Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Tratamentul Bolii de Reflux Gastro-Esofagian

Tratamentul Bolii de Reflux Gastro-Esofagian

Tratamentul Bolii de Reflux Gastro-Esofagian

Deoarece R.G.E. apare ca o problema de mecanica eso-gastrica este clar ca tratamentele medicale de orice fel nu vor vindeca niciodata boala. Sub actiunea acestora se produc ameliorari uneori durabile, cu conditia schimbarii modului de viata si administrarea unei medicatii adecvate. Pentru unii este suficient iar pentru alti nu.

Tratamentul medical

Consta in identificarea factorilor de risc cu tratarea sau excluderea acestora, cu precadere a drogurilor sau alimentelor cu influenta asupra presiunii S.E.I.; vor fi evitate grasimile, condimentele, ciocolata, cafeaua, cofeina, alcoolul, laptele, tutunul.

Medicatia administrata trebuie sa tonifice actiunea S.E.I. si sa neutralizeze influenta refluatului. Medicatia antiacida indeplineste aceste deziderate; se folosesc : Zantac®, Tagamet®, Omeprazol®, Pepcid® etc., in doze suficiente in raport cu posologia, pe o durata de cel putin 4-8 saptamani. Colinergicele cresc presiunea S.E.I. si faciliteaza evacuarea continutului esofagian in stomac. Se utilizeaza cu buna eficienta betanecholul 40mg x 4/ 24 ore.

Metaclopramid®, Cisapride®, au actiune asupra S.E.I., cresc evacuarea stomacului cu influenta favorabila asupra clearance-ului esofagian.

Un numar important de pacienti au o simptomatologie persistent evolutiva in ciuda tratamentului aplicat, cu aspect de esofagita severa, stenoza sau esofag Barrett care necesita tratament chirurgical.

Tratamentul chirurgical

Este aplicat in 15% din cazuri. Obiectivul acestuia este de a reface mecanica jonctiunii eso-gastrice, de a pune ultimii centimetri a esofagului in pozitie abdominala normala, reconstruirea ligamentului gastro-frenic si refacerea unghiului Hiss. Indicatia chirurgicala este formala in: esofagita de gradul III refractara la tratamentul medical, esofagita hemoragica, stenoza esofagiana, sdr. Barrett, hernia hiatala.

Exista numeroase tipuri de operatii care trateaza refluxul si a carui scop este de a reface valva S.E.I. si de a preveni R.G.E. Acestea pot fi executate pe cale abdominala (cel mai frecvent) sau toracica, clasic sau minim-invaziv (laparoscopic, toracoscopic – folosind incizii mici sub ghidaj telescopic, eliminandu-se inciziile clasice mari si cu durata mare de spitalizare).

Tehnica comuna pentru repararea valvei foloseste fundusul gastric cu mobilizarea esofagului abdominal si a jonctiunii eso-gastrice. Prin spatiul retro-esofagian creat dupa decolare se plicatureaza marea tuberozitate in jurul esofagului ca un manson, realizandu-se o valva care trebuie bine calibrata pentru a nu crea dificultati de deglutitie; este operatia Nissen.

Exista numeroase variante de operatii pentru prevenirea refluxului: hemivalva anterioara Dor, hemivalva posterioara Toupet, procedeul Hill, iar pe cale toracica Belsey Marck IV in leziunile de reflux produs prin hernie hiatala. In esofagitele consecutive diverselor tipuri de rezectii gastrice se va practica diversiunea duodenala totala.

Complicatiile tratamentului chirurgical sunt:

  1. Infectia si hemoragia, a caror prezenta impune un tratament medico- chirurgical intensiv.
  2. Disfagia prezenta in 25% dispare spontan dupa aproximativ 3-5 luni.
  3. „Gas bloat syndrome (sindrom de constrictie a valvei) impiedica evacuarea gazelor creand discomfort digestiv, greu de suportat de alti pacienti. Uneori se impune reinterventia.
  4. Vagotomia accidentala necesita efectuarea piloroplastiei.
  5. Recidiva R.G.E. se datoreste de obicei prezentei epiteliului Barrett si nu incompetentei tipului de operatie efectuat. In acest caz se utilizeaza tratamentul medical cu inhibitori H2.

Operatiile de reflux efectuate laparoscopic au multiple avantaje atat evolutiv cat si anatomic. Pacientul paraseste spitalul dupa 1-2 zile.

Rezultatele tratamentului chirurgical  sunt satisfacatoare in 90% din cazuri cu un confort digestiv care depaseste 10 ani.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 martie, 2013, 13:22

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *