lucru dovedit prin rata de raspuns la tratament superioara (26% comparativ cu 17%). Sunt in curs de desfasurare studii ce combina Xeloda cu oxaliplatin (CAPEOX) sau cu Irinotecan (CAPEIRI).

Imunoterapia:

Se bazeaza pe stimularea nespecifica a sistemului imun prin folosirea de agenti ca BCG, Corinebacterium parvum, levamisol sau diverse vaccinuri si anticorpi. O alta strategie este folosirea de imunoterapie specifica ce utilizeaza anticorpi monoclonali de origine murina precum 17-1A, ce sunt limfocite killer activate de limfokine, cu efecte tumoricide. Exista studii ce au dovedit o crestere a supravietuirii la 5 ani cu 20-30% si o scadere a aparitiei recurentelor cu 27%, rezultatele find asemanatoare celor ce provin din folosirea chimioterapiei.

Radioterapia:

In ceea ce priveste cancerul de colon, radioterapia nu este folosita de rutina, insa cei care beneficiaza din plin de aceasta metoda sunt bolnavii de cancer rectal. Acesti pacienti pot beneficia de radioterapie in doua moduri: post interventie chirurgicala, moment in care se foloseste o combinatie de chimio- si radio-terapie si pre-interventional (neoadjuvant) cu scopul de a micsora tumora si de a o face mai accesibila rezectiei chirurgicale.

Radio-si chimio-terapia post-interventionala au scazut rata papritiei recurentelor locale cu 25% si a metastazelor in organe distale cu 46%. Rata de supravietuire la 5 ani fiind de 74%.

Terapia neoadjuvanta (preinterventionala) este deasemenea o combinatie de chimio- si radio-terapie, ce are o serie de avantaje ca:

  • Se pot administra doze mai mari de chimio- sau radio-terapie;
  • Are capacitatea de a micsora tumora si astfel permite rezectia chirurgicala in limite de siguranta oncologica;
  • Raspunsul tumoral este mai bun, 15-30% din pacienti;
  • Radiarea tesutului normal si nu a celui implicat in formarea unei anastomoze;
  • Enterita postradiatie apare la un numar mai mic de pacienti;
  • Complianta la tratament este mai mare.

Radioterapia efectuata intraoperator: se foloseste pentru a preveni aparitia recurentelor la nivelul peretelui pelvian. Principalele complicatii sunt stenoza ureterala si neuropatia periferica

In acest moment se recomanda folosirea terapiei neoadjuvante pentru pacientii diagnosticati cu cancer rectal stadiu T3 sau N1 sau pentru pacientii stadializati ca T2 dar ce prezinta tumori mari.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 martie, 2013, 15:32

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *