Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oncologie » Tratamentul Cancerelor Tiroidiene Diferentiate

Tratamentul Cancerelor Tiroidiene Diferentiate

Cancerele tiroidiene diferentiate justifica un studiu terapeutic de ansamblu datorita urmatorilor factori: frecventa afectiunii, evolutia lenta, prognosticul general bun desi variabil la distantaPolimorfismul anatomo-clinic al cancerelor tiroidiene a determinat numerose controverse despre modalitatea terapeutica optima.

Urmatorii factori, prin rolul pe care il au in evolutia neoplaziei tiroidiene, influenteaza decizia asupra amplorii exerezei chirurgicale: tipul histologic, extensia tumorala, plurifocalitatea leziunii, metastazele ganglionare si terenul.

Dupa riscul prognostic cancerele tiroidiene pot fi clasificate astfel:

 1. cancere cu risc mare;
 2. cancere cu risc mediu;
 3. cancere cu risc mic.

Strategia  terapeutica:

1. Atitudinea terapeutica asupra tiroidei:

 • pentru cazurile de cancer tiroidian cu risc mare si mediu, tiroidectomia totala este indicatia terapeutica de electie;
 • pentru cazurile cu risc mic, tiroidectomia totala este discutabila.

Totusi, tiroidectomia totala este actualmente metoda chirurgicala aproape unanim acceptata, deoarece progresele tehnice au redus considerabil riscurile recurentiale si paratiroidiene.

2. Ganglionii loco-regionali:

Formal, nu exista indicatie de chiuraj ganglionar de principiu in cancerele tiroidiene diferentiate. Chiurajul ganglionar de principiu se justifica prin:

 • existenta de ganglioni limfatici invadati in peste 50% din cazuri;
 • limfadenectomia de prima intentie care, chiar daca prelungeste actul operator, prezinta sechele neglijabile comparativ cu reinterventiile;
 • morbiditatea chirurgiei largi de prima intentie este mica;
 • in schimb, toti autorii sunt de acord asupra gravitatii reinterventilor, in cursul carora se produc in medie 18% din paraliziile recurentiale definitive si 15-30% din hipoparatiroidiile definitive. Trebuie adaugat ca rezultatele oncologice ale acestor reinterventii sunt grevate de un numar de explozii” neoplazice legate de procesul de nediferentiere si de aparitia de metastaze grave la distanta si care fixeaza rau I131.

Controverse:

In absenta unor studii terapeutice controlate, rezultatele post-terapeutice nu sunt suficient de convingatoare pentru o anumita atitudine chirurgicala intrucat intotdeauna ne vom putea pune urmatoarele intrebari legitime:

 • Este necesara intotdeauna o tiroidectomie totala, chiar in caz de tumora unilaterala sau numai o lobectomie totala?
 • Este necesara o evidare ganglionara completa a gatului „de principiu”, chiar in absenta semnelor de invazie ganglionara, sau rezecam doar ganglionii decelati la examenul clinic?

Partizanii exerezelor chirurgicale largi se sprijina pe frecventa mare a focarelor neoplazice microscopice in ambii lobi tiroidieni si in ganglionii cervicali, cat si pe necesitatea indepartarii intregului tesut glandular pentru un mai bun control postoperator al evolutiei maladiei. Partizanii exerezelor limitate afirma ca niciodata nu a fost facuta dovada superioritatii terapeutice a exerezelor largi si ca morbiditatea acestor interventii este prohibitiva.

Diversitatea acestor opinii se datoreaza faptului ca neoplasmul tiroidian are o evolutie naturala extrem de variabila de la caz la caz. Studiul retrospectiv al unei serii de 591 bolnavi cu cancer tiroidian inclus in registrul T.C.C.G. din cadrul E.O.R.T.C., a permis afirmarea importantei prognostice in acest tip de tumori a unor factori cum ar fi: sexul, varsta, tipul histologic, gradul de extensie al tumorii la  nivelul glandei, prezenta sau absenta metastazelor la distanta, tipul adenopatiei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 9 aprilie, 2013, 12:37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *